21. Hafta Hamilelik
6 Ekim 2015
Suni Sancı İndüksiyon Nedir?
7 Ekim 2015

22. hafta Hamilelik

22. hafta hamilelik

22. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu 

Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 26 cm boyunda ve 500 gr ağırlığına ulaşmıştır.

22. hafta gebelik döneminde bebekteki değişimler 

  • Bebeğiniz konuşmalarınızı eskisinden daha iyi algılayabilir. Sizi konuşurken, kitap okurken, şarkı söylerken duyacaktır. 
  • Bebeğinizin beyin dokusu ve iç organları bu dönemde hızlı bir şekilde gelişimine devam etmektedir.
  • Ellerinin aktif hareketleri gözlenir. Bu dönemde başparmaklarını ağzına götürüp emme hareketi izlenebilir.
  • Bu dönemde bebeğin kaş ve saçları iyice belirginleşmeye başlamıştır.
  • Erkek bebeklerde ilkel spermler oluşur ve oğlunuz testosteron üretmeye başlar.
  • Kız bebeklerde rahim oluşumunu tamamlayıp gelişim dönemine geçmiştir.
  • Göz kapakları ve kaşları tamamen oluştu.
  • Parmak uçlarındaki tırnakları büyümeye devam ediyor.
  • Karaciğeri faaliyete geçiyor. Anneden biraz da yardım alarak bebeğin karaciğeri alyuvarlar tarafından üretilen bilirubin maddesini yıkmaya başlar.

22. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü 

22. hafta ultrason

Fiziksel gelişimini neredeyse tamamladı ama gelişimini sürdürüyor. Sesinizi, kalp atışınızı, guruldayan midenizi ve bedeniniz boyunca dolaşan kanınızın sesini rahatlıkla duyabiliyor. Beyin ve sinir uçları geliştiğinden, salt yeni bulduğu dokunma hissini denemek için yüzüne ve dokunabildiği her şeyi keşfetmeye çalışıyor. 

Hamilelik dönemi yarılandı!

22. gebelik haftası hamileliğinizin yarısını arkanızda bıraktığınız dönemdir. Yaklaşık 5, 5 aylık hamilesiniz. Bu dönemde anne adayının karnı yavaş yavaş büyümeye başlar. 22 haftalık gebelikte rahatça hareket edebilirsiniz. Bulantıların azalmaya başlamasıyla, hamileliğin daha rahat geçtiği dönemidir. Bulantı ve kusmaların artık olmadığı bu dönemlerde, mide yanmaları artış gösterecektir. Çünkü rahmin yukarı itmesiyle mide asidi göğüs kafesinin altına gelir ve yanmalar başlar. Bu durumda doktorunuza danışarak ilaç kullanabilirsiniz.

Bu haftayla beraber kan miktarında artış görülür. Buna bağlı olarak kanın sıvılaşmasıyla birlikte fizyolojik anemi ortaya çıkar. Hormonların etkisiyle de değişimler olacaktır. Bu değişim sonucu eklemlerde gevşeme ve bel bölgesinde ağrılar meydana gelir. Gece uykunuzdan uyandıran bacak krampları şiddetini arttırabilir. Bu şikâyetlerinizi hafifletmek için kalsiyum ve demir eksikliğini gidermeniz yardımcı olacaktır.  22. gebelik haftasında bebeğiniz iyice büyümeye başlar. Kırmızı kan hücreleri sayısı artar. Kafası vücuduna göre daha da büyür ve boyu uzar. Beyin gelişimi artarken, hareket kabiliyeti gelişir. Dokunmaya çalışarak çevresini tanımaya çalışır. Göz kapakları oluşumunu tamamlar ve oynatmaya başlar. Erkek bebeklerde sperm üretimi bu haftadan itibaren başlar.

22. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişimler

Anne adaylarının bu dönemde yorgunlukları artabilir. Bebeğinizin hızlı büyümesiyle sizden aldığı vitamin ve mineraller eksikliği nedeniyle yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu dönemde özelikle bebeğinizin sizden kullandığı vitamin ve mineralleri yerine koymanız gerekir. Bebeğiniz gelişimini tamamlayabilmesi için ihtiyaçları daha çok artacaktır. Bu yüzden demir ve kalsiyum içeren besinlere ağırlık vermeniz gerekir.

Annede meydana gelen kansızlık 

Annede ortaya çıkan kansızlık halsizliğe, yorgunluğa, çarpıntıya neden olabilir. Saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları normaldir. Beslenme de özellikle kırmızı et, bakliyat ve yeşil sebze yemeklerine ağırlık verilmelidir. 20. haftadan sonra hamilelere demir takviyesi yapılabilir. Genellikle Fe tabletleri aç karnına alınmalı beraberinde C vitamini ve doğal meyve suyu tüketilebilir. Demirin emilimini azalttığı için, Fe tableti alındıktan sonra 2 saat süreyle çay, kahve ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Hatta hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bu içeceklerden uzak durmanızda fayda var. Bebeğinizin beyin ve kalp gelişimi için gebeliğin ilk haftasından itibaren balık tüketmeye özen gösterin.

Annede beslenme ile alakalı eksiklikler

  • Beslenmedeki eksiklikler özellikle kalsiyum ve magnezyum eksiklikleri ve ardından artmış fosfor düzeyi ile annelerde bacak krampları ortaya çıkar. Bu krampları rahatlatmak amacıyla magnezyum ve kalsiyum tabletleri ve bu minerallerde zengin gıdalar tüketilmelidir. Fosfor en çok hayvansal proteinlerde mevcut olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bu dönemde ayak bileklerinde ve ayaklarda ödem oluşabilir. Bu beslenmedeki fazla tuzlu ve baharatlı gıdaların tüketiminden kaynaklandığı gibi uzun süreli ayakta durmaktan oluşan yorgunluklardan da oluşabilir.
  • Bu döneme kadar düzenli doktor kontrolünde olan gebeler gerekli tarama testlerini yaptırmış olmaları gerekir. Özellikle 20. Ve 22. gebelik haftalarında bebeklerin iç organ gelişimi tamamlandığından dolayı herhangi bir gelişim kusuru olup olmadığının değerlendirilmesi için ayrıntılı, 2. düzey ultrasonografiye girmeleri gerekmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerinden beri ultrasonografi ve tarama testlerinde herhangi bir sorun yaşamamış olan gebelere 20. Ve 22. haftalar arası perinatoloji ultrasonografisi önerilir. Bu ayrıntılı ultrasonografide bebeğin iç organları tek tek incelenir, kalbe eko yapılır.
  • Annenin rahmini besleyen uterin arter denilen damarlardaki akım incelenir. Rahim ve yumurtalıklarda olabilen gebelik dışı oluşumlar tespit edilebilmektedir.

1 Comment

  1. Ceylan dedi ki:

    İyi akşamlar hocam ben 22 haftalık hamileyim.idrar iltihabım çok yüksek doktorumun tavsiyesiyle antibiyotik kullanıyorum iltihabım yüksek olduğundan bobreklerim de ağrı yapıyor dayanamayacak şekilde ne olur bana yardımcı olun başka ne yapabilirim iltihabı geçirmek için şimdiden çok teşekkür ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.