Adet Kanamasının Uzun ve Fazla Sürmesi

Kızlar Adet Dönemine Kaç Yaşında Girerler?
30 Aralık 2015
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
6 Ocak 2016

Adet Kanamasının Uzun ve Fazla Sürmesi

Adet kanamalarının normalden çok daha yoğun miktarda ve uzun sürmesi halinde mutlaka araştırılması için uzman bir doktora başvurulması gerekir. Normalde adet kanamasının 1 haftadan uzun sürmesi ve kanamanın yoğunluğuna bağlı olarak günde 3-5 pedden daha fazla değiştirme ihtiyacı normal kabul edilmemekte ve kanamanın fazla olması halinde anemi sorunu ortaya çıkmaktadır.

Adet düzensizliği üreme çağındaki her kadının belli bir dönem içerisinde yaşadığı yaygın bir sorundur. Ancak yumurtlama bozukluğu gibi birçok sorunun habercisi olarak tedavisinin yapılması gerekir. Adet kanamalarının normalden daha fazla ve uzun sürmesi tıp literatüründe, menoraji ve hipermenore şeklinde ifade edilmektedir. Bu kavramlar adet kanamasının uzun ve fazla sürmesi durumunun devamlı olarak yaşanması halinde şiddet derecesine sahiptir.

Adet kanamalarının uzun ve fazla sürmesini ifade eden belirtiler nelerdir?

  • Adet kanamalarının bir haftadan fazla sürmesi
  • Yaşam kalitesini ve sağlığı etkileyecek düzeyde fazla olması
  • Adet dönemlerinde alt karın bölgesinde şiddetli ağrı ve kramp
  • Kanama ile birlikte parçalı kan pıhtılarının gelmesi
  • Kanamanın yoğunluğuna bağlı olarak birden fazla ped kullanma ihtiyacı
  • Halsizlik ve nefes darlığı (kan kaybına bağlı olarak kansızlık sorunu meydana gelebilir)
  • Adet kanamalarının fazla ve uzun sürmesine neden olan 8 faktör

 

Kadınların rutin adet döngülerini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle gerekli teşhis için mutlaka uzman bir doktor muayenesi gerekir. Ancak adet kanamalarını etkileyen başlıca nedenler aşağıdaki gibi olmaktadır:

Gebelik komplikasyonları

Adet kanamalarının ilk defa gecikmesinden sonra yaşanan kanamaların miktarındaki artış nedeni düşük olabilir. Ancak kanamanın doğru tarihinde gerçekleşmesi halinde düşük ihtimali söz konusu değildir. Ayrıca dış gebelik sonucunda anormal vajinal kanamalarla birlikte kanama miktarında artış görülebilir.

Miyom

Kadınların yaklaşık %20’sinde rastlanan bu iyi huylu tümörler, rahimde yerleştikleri konuma göre adet kanamalarının miktarında ve süresinde artışa neden olabilmektedir.

Polip

Polipler, rahmin iç tabakasında meydana gelen ve ciddi bir şikayete yol açmayan kitlesel oluşumlardır. Genellikle östrojen hormonunun yüksek olduğu dönemlerde meydana gelerek, yoğun ve uzun süren adet kanamalarına neden olabilmektedir.

Adenomyozis

Rahim iç tabakasında yer alan kas hücrelerinin dokuya gömülmesi sonucunda meydana gelmektedir. Özellikle ileri yaşlarda çocuk sahibi olan kadınlarda sıklıkla görülür.

Spiral

Spiral doğum kontrol yöntemi amacı ile rahim içine yerleştirilen tıbbi bir aparattır. Kişiye uygun olmayan bir yöntem olması ve yanlış yerleştirilmemesi halinde şiddetli ve uzun süreli kanamalara neden olabilmektedir. Eğer adet kanamasını etkileyen nedenler arasında spiral varsa, rahimden çıkartılması halinde kanamalar tekrar normal düzenine dönecektir.

Yumurtalama bozukluğu

Yumurtlama fonksiyonlarının yetersiz olması halinde yumurtalardan salgılanan hormon eksikliği, vücudun hormonal düzenini etkilemektedir. Bu nedenle sistematik döngüde bazı aksamalar meydana gelir. Yumurtalama problemlerinin en net belirtisi adet düzensizliği iken, adet kanamalarının yoğun ve uzun sürmesine neden olabilmektedir.

Hormonal bozukluk

İnsan vücudundaki sistemik düzeni sağlayan hormonal döngünün bozulması halinde, endometrium yani rahim iç astar dokusunun kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda başta adet kanamaları olmak üzere vücutta bazı komplikasyonlar meydana gelir. Ayrıca trioid bezi odaklı sorunlarda adet döngüsünü etkileyebilmektedir. Hormonal bozuklukların tedavi edilmesi ile adet kanamaları normal düzenine dönebilmektedir.

Kanser

Kadın hastalıkları arasında yaygın olarak görülen rahim ve rahim ağzı kanseri, anormal vajinal kanamalar ve adet kanamalarının yoğun ve uzun süre devam etmesi şeklinde ortaya çıkan en ciddi faktördür.

Hangi durumlarda doktora başvurulması gerekir?

Düzenli adet kanamalarının yoğunluğunda, miktarında ve süresinde yaşanan herhangi bir değişim durumunda ya da düzensiz adet kanamalarında mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir. Ayrıca genel sağlık kontrolü altında cinsel hayatı aktif olan tüm kadınların, düzenli olarak yılda 1 defa jinekolojik muayenesini yaptırması tedbir açısında oldukça önemli bir yere sahiptir.

1 Comment

  1. Sinem dedi ki:

    Merhabalar
    Ben yakın zamanda yumurtalıkta olan bi kist im patladığı tespit edıldı doktor tarafından ve çok yoğun derecede kramp sıddetlı agrı cektım onun dışında bagırsaklarda yoğun gaz sıkısması tespıt edıldı.karın boşluğun da ıse kist patlamasından sonra kistin ıcerısındekı sıvı karın bolgesınde yumurtalık etrafında olduğu tespıt edıldı ve zaman la geçer dedıler .Agrılarım hala devam edıyor hafıf te olsa karında sıslık kaşık agrısı yasıyorum yaklaşık 15 gün oldu doktor tesbıtınden sonra.Yumurtalıklarım ve rahmım normal gözüküyor.İlac kullanıyorum gaz sıkısması ve agrılar ıcın .yalnız regl duzenlıkler yasıyorum genelde 3-5 gün civarı sürüyor geçen ay 27 sınde olmustum 5 gün sürmüştü bu ay ıse yumurtalıklarda ki kistim patladığından 1 gün sonra yanı 13 ünde regl basladı yalnız hala devam edıyor kanamam çok az sekılde uzun sürmesi bu gecırdıgım rahatsızlıktan dolayı mıdır acaba ? Ve hafifte olsa ağrım var bu Agrı geçecek mıdır?
    Ne yapmalıyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.