Nst Nedir ve Hamilelikte Neden Uygulanır?

Sezaryen Hamileliğin Kaçıncı Haftası Yapılır?
9 Ocak 2017
Hamilelikte Adet Görülür mü ?
21 Şubat 2017

Nst Nedir ve Hamilelikte Neden Uygulanır?

Fetal Non-Stres testi, 28 haftalık gebelik haftasında hamilelerde yapılan basit, invaziv olmayan bir testtir. Test, test sırasında fetusa stres uygulanmadığı için “stres içermez” olarak adlandırılır.

NST nasıl uygulanır?

Test, fetal kalp atış hızını ölçmek için bir kemerin annenin karnına ve kasılmaları ölçmek için başka bir kemer takılmasını içerir. Hareket, kalp atış hızı ve kalp atış hızının “reaktivitesi” 20-30 dakika ölçülür. Bebek hareket etmezse, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; Bebek uykuya dalabilir. Bir hemşire, testin geri kalanında bebeği uyandırmak için küçük bir “zil” kullanabilir.

NST neden uygulanır?

Aşağıdaki durumlarda bir NST uygulanabilir:

  • Bebeğin her zamanki gibi sık sık hareket etmediği hissedilirse,
  • Plasentanın yeterince işlev görmediğinden şüphelenmek gibi sebepler varsa,
  • Başka bir nedenle yüksek risk altında olunmuşsa,
  • Test, plasenta veya göbek kordonu problemleri nedeniyle bebeğin yeterli miktarda oksijen alıp almadığını gösterebilir; Aynı zamanda diğer fetal sıkıntı tiplerini de gösterebilir.

Anne veya bebek için riskler ve yan etkiler nelerdir?

NST, anne veya bebeğe bilinen herhangi bir risk veya yan etki yaratmayan, noninvaziv bir testtir. NST’ler genellikle gebeliğin 28. haftasından sonra yapılır. 28 hafta önce fetüs test protokolüne cevap verecek kadar gelişmiş değildir.

Testin ana amacı, fetüsün kendi hareketlerine tepki olarak kalp hızını ölçmektir. Sağlıklı bebekler hareket zamanlarında artmış kalp hızı ile tepki gösterecek ve istirahat sırasında kalp hızı düşecektir. Stres dışı bir testin arkasındaki kavram, cenin aktivitesi için ve kalp atış hızı normal aralıklarda olması için yeterli oksijenin gerekli olmasıdır.

Oksijen seviyeleri düşük olduğunda, fetus normal tepki vermeyebilir. Düşük oksijen seviyeleri genellikle plasenta veya göbek kordonu ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.

Reaktif bir stres dışı sonuç fetusa kan akışı (ve oksijen) yeterli olduğunu gösterir. Reaktif olmayan bir stres dışı sonuç, sonucun zayıf oksijenasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığına veya fetal reaktif olmama nedeni olup olmadığına (örn., Uyku düzenine, belirli maternal reçete veya reçetesiz ilaçlara) bağlı olup olmadığını belirlemek için ek testler gerektirir.

Stres testi nedir?

Bu basit, ağrısız prosedür bebeğinizin durumunu değerlendirmek için gebelik sırasında yapılır. Test sırasında, sağlık uygulayıcınız veya teknisyen bebeğinizin kalp atışlarını bebek dinlerken ve hareket halindeyken izler. Aktifken kalbin daha hızlı attığı gibi, hareket halindeyken veya tekmelerken bebeğinizin kalp hızı yükselmelidir.

  • Sınama, genellikle, son tarihinizi geçtiyseniz veya yüksek riskli bir gebelik yaşıyorsanız, bir veya iki ay içinde son tarihinize kadar olan sürede yapılır. Stres dışı testi yapmanızın bazı nedenleri şunlardır:
  • İlaç, yüksek tansiyon veya gebeliğinizi etkileyebilecek başka tıbbi durumlarla tedavi edilen şeker hastalığınız varsa
  • Gestasyonel hipertansiyonunuz varsa
  • Bebeğiniz küçük veya düzgün büyümüyor gibi görünüyorsa
  • Bebeğiniz normalden daha az aktifse
  • Çok fazla veya çok az amniyotik sıvı varsa
  • Harici bir cephalik versiyon (makat bebeği çevirmek için) veya üçüncü trimester amniyosentez (bebeğinizin ciğerlerinin doğum için yeterince olgun olup olmadığını veya uterus enfeksiyonunu ekarte etmek için) gibi bir prosedür uygulandıysa
  • Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek tıbbi bir sorunuz varsa
  • Bebeğiniz bir anormallik veya doğum kusuru teşhisi konmuş ve izlenmesi gerekiyorsa

Testten hemen önce, bebeğinizi daha fazla dolaşmaya teşvik edecek bir yemek yemeniz tavsiye edilebilir. Bunun işe yaradığına dair kesin bir kanıt olmamasına rağmen faydalı olarak görülür. Testten önce banyoyu kullanmanız da iyi bir fikirdir, zira bir saat kadar bir monitöre bantlanmış halde yatıyor olabilirsiniz.

