Sezaryen İle Doğumun 15 Olumsuzluğu

Hamilelikte ve Doğumunda 3 Nefes Tekniği
17 Ekim 2016
Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?
31 Ekim 2016

Sezaryen İle Doğumun 15 Olumsuzluğu

Sezaryen İle Doğumun 15 Olumsuzluğu

Sezaryen doğum, cerrahi bir operasyondur. Yani her sezaryen doğum bir ameliyattır. Bu sebeple de gerekli olmadığı durumlarda uygulanması önerilmemektedir. Doğum için en ideal yöntem, doğal koşullarda doğumun gerçekleşmesidir. Bebek şayet normal doğumla dünyaya gelecekse, bebeğin kilosu normal doğuma müsaitse, anne adayının çatı darlığı yoksa, bebeğin herhangi bir sağlık sorunu mevcut değilse normal doğumun tercih edilmesi daha sağlıklıdır.

Normal doğumun çok zor olduğu ya da kız çocuklarının yetişkinlik dönemine kadar duyduğu ya da okuduğu kötü ve mit kapsamındaki normal doğum hikayeleri, kadınları sezaryen doğuma yönlendirmektedir. Ancak sezaryen doğumun bazı riskleri bulunmaktadır.

  1. Sezaryen doğum cerrahi bir operasyondur. Bu sebeple de cerrahi operasyona ait bazı riskleri mevcuttur. Sezaryen doğumda; kanama, enfeksiyon, mesane ya da bağırsak yaralanması gibi durumlar söz konusu olabilir.
  2. Sezaryen doğumda kanama şiddetlenebilir ve %2 oranında da olsa kan nakline ihtiyaç duyulabilir.
  3. Aşırı kanama olduğu durumlarda nadir olarak rahmin alınması da gerekebilmektedir.
  4. Sezaryen doğumdan sonra bacaklarda bulunan damarlarda pıhtı oluşabilir. Bu pıhtıların akciğere geçme riski bulunur.
  5. Sezaryen doğumda bebek anne karnından çıkarılır. Bu sebeple de anne ve bebeğin etkileşimi yani aralarındaki bağı daha zayıf olabilir.
  6. Sezaryen doğumdan sonra iyileşme süreci daha uzun ve daha sancılıdır. Bu sebeple de kadının normal hayata dönüş süresi daha uzun olmaktadır.
  7. Normal doğumda sancılar doğumun tamamlanmasıyla biter. Fakat sezaryen doğumda sancılar ve ağrılar, kadın uyandıktan sonra başlamaktadır.
  8. İlk doğumu sezaryen ile olan kadınların diğer doğumunu normal olarak yapma şansı düşer.
  9. Sezaryen doğum yapan anne sonraki doğumlarında bebeğin eşinin rahim ağzına yerleşmesi veya rahim duvarına yapışması gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir.
  10. Normal doğum yönteminde bebek dünyaya gelmek için kendi çabasıyla rahim kanalından çıkmaya çalışır. Bu sayede de akciğerine dolmuş olan sıvı çıkar. Normal doğum sayesinde bebeğin solunumu ve solunum fonksiyonları daha sağlıklı çalışır. Ancak sezaryen doğumda bu durum söz konusu değildir.
  11. Çok sık karşılaşılmamakla beraber sezaryende uygulanan anestezi ile ilgili komplikasyonlar yaşanabilmektedir.
  12. Normal doğumda, doğuma dair komplikasyonların yaşanma riski sezaryen doğuma göre daha azdır.
  13. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler, doğar doğmaz emme refleksi gösterirken, sezaryenle doğanların emme reflekslerinin biraz daha zayıf olduğu ve hatta bazılarının memeden sütü çekmekte zorlandığı gözlenmiştir.
  14. Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin akciğerlerinin normal doğanlara göre daha az geliştiği, nefes problemleri yaşadıkları ve hatta ileride astım hastalığına maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
  15. Sezaryen doğum yapan kadınların rahim içinde ve duvarında yapışıklıklar oluşabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.