29. Hafta Hamilelik
16 Ekim 2015
31. Hafta Hamilelik
2 Kasım 2015

30. Hafta Hamilelik

30 hafta hamilelik

Giderek büyüyen rahim ve ağırlaşmaya başlayan bebeğinizin meydana getirdiği bir takım sorunlar yine artış göstererek devam edebilir. Bel, sırt ve kalça kemiklerinde ağrı, oturma ve kalkma eyleminde zorluk, uygun yatış pozisyonunu bulmada güçlük ve bu nedenlere bağlı olarak da uyku problemleri yaşanabilir. Tüm bu etkileri hafifletmek adına kısa mesafeli yürüyüşler, uzman eşliğinde yapılan egzersizler biraz olsun fayda sağlayacaktır. Ayrıca bedensel değişime paralel olarak gelişen zihinsel değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekir. Bol bol sıvı tüketimi, düzenli kilo alımı ve egzersizler psikolojik olarak da anne adayını rahatlatacaktır.

Bu haftalarda bebeğinizin gelişimi oldukça ilerlemiş olduğu için, mesaneye yağmış olduğu baskıda artacaktır. Bu nedenle sık sık idrar için tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Hatta çoğu zaman idrarınızı tutamama gibi sorunlar yaşanabilir.

30. Haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

Bebeğinizin boyu 40 cm’yi geçerken, neredeyse bir buçuk kiloya ulaşmak üzeredir.

30. gebelik haftasında bebeklerde meydana gelen değişimler

  • Bebeğin aktif el, kol ve ayak hareketleri rahatlıkla izlenebilir.
  • Kemik iliği eritrositleri oluşturmakla görevlendirilir. Alyuvarlar (eritrositler) bebeğinizin vücudunda oksijen transfer edip, atıkları (karbon dioksit ve diğer gazları) yok etmek için harekete geçer.
  • Bebeğiniz artık gözyaşı üretebilme özelliğine sahiptir.
  • Beyin dokusu, gelişimine bu dönemde devam ederken beyin kıvrımları bu haftalarda iyice artış gösterir.
  • Ayak tırnakları oluşmaya başlamıştır.
  • Bu dönemde genetik özelliklere göre saçları da şekillenmeye başlamıştır.
  • Erkek bebeklerde testisler skrotuma inmektedir.

 

30. haftada bebeğin görüntüsü nasıldır?

30. hafta ultrason

Anne adaylarına tavsiyeler

  • Geceleri özellikle sol yan pozisyonunda yatmak, anne ve bebek için daha sağlıklı olacaktır. Geceleri yatakta çok dönen anne adayları destekleyici yastık kullanabilirler.
  • Hızlı kilo alımı ve tuzlu gıdaların tüketimini azaltarak, vücutta ortaya çıkacak ödem ve şişmelerin belli bir oranda azaltabilir.
  • Anne adaylarının dinlenme pozisyonlarında ayakları uzatarak sırtları destekleyecek bir şekilde oturmaları önerilir.
  • Bu haftalarda doğuma ön hazırlık çalışmaları olarak, günde 4- 5 defa rahim kasılmaları yaşanabilir. Bu kasılmalar bu dönemlerde ağrı olarak hissedilmez. Fakat gün içerisinde tekrarlayan kasılma ve ağrıların olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu belirtiler erken doğumun habercisi olabilir.
  • Gebeliğiniz süresince sakinleştirici ve uyku verici ilaçların kullanımı, bebeğinizin sağlığını riske atabilir. Bu nedenle kullanmamanız önerilmektedir.
  • Hamileliğiniz boyunca uzun telefon görüşmeleri yapmayın. Mümkünse yatak odanızda cep telefonunu bulundurmamanız önerilmektedir. Ayrıca ışıkta uyumamaya dikkat edin. 
  • Bu haftalarda bacaklarınızda oluşan varis için; destekleyici külotlu çorap veya likralı pantolonlar giyebilir, ayağınızı yukarı kaldırabilir, fazla kilo almamaya özen göstererek, varisler için önlem alabilirsiniz.
  • Ayrıca doktor kontrolüne gitmeden önce aklınıza takılan veya merak ettiğiniz soruları not almanız, unutmamanız açısında yardımcı olacaktır.

Kordon kanı hakkında bilinçlenin

Kordon kanı; doğum sonrasında plasentada kalan kandır. Bu kan kanser gibi belirli hastalıkların tedavisinde kullanılabilen kök hücreleri içermektedir. Bu nedenle ileriki dönemlerde tedavi amacı ile saklanarak ihtiyaç halinde kullanılabilir. Kordon kanı, güvenli ve acısız bir şekilde doğumdan hemen sonra alınmaktadır. Bu işlem yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Plasenta doğumla beraber bebekten ayrıldığı için işlem sırasında kesinlikle bir zarar verme durumu söz konusu olmamaktadır. Ayrıca bebeklerin kordon kanı, hücre ihtiyacı olan başkaları tarafından kullanılması için bir kamu kuruluşuna bağışlanabilir veya kendi ailesinde ihtiyaç olması halinde bulunması için kişisel amaçla da saklanabilmektedir. Hangi amaç için olursa olsun, kordon kanının önemini bilmeniz ve bu doğrultuda saklanması için doktorunuza bildirmeniz gerekir. Böylece gerekli hazırlık işlemleri de yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.