Bebeğiniz hareket etmiyorsa uykuda olabilir. Bebeği hareketlendirmek için biraz su, meyve suyu veya soda içmeniz istenebilir; ancak teknisyen onu karın yoluyla hafifçe itebilir veya onu bir zil ile uyandırmaya çalışabilir. Bazı durumlarda, bebeğin hareket ettiğini hissedince bir düğmeye basmanız istenir. Test genellikle 20 ila 60 dakika sürer.

non-stress-test

Sonuçlar ne anlama geliyor?

Bebeğinizin kalbi, 20 dakikalık bir süre boyunca iki ayrı seferde en az 15 saniye boyunca hareket ederken, beyni daha hızlı atıyor (dinlenme süresince dakika başına en az 15 atım), sonuç normal veya “reaktif”. Normal bir sonuç, bebeğinizin muhtemelen şu anda iyi durumda olduğu anlamına gelir. Pratisyen bebeğiniz doğana kadar testi her hafta tekrarlamak isteyebilir.

Bebeğinizin kalbi hareket halindeyken daha hızlı atmazsa veya bebeğiniz yaklaşık 90 dakika sonra hareket etmezse, sonuç “etkisiz” olur. Yanıt vermeyen bir sonuç mutlaka bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bu, testin yeterli bilgi vermediği anlamına gelir ve bir saat içinde tekrar test etmeniz veya biyofizik profil veya daralma stres testi gibi diğer testleri yaptırmanız gerekebilir.

Bununla birlikte, tepkisiz bir sonuç, bebeğinizin yeterli oksijen almadığını veya plasentada bir sorun olduğunu gösterebilir. Pratisyen bebeğinizin artık rahimde iyi sonuç vermediğini düşünürse, muhtemelen doğum eyleminde bulunmaya karar verir. İlk olarak, hamileliğinizde bu noktada kasılmalar olabilir veya olmayabilir. Öyleyse, genellikle hafif, düzensiz ve dağınık Braxton-Hicks kasılmaları olabilirler. Bunlar zararsızdır ve üçüncü trimesterde yaygındır. Ancak 37 haftadan az hamile iseniz ve sürekli, tekrarlayan ve düzenli kasılmalara maruz kalıyorsanız, preterm doğum belirtisi olabilir ve uygulamanız serviksini genişlemiş olup olmadığını görmek için değerlendirmek isteyecektir.

Kasılmaları izlemek için bir başka sebep, bebeğinizin kalp atım hızının onları yaşadığınız sırada değişip değişmediğini görmektir. Bir daralma sırasında kalp atış hızı düşerse, plasentanızda bir sorun olduğunu ve bebeğinizin oksijen arzının tehlikeye atıldığının işareti olabilir.

Bir NST için bazı ortak nedenler şunlardır:

  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Küçük bebek veya bebek düzgün gelişme göstermiyor
  • Daha az aktif olan bebek
  • Amniosentezden sonra

Testi kim yapar?

Fetal testte uzmanlaşmış bir hemşire, NST’yi gerçekleştirecektir.

NST ne zaman yapılacak?

NST’ler genellikle haftada bir veya iki kez yapılır.  Mesanenizi NST’den önce boşaltırsan daha rahat olacaksın. Test için sol tarafında yalan söylemenizi isteyeceğiz. İki fetal monitör parçası karnınıza yerleştirilecek ve elastik kemerlerle yerinde tutulacaktır. Tek parça bebeğin kalp atışını ve hareketini kaydeder. Diğer cihaz uterusun kasılmalarını kaydeder.

Bebeğin hareketine ve kalp atış hızına bakılır.  Bebek hareket ettikçe kalp atış hızını arttırırsa, NST reaktiftir. Bu, 20 dakika içinde en az iki kez olmalı. Bebeğiniz sessiz ve hareket etmiyorsa, hemşire içeceğiniz suyu verebilir. Bebeğin hareket etmesi veya bebeğin sessiz olması ve hareket etmemesi durumunda kalp atış hızını arttırmazsa, NST etkisizdir. Bu bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez! Bu, NST’nin bize yeterli bilgi vermediği anlamına geliyor. Biyofiziksel profil veya daralma stres testi gibi ek testler gerekebilir.

1 Comment

  1. Dilek dedi ki:

    Hocam şu çeviri sorununu düzeltirseniz iyi olur:
    NST ne zaman yapılacak?
    NST’ler genellikle haftada bir veya iki kez yapılır. Mesanenizi NST’den önce boşaltırsan daha rahat olacaksın. Test için sol tarafında yalan söylemenizi isteyeceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.