Hamilelikte ve Doğumunda 3 Nefes Tekniği

Hamilelikte Şeker Hastalığı
17 Ekim 2016
Sezaryen İle Doğumun 15 Olumsuzluğu
31 Ekim 2016

Hamilelikte ve Doğumunda 3 Nefes Tekniği

Hamilelikte ve Doğumunda 3 Nefes Tekniği

Gebelik boyunca hormonal değişimler kaynaklı olarak nefes darlığı yaşanabilmektedir. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde oldukça yaygın bir şekilde yaşanan nefes darlığı sorunları, rahmin büyümesi ile beraber karın ve göğüs boşluklarına yapılan bası sonucu meydana gelmektedir. Bu aşamada diyafram yukarı doğru itildiğinden anne,  nefes darlığı yaşar. Gebelik döneminde yaşanan nefes darlığı problemleri için nefes egzersizleri yapmak oldukça önemlidir.

Nefes egzersizlerinin sağladığı avantajlar ise:

  • Gebelikte meydana gelen duruş bozukluklarına onarmak,
  • Sırt ağrıların azalmasına yardımcı olmak,
  • Doğumu kolaylaştırmayı sağlamak,
  • Karın ve Perine kaslarının esnekliğini arttırarak vücuda direnç kazandırmak,
  • Anne adayının psikolojik olarak doğumu hazırlanmasına yardımcı olmak,
  • Hamilelik döneminde meydana gelebilecek diyabet için koruma sağlamak,
  • Manevi olarak anne adayına doğumu hazırlamak,
  • Stres faktörü minimuma indirmek,
  • Anne adayının daha az yorgun hissetmesi,
  • Anne adayının dengesini korumaya yardımcı olmak,

Nefes egzersizlerine ne zaman başlanmalıdır?

Anne adayı gebeliğin ilk üç ayından sonra düzenli olarak nefes egzersizleri yapmalıdır. Her doğum aşaması için uygulanacak nefes alma yöntemi farklıdır. Anne adayına en uygun nefes egzersizlerini tespit etmek için mutlaka solunum fizyoterapistinden yardım almak gerekmektedir.

Doğum öncesi egzersizler ise:

  • Derin karın solunumu
  • Derin göğüs solunumu
  • Karın ve göğüs kombine solunum

Sırt ve bel ağrıların azaltmak için mutlaka solunum egzersizi yapın!

Kegel egzersizi, pelvis kaslarının çalışmasını sağlayan oldukça önemli egzersizlerdendir. Nefes egzersizleri ile beraber Kegel egzersizleri yapmak oldukça önemlidir. Pelvik taban kaslarının zayıf olması doğumun daha zor gerçekleşmesine ve idrar kaçırmaya yol açabilir. Kegel egzersizi hem doğumu kolaylaştırırken, hem de anne adayının idrar kaçırma riskini önlemektedir. Pelvik taban kaslarının güçlü olması sayesinde anne adayı gebelik sürecinde daha rahat atlatabilir. İdrar yaparken idrarın tutuldu kaslar, kegel egzersizinde çalıştırılması gereken kaslardır. Günlük hayat içerisinde bu kasların sıkılıp bırakılması pelvik kasların güçlenmesini sağlayacaktır.

 Üç adımda nefes egzersizleri:

  1. Göğüs solunum: Anne adayı göğüs solunumu yaparken burundan nefes alırken göğsünü şişirmelidir. Alınan nefes yavaş yavaş ağızdan verilir. Bu aşamada anne adayının dikkat etmesi gereken nefes alırken yalnızca göğsünü şişirmesi gerektiğidir. Bu aşamada karın şişmemelidir.
  1. Karın solunumu: Karın solunumu, göğüs solunumundan daha zordur. Fakat anne adayı pratik yaparak karın solunumunu daha kolay yapar hale gelebilir. Bu solunum şeklini denemek için anne dik durmalıdır. Burundan yavaş yavaş nefes alırken karnını eşzamanlı olarak şişirmelidir. Bu aşamada göğüs kesinlikle şişirilmemeli ve havaya yükselmemelidir.
  2. Göğüs ve karın kombine solunum: Doğum sırasında bu iki solunumun da doğumun farklı aşamalarında kullanılması gerekmektedir.2 solunum tekniğinin ne zaman kullanacağına ise doktor ya da ebe anne adayına bilgi verecektir.

Doğum aşamasında nefes alıp verme egzersizlere iki bölüme ayrılır. İlk bölümde ağrılar başlar ve rahim ağzı on santime kadar açılır. Bu doğumun birinci evresidir. İkinci aşamada ise rahim ağzı açılmıştır ve bebek dünyaya gelir. Bu iki evrede de farklı nefes yöntemleri kullanılmaktadır. Doğumun ilk evresinde anne adayının sancıları düzenli ve belirli zaman aralıklarıyla vurur. Sancılar 5-10 dakika arasında olur. Sancının hafiflediği süreçte anne adayının normal ve yavaş nefes alarak kendini dinlendirmesi önerilir. Sancı geldiği zaman ise göğüs solunumu ya da kombine solunum yapılması sancıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Doğumun ilk evresinde karın solunum yapılmamaktadır. Sancının başladığı zaman derin solunum yapılmalı ve daha sonra sancı durana kadar normal bir şekilde nefes alıp verilmelidir. Bu aşamada anne adayının dikkat etmesi gereken; nefesi burnundan alıp ağzından vermesidir. Sancı belirli aralıklarla geldiğinde nefes teknikleri uygulanmalı ve sancı aralarında dinlenilmelidir.

Doğumun ikinci evresinde ise karın solunumu yapılmalıdır. Doğum evresinde rahim ağzı on santim kadar açıldığı için doğumun kolay yapılmasını sağlamak adına anne adayı doğuma nefes tekniklerinden yararlanarak destek vermelidir. Sancı başladığında derin bir karın sonunu yapılmalı ve nefes olabildiğince tutulup doktorun önerisi dahilinde ıkınılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.