Gebeliğin 5. ayına gelen anne adayının karnı artık iyice belirginleşmiştir. Özellikle bu ay içinde anne adayının cildi parlak bir görüntüye kavuşur. Bu süreçte bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının beslenmesi, yaşam konforu kadar duygusal açıdan rahat olması da çok önem taşır. Dolayısıyla mutlu, huzurlu ve rahat anne adaylarının bebekleri daha iyi gelişecektir.
Gebeliğin 5. ayında yaşanan değişikler ve gelişim
Bebek hızla büyümekte ve hem bebek hem de plasenta ağırlaşmaktadır. Bundan dolayı da anne adayı her geçen gün daha fazla ağırlık hisseder, bel ağrısı yaşayabilir. Bu süreçte vücudun ağırlık merkezi değişir ve bu değişiklik kas gerginliğine sebep olur. Bu rahatsızlıkları en aza indirebilmek adına anne adayının bilinçli ve sağlıklı bir duruşa sahip olması gerekir. Bununla birlikte siyatik sinirlere baskı olur ve omurgadan bacaklara kadar uzanan bu sinirler büyümeye devam eden bebek tarafından sıkıştırılır ve rahatsızlık verir.
Bu dönemde yaşanan olumsuz etkileri en aza indirebilmek adına; büyüyen karnın ağırlığını desteklemek için gebelik kemeri kullanmak son derece rahatlatıcı bir seçim olur.
Gebeliğin başından itibaren olduğu gibi 5. ayında da ağır nesneler kaldırmamak gerekir. Anne adayının bir şey kaldırması gerektiğinde kalça ve kollardan destek alınmalı ve ağırlığın baskısı bele verilmemelidir.
Gebeliğin 5. ayında ciltte yer yer kızarıklar oluşabilir. Özellikle koltukaltı, kasık ve göğüslerin altında görülen bu kızarıklıkları hafifletmek için ılık duş almak önerilir.
Anne adayının karnı hızla büyüdüğü için artık pamuklu ve keten gibi yumuşak kumaşlarda kıyafetler seçmek daha doğru olur. Özellikle de iç çamaşırlarının ve pantolonların dar ve sıkı olmaması önemlidir.
Gebeliğin 5. ayında yapılan rutin ultrason taramasının yanında doktor kromozom anormallikleri saptamak için de ekstra bir test yapılmasını isteyebilir. Bu test genellikle yüksek riskli gebelik durumlarında istenmekte ve gebeliğin 18. haftasından sonra yapılmaktadır. 5. aydaki rutin muayenede ise; kan ve idrar testi, ağırlık ve kan basıncını kontrol etme, fetal kalp atışını izleme, rahmin boyut ve şeklini ölçme ile görünür ödem bulgularını arama gibi testler, kontroller uygulanır. Ayrıca gebeliğin 5.ayında kimi zaman kanama yaşanabiliyor. Bu kanama her ne kadar çoğunlukla düşüğe işaret etmese de, yine de doktora başvurmak gerekiyor.
Gebeliğin 9 ay 10 gün gibi bir süre devam ettiği düşünüldüğünde 5. ay gebeliğin tam da ortasına denk geliyor. Bu süreçte bebek büyüme evresinin ortasında olduğu için anne adayı diyet yapmayı, bazı vitaminler ve mineraller bakımından yoksun beslenmeyi asla aklından bile geçirmemelidir. Bu bağlamda yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağ alarak bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin sağlanması önemlidir. Aynı şekilde hamilelikte doktorun önerdiği dozda ve aralıklarla folik asit, kalsiyum ve demir gibi gerekli besinlerin yeterince alınması gerekiyor. Her ne kadar bunlar takviye tabletleri şeklinde alınsa da besinlerle doğal yoldan almak en doğrusudur. Bu bağlamda mercimek, kuru fasulye, nohut, fava, böbrek, soya, ıspanak ve bamya gibi sebzeler folik asit içeriği açısından, yeşil yapraklı sebzeler ve sığır eti demir ihtiyacı için, süt ürünleri ise kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterince tüketilmelidir. Ayrıca gebelik beslenmesinde çok önemli olan C vitamini de; portakal, limon gibi narenciyelerden alınabilir. C vitamini açısından çok zengin olan bu besinler bolca da tiamin ve folat içerirler.
Evet, gebelikte anne adayının iştahı ve besin ihtiyacı artar. Ancak bu durum anne adayının aşırı kilo almasını gerektirmez. Bunu önlemek için her besin grubundan azar azar tüketmek önemlidir. Gebeliğin ilk 4 ayında yaklaşık 3-4 kilo alan anne adayı, bu ay içinde 1.5-2 kilo daha alır. Ancak 5. ay içinde alınan kilonun 3 ve üzerine asla çıkmaması gerekir.
Gebelikte cinsel ilişki olmalı mı, olacaksa ne sıklıkta ve nasıl olmalı gibi soruların yanıtları çokça merak edilir. Aslında diğer faktörlerin normal seyrettiği bir gebelikte son aya kadar eşlerin normal bir cinsel yaşamı olabilir. Doktor, aksini söylemediği sürece sorun yoktur. Bu bağlamda gebeliğin 5. ayında da cinsel ilişkiye girmek gebelik için zararlı değildir. Bununla birlikte cinsel ilişkide enfeksiyona dikkat etmek önemlidir. Aslında bebek amniyotik kese tarafından korunduğu için güvenli bir şekilde cinsel ilişki yaşanabilir. Ancak temizliğe, hijyen kurallarına dikkat etmek ve vajinal kanam olması durumunda mutlaka doktora başvurmak önemlidir. Gebelik boyunca yaşanan cinsel ilişkide kadının göğsü ve karnına baskı uygulanmaması, uterus kasılmalarını önlemek için meme ucunu uyarmaktan kaçınılması önem taşır.