24. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?
Bu haftayla beraber bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 30 cm ve 750 gr ulaşmıştır.
24. hafta hamilelik döneminde hızlı kilo alma nedeni nedir?
Bu haftalarda hızlı kilo almanızın sebebi, gelişimini tamamlamak için sabırsızlanan bebeğinizden kaynaklanmaktadır. Özellikle bu haftadan itibaren annelerde hızlı kilo artışı görülecektir. Bu ağırlığın çoğunu biriken bebek yağı ve gelişen organlar, kemikler ve kaslar oluşturmaktadır. 24. gebelik haftasında bebeğinizin yüzü çok net bir şekilde görülebilir. Yüzü, kirpikleri, kaşları ve saçı neredeyse tam olarak oluşmuştur.
24. gebelik haftasında bebekte meydana gelen değişimler neler?
Bebeğinizin bu haftadaki cildindeki değişiklikler neler?
Bebeğinizin cildinde bu haftalarda değişiklik başlar. İlk aylardaki kadar artık şeffaf değildir. Cildi matlaşarak, kırışmaya başlar. Artan cilt altı yağ dokusu ile daha sonraki aylarda daha normal hale dönecektir. Bu aylarda olan erken doğumlarda cilt altındaki damar ve kas dokuları gözlenebilir.
Son birkaç haftadır rahminizin üst kısmı giderek büyüyor ve yükseliyor. Bu haftalarda çoğu kadına glikoz tolerans testinin yapılması gerekmektedir. Bu test sayesinde hamileliğe bağlı yüksek şeker olup olmadığı kontrol edilir. Tedavi edilmeyen diyabet normal doğum imkânı azaltarak, doğumun sezaryenle olmasını gerektirebiliyor. Çünkü bebek normal doğum yapılamayacak kadar büyüyebiliyor. Bebeğinizin aşırı büyümesi doğumda bazı komplikasyonlarında yaşanma riskini de arttırmaktadır.
Gebelik diyabeti tedavi edilir mi?
Gebelikte ortaya çıkan diyabet, çoğu zaman diyet ile düzenlenebilir. Gebelikte ortaya çıkan diyabet bebekte sakatlığa neden olmaz. Şekerin kontrolsüz olması anne karnında bebeğin hızlı büyümesine neden olur. Yeni doğan bebekte hipoglisemi ve ani kan şeker düşmelerine neden olabilir. Erken sarılık ve kalsiyum düşmelerine neden olabilir. Gebelikte şeker düzeyi kontrol altında tutulduğunda doğum sonrası bebekte oluşabilecek bir takım metabolik sorunları ortadan kaldırılabilir.
Erken doğum belirtileri nelerdir?
Bazı belirtiler gebeliğin normal getirisidir. Ama en ufak bir belirtiyi göz ardı etmeniz, kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden özellikle bu haftalarda bu belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuza başvurmanız tedbir amaçlı olacaktır.
Erken doğum riskini arttıran faktörler
Her kadın erken doğum riskini taşımaktadır. Bu nedenle bazı faktörleri göz önünde bulundurarak daha dikkatli hareket etmeniz ve doktor kontrollerini aksatmamanız gerekir.
24. gebelik haftasında annede meydana gelen değişiklikler neler?
Annelerde bu haftalarda en sık karşılaşılan problem, hızlı kilo alımıdır. Genellikle gebelik sürecinde alınması gerekli olan kilo 12- 14 arası olmaktadır. Daha fazlası zararlı olabileceği gibi kilonun az olması da bebeğinizin gelişimi açısından tehlike arz etmektedir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeye ve aşırı kaçmamaya dikkat edin. Gebeliğinizin iyice oluşmasıyla egzersiz ve yürüyüşlerinizden uzak kalmış olabilirsiniz. Ama bu haftalarda bu konu hakkında doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Sizin durumunuza göre egzersiz programı hazırlayabilir. Onun bilgisi haricinde kesinlikle kendi çabalarınızla bu tür aktivitelere kalkışmayın. Bebeğinizin hayatını tehlikeye atabilirsiniz. Doktorunuz kontrolünde yapmış olduğunuz düzenli egzersizlerle beraber daha sağlıklı ve psikolojik olarak kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Ayrıca düzensiz gece beslenmelerinden de vazgeçmelisiniz.
Bu haftada kilo artışından başka diğer gebelik belirtileri devam edebilir. Doktorunuzun tavsiyelerine, beslenme düzeninize ve sizin için sağlıklı yaşam alanına sadık kaldığınız sürece tüm sorunları hafifletebilirsiniz.