Günümüzün modern dünyasında bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık % 15’i doğal yollarla gebelik elde edememektedir. Kısırlık sorunu ile doktora başvuran kadınlarda sıklıkla yumurtlama bozuklukları, rahim anomalileri, tüplerde yapışıklık ve tıkanıklıklar gözlenmektedir. Erkeklerde kısırlığa sebep olan sorunlar içinde en sık karşılaşılanı ise sperm sayısı ve kalitesindeki düşüklüktür. Soruna sebep olan etkenler göz önünde bulundurularak en uygun tedavinin seçildiği kısırlıkta günümüz tıp teknolojisinin en başarılı tedavi yöntemi tüp bebektir. Ancak tüp bebek, diğer seçeneklerden olan aşılama ve yumurtlama tedavilerine oranla daha zorlu ve maddi olarak maliyetli bir tedavidir. Bu sebeple öncelikle diğer tedavi seçenekleri göz önünde bulundurulur, ardından tüp bebek tedavisi uygulanır.
Bu paralelde tüp bebek tedavisinin ilk uygulamada başarılı sonuç verebilmesi için, tedavi sürecinin tüm aşamalarının eksiksiz uygulanması ve gerekli hazırlıkların yapılması önemlidir. Uygulama öncesindeki kontrollerde rahim boşluğunda gebeliğe engel olan bir anomali gözlenirse histeroskopi, pelvik bölgenin araştırılması gerekiyorsa laparoskopi uygulamaları yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi öncesinde rahim içindeki anomalilerin gözlenebilmesi, rahim içi dokusunun yapısı ve kalınlığı hakkında bilgi alınması ve rahatsızlıkların tedavi edilmesi için histeroskopi uygulanmaktadır. Özellikle daha önceki tüp bebek uygulamasında başarısızlık yaşandıysa, kadın birkaç kez üst üste düşük yaptıysa histeroskopi uygulaması aydınlatıcı bilgi verecek ve tedavi edilmesine olanak sağlayacaktır. Zira rahim içindeki anomaliler ve rahim içi boşluğundaki bozukluklar tüp bebek tedavisinde sorunlara sebep olabilmektedir.
Rahim içinde oluşan polip, miyom gibi patalojiler, doğuştan kaynaklanan yapısal anomaliler, histeroskopi order Deltasone ile hem belirlenebilmekte hem de tedavi edilebilmektedir. Bu bağlamda öncelikle tanısal histereskopi amacıyla vajina ve rahim içine girilir ve cihazın optik kamerası ile alan görüntülenir. Ardından gerekiyorsa rahim içindeki anomaliler, rezektoskop adlı elektrocerrahi sistemiyle operasyon yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisi öncesinde histeroskopi yapılarak; başarısız tüp bebek denemelerinin önüne geçilebilir, rahim içinde polip oluşmuşsa çıkarılabilir, yapışıklıklar açılabilir ve bu sayede başarı şansı artırılabilir.
Laparoskopi, karın içinin tıbbi optik bir cihazla görüntülenmesi ve gerekli durumlarda göbek deliğinden girilerek kapalı ameliyat yoluyla tedavi yapılması işlemidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen Laparoskopide göbek deliğinden 1 santimetrelik kesi yapılarak iğne ile karın boşluğuna gaz verilerek karın şişirilir. Optik kamera aracılığıyla karın içindeki anomaliler gözlenir ve gerektiğinde tedavi yapılır ve yapısal bozuklukların giderilebilir. Kısırlık sorunu sebebiyle tüp bebek tedavisi uygun görülen hastalarda ise laparoskopi, şart değildir, ancak bazı durumlarda uygulanmaktadır. Özellikle de sebebi belirlenemeyen kısırlık vakalarında, laparoskopinin uygulanması gerekmemektedir.
Pelvik bölge olarak adlandırılan vajina, rahim, yumurtalıklarda her hangi bir sorun ya da bozukluk tespit edilmediyse laparoskopi yapılmaz. Zira laparoskopi % 2 civarında da olsa komplikasyonlara sebep olabilmekte ya da nadiren ölüme bile sebebiyet verebilmektedir. Ancak vajina, rahim, yumurtalıklardaki iltihaplarda, bu alanlarda meydana gelen patalojik oluşumlarda, tüplerdeki tıkanıklık ya da yapışıklıklarda tüp bebek tedavisi öncesinde laparoskopi uygun görülmektedir. Bu bağlamda kısırlık sorununda tanısal amaçlı değil de, HSG yöntemiyse tanımlanan sorunların tedavi edilmesi amaçlı laparoskopi uygulanmaktadır.