Kadınlarda ön hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu kontrolünde, yumurtalıklardan salgılanan hormona progesteron adı verilir. Progesteron; cinsiyet hormonudur. Düzenli olarak her ay rahmi hamileliğe hazırlamak için rahim iç tabakasını yani endometirumu kalınlaştırır. Gebeliğin 2 ayından itibaren progesteron onu hiç olmadığı kadar yükselir. Adet kanaması başladığında ise progesteron oranları düşmeye başlar. Kullanılan doğum kontrol hapları ise progesteron hormonunun sentetik halleridir. Progesteron, yumurtalıklardan salgılanmaktadır. Bu sebeple de cinsiyet hormonu olarak bilinir. Ön hipofizden salgılanmakta olan lutein yapıcı hormonun kontrolü ile salgılanmaktadır.
Progesteron, östrojenin etkilerini bastırır. Bu sayede östrojenle beraber çeşitli değişimlere yol açar. Döl yatağı, rahim kas dokusun uyarılını en aza indirir. Bu sayede kasılmalar kontrol altında tutulur. Bu salgının artması da kasılmaların azalması ile olmaktadır. Döl yatağının ağzında yer alan serviks bezlerinin salgısunun birleşmesi sayesinde döl yatağında döllenmiş olan yumurta daha kolay şekilde rahme yerleşir.
Progesteron hormonunun değerlendirilmesi için uygulanan bir test olan progesteron, kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Yapılan testin sonucuna göre rahimde yumurtlama olup olmadığı tespit edilir. Testin sonucuna göre yumurtlamanın mevcudiyeti tespit edilir. Test neticesinde 10 ng/mg ve üstünde çıkması durumunda yumurtlama olduğu anlaşılabilir. Bununla beraber kısırlığa yol açan faktörlerden olan ve progesteronun düşmesine yol açan luteal faz defekti problemlerinin tespit edilmesi durumunda da progesteron testi yapılabilir.
Progesteron değerleri yapılan testler sonucunda farklı dönemlerde farklı sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Şayet adet döneminin ilk yarısında progesteron testi yapılırsa, değerlerin yüksek çıktığı görülecektir.
Erkeklerde;
0.1-1 ng/ml
Kadınlarda:
Progesteron hormonu hamilelik ve yumurtlama döneminde yüksek izlenmektedir. Bu gerekçeler dışında herhangi bir sebepten progesteron hormonu yükseliyorsa ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Progesteron hormonu neden yükselir?
1) Hamilelik
Progesteron, rahim duvarının kalınlaşmasına yardım etmektedir. Bu sayede de hamile kalmayı kolaylaştıran ve devamlılığın sağlanması için yardımcı olan hormonlardan biridir. Hamilelik döneminde progesteron hormonu yükselir.
2) İlaçlar
Kullanılan doğum kontrol hapları ya da hormon tedavileri, progesteron seviyelerinde dalgalanmalara yol açabilir.
3) Kanser türleri:
4) Konjenital Adrenal Hiperplazi
Böbreküstü bezlerinde meydana gelen bir hastalık olan konjenital adrenal hiperplazi, enzim eksiklikleri kaynaklıdır. Kilo kaybı, ergenliğe erken yaşta girilmesi gibi belirtilere yol açabilir.
Progesteron hormonu yumurtlama ya da hamilelik dışında kalan zamanlarda düşmektedir. Anormal progesteron düşüklüğü ise yumurtlama ile ilgili problemlerin habercisidir. Özellikle de düzensiz adet görülmesi, kanamaların şiddetli olması gibi problemler buna işaret edebilir.
Progesteron düşüklüğüne yol açan faktörler nelerdir?
1) Menopoz
Menopoz dönemi birçok hormonal değişimin yaşandığı bir süreçtir. Bu durumda da progesteron hormonunda düşüş meydana gelebilir.
2) Dış gebelik
Dış gebelik, gebeliğin rahim dışında farklı bir yere yerleşmesi sonucunda meydana gelmektedir. Genellikle dış gebelik fallop tüplerine yerleşir. Bu durumda da progesteron hormonunda düşüş meydana gelebilir.
3) Fallop tüpü iltihapları
Fallop tüpü iltihapları çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Bu sebepler ise:
4) Yumurtlama ile ilgili sorunlar
Progesteron hormonunun düşmesi, yumurtalıkların olgunlaşmış bir yumurta üretememesine yol açabilir. Bu durumda da progesteron hormonunda düşüş meydana gelebilir.
5) Gebeliğin düşükle sonuçlanması
Düşüğün ilk belirtileri vajinal kanama ve lekelenmelerdir. Bebeğin aldırılması ya da düşükle sonuçlanan gebeliklerden sonra progesteron seviyesinde düşüş görülür.
6) Hipogonadizm
Testislerde ya da yumurtalıklarda meydana gelen fonksiyon yetersizliği olan hipogonadizm, cinsellik hormonlarının ve progesteron hormonunun düşmesine yol açar.
7) Preeklampsi
Gebelik zehirlenmesi olan preeklampsi, bebeğin eşinden salgılanan çeşitli toksin etkili maddelerin damarlara zarar vermesi sonucu meydana gelmektedir. Hafif ya da orta şiddette görülebilir. Preeklampsi progesteron düşüklüğüne yol açar.
8) Sigara
Sigara kullanımı, vücuttaki progesteron alıcılarını kapatmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu progesteronu alamaması sebebiyle vücutta progesteron düşüklüğü meydana gelebilir. Bu sebeple de sigara kullanan kişiler daha erken menopoza gitmektedir.
3 Comments
Merhaba Dr bey ben 5 haftalık hamileyim progesteron değerim 9.8 çıktı doktorum iğne ve hap başladı, düşuk tehlikem olduğunu söyledi, değerlerim çokmu düşük iğne ve ilacın yan etkisi olurmu?
Sonuç Birim Ref.Değ Önc.Sonuç Açıklama
Progesteron 5.93 ng/mL – 8.25
0 – 1.40 ng/mL Foliküler faz
3.34-25.56 ng/mL Lüteal faz
4.44-28.03 ng/mL Midlüteal faz
0-0.73 ng/mL Menopoz sonrası kadın
0.28-1.22 ng/mL Erkek
Merhaba doktor bey. Henüz hamile değilim progesteron testi yaptı doktorum ve değerim 8.5 referans aralığı “ – – “ Henüz doktora gidemedim e-Nabızdan öğrendim. Sizce nasıl ?