Hamilelikte Şeker Hastalığı

Gebelikte Karın ve Kasık Ağrıları
14 Ekim 2016
Hamilelikte ve Doğumunda 3 Nefes Tekniği
17 Ekim 2016

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hamilelikte şeker hastalığı, gebeliğe bağlı ortaya çıkabilir. Bazı anne adaylarında şeker hastalığı gebelikten önce de bulunabilir. Bu durum pregastasyonel şeker hastalığı olarak adlandırılabilir. Bazı anne adaylarında ise şeker yükselmesi gebelikle beraber ortaya çıkar.

Hamilelikte şeker hastalığına bağlı oluşabilecek problemler:

  • İri bebek sorunu söz konusu olabilir. İri bebeklerin doğumu daha zordur. Bununla beraber sezaryen riski de artış gösterebilir.
  • Şayet anne adayının gebelikten önce şeker hastalığı mevcutsa, anomali görülme riski artar. Fakat hamilelikte başlayan gestasyonel diyabet, bebeklerde anomalilere yol açmayabilir. Bu durum şüphelidir.
  • Şeker hastalığı olan anne adaylarında, gebelik döneminde preeklampsi yani yüksek tansiyon riski söz konusudur.
  • Erken doğum riski gebelikte şeker durumunda artar.
  • Ani bebek ölümleri için risk faktörü fazladır.
  • Bebek dünyaya geldikten sonra solunum sıkıntısı çekebilir.
  • Bebekte doğumdan sonra kan şekeri düşüklüğü meydana gelebilir.

Gebelikte şekerin belirtileri nelerdir?

Anne adayları genellikle gebelik şekerini fark edemez. Bu durum genellikle gebelik döneminde yapılan testler sonucu koyulmaktadır. Ancak genellikle meydana gelen belirtiler susuzluk, kilo kaybı, yemek yemek ve sık sık tuvalete çıkmak olarak sayılabilir.

Gebelik şekeri için tanı nasıl koyulur?

Teşhis için şeker yükleme testi yapılmaktadır. Gebeliğin 24 ve 28. Haftalarında yapılan bu test, her gebe anne adayına yapılır. 50 gram şeker yükleme testi yapılır. Bu test yalnızca tarama testidir ve gebelik teşhisinin koyulması için yeterli değildir. Şayet ilk test sonucu 140’dan yüksek çıkmış ise 100 gram glukoz testi daha yapılır.  100 gram glikoz testinin sonucuna göre gebelikte şeker teşhisi yapılabilir.

Gestasyonel şeker hastalığı için tedavi nasıldır?

Gebelik şekeri için tedavi genellikle beslenme düzeninin yeniden sağlanması ile olmaktadır. Beslenme düzeninin gözden geçirilmesi yeterli gelmez ise insülin tedavisine başlanması gerekebilir. Tablet şeklinde olan şeker düşürücü ilaçlar hamilelikte kullanılmaktadır.

Doğumdan sonra şeker hastalığı devam eder mi?

Genellikle şeker hastalığı doğumdan sonra geçer. Hamileliklerinde, gebelik şekeri teşhisi almış anne adayları doğumdan 6 hafta sonra şeker yükleme testine tabii tutulur. Bu test sayesinde şeker hastalığının devam edip etmediği belirlenir. Şeker yükleme testinin sonuçları doğru çıksa dahi, ileriki zamanlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu unutulmamalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.