Histeroskopi (H/S) ince boru şekline benzeyen bir mercek sistemi ile rahim içerisine girilerek inceleme yapılan tanısal ve hatta cerrahi işlemlerin uygulanmasına yarayan bir işlemdir. Görüntüler bir monitör vasıtası ile izlenir. Rahim içerisine sokulan kamera veya mercek sisteminden meydana gelen ve boru şekline benzeyen alete histeroskop ismi denir.
Histeroskopi muayene ortamı içerisinde, lokal anestezi ile veya ameliyathane kooşullarında genel anestezi veya spinal anestezi ile beraber uygulanabilir. Daha çok, adet döneminin bitmesinin ardından 1 hafta içerisinde uygulanır. Bu dönem içerisinde, rahim içinin görüntüsü histeroskopi için en uygun halde olmaktadır.
Histeroskopi, tanısal amaçlı ve ameliyat amaçlı olmak üzere, 2 grupta incelenmektedir.
Rahim (uterus) içerisinde bulunan miyom, polip, yapışıklık, septum (perde) gibi patolojilerin gözlenerek, tanının konulması amacı ile yapılan uygulamadır. Bazen tek başına, bazen laparoskopi ile beraber kombine şekilde yapılır.
Rahim içerisinde bulunan miyom, polip v.b lezyonların kesilerek çıkarılması veya yapışıklıkların açılması için yapılan histeroskopidir. Histeroskop ile endometrial ablasyon yapılması mümkündür.
Histeroskopi, genel olarak oldukça güvenli kabul edilen bir işlemdir. Ancak çok az da olsa rahmin delinmesi (uterus perforasyonu), rahim ağzında yaralanma olması, aşırı kanama, rahim içerisinde enfeksiyon (endometrit) ve anestezi ile alakalı riskler meydana gelebilir.
Histeroskopi yapılmadan önce bazen rahim ağzının açılması için hastaya ağızdan veya vajina içerisine koyulması için ilaç verilir. Histeroskopi jinekolojik muayene (litotomi) pozisyonunda spinal veya genel anestezi altında yapılır. Rahim ağzı, histeroskop geçecek kadar açılmak için bazen buji olarak ifade edilen ince uzun çubuklar ile genişletilmesine ihtiyaç duyulur. Daha sonra histeroskop vajina ve rahim ağzından geçerek rahim içerisine doğru ilerletilir ve monitöre aktarılan görüntü izlenir. Bu sırada rahim içerisinin genişletilerek görünebilmesi amacı ile rahim içerisine sıvı verilir. Histroskopun uç kısmında bulunan kesici veya yakıcı uygun aletler ile ihtiyaç duyulması halinde müdahale edilebilir.
Histeroskopi yapıldıktan bir kaç saat veya daha çok 1 gün sonra hasta evine taburcu edilir. 1 veya 2 gün az miktarda vajinal kanama ve kramp şeklinde kasık ağrıları hissedilebilir.
Histeroskopi operasyonu sonrası;
Tanısal histeroskopi, daha çok anesteziye gerek duyulmadan veya lokal anestezi yardımı ile hastaneye yatmadan uygulanabilen bir işlemdir. Pek çok kişinin ifadesine göre ilaçlı filmden çok daha ağrısız olan, bir tanı metodudur.