Tıp literatüründe serviks olarak adlandırılan rahim ağzı, vajina ile rahim arasında köprü görevi gören rahmin en alt kısmında yer alan ince uzun bir bölgedir. Serviks içerisinden rahme doğru ilerleyen boşluğa, servikal kanal adı verilir. Cinsel birlikteliğin ardından vajina içine boşalan spermler servikal kanaldan ilerleyerek rahim içerisine ulaşır ve rahim içinde bulunan yumurta hücresiyle bir araya gelmesi sonucunda gebelik elde edilir.
Serviksin gebelik üzerindeki rolü, spermlerin vajinadan rahim içine geçmesini sağlamaktır. Ayrıca spermlerin daha uzun süre yaşayabilmesi için görev alırken, vajen bölgesinde yer alan bakterilerin rahme ilerlemesini engeller. Bu fonksiyonelliği ise servikste salgılanan mukus salgısının yapışkan yapısından kaynaklanır. Ancak bu salgı bakterilerin tam tersine spermlerin rahime doğru ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Ovulasyon ( yumurtlama ) döneminde vücudun hormonal sistemi ile bu yapışkan salgı daha akışkan hale gelerek, spermin yumurta hücresi ile buluşması için kolaylık sağlar.
Tüm bu fonksiyonelliğinin yanında, rahim ağzı ile ilgili bazı patolojik durumlar spermin geçişini güçleştirirken, spermin yumurtayla buluşamaması sonucunda infertilite ( kısırlık ) durumu söz konusu olmaktadır. Özellikle rahim ağzı darlığı nedeni ile ortaya çıkan kısırlık durumu, servikal faktör olarak ifade edilir. Kısırlık vakalarında oldukça düşük bir kitleye sahip olan servikal faktörler ile nadir de olsa karşılaşılmaktadır. Servikal faktörlerin arasında rahim ağzı darlığı, genital enfeksiyon ve serviks salgısının yapısında meydana gelen bozukluk yer almaktadır. Bu nedenler spermlerin rahim içerisine ilerlemesine engelleyen faktörleridir. Ancak bu patolojiler sonucunda ortaya çıkan kısırlık sorunu, aşılama yöntemi ile spermlerin direkt olarak rahim içine enjekte edilmesi ile önlenebilmektedir.
Kadınların genel olarak anatomik yapısı oldukça geniş bir mekanizmaya sahiptir ve özellikle üreme sistemine ilişik çok fazla komplike detaylar barındırır. Çoğu zaman psikolojik etkiye dayanarak, yumurtlama döngüsü bile engellenebilmektedir. Hatta bazı kadınlar bu nedenden dolayı uzun bir süre çocuk sahibi olamayabilirler. Bu doğrultuda rahim ağzı darlığına neden olabilecek birçok etken olabileceği ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı darlığına yol açan faktörlerden birkaçı aşağıdaki gibi olmaktadır: