Stres Tüp Bebek Başarısını Etkiler mi?

Tüp Bebek Tedavisinde Özel Bir Beslenme Programına Uymak Gerekir mi?
7 Mart 2016
Tüp Bebek Tedavisindeki Yasal Koşullar
11 Mart 2016

Stres Tüp Bebek Başarısını Etkiler mi?

Kısırlık sorunu ile doktora başvuran çiftlere gerekli test ve tahliller yapıldıktan sonra en uygun tedavi yöntemi seçilir. Tedavi yönteminin seçiminde çiftin ne kadar süredir bebek sahibi olmaya çalıştığı, daha önce hangi tedavilerin uygulandığı, çiftin yaşı, sperm ve yumurta rezerv ve kalitesi gibi faktörler etkili olmaktadır. Bu bağlamda çiftin yaşı 35’in üzerindeyse, sperm ve yumurta rezervleri kritik düzeydeyse, özellikle de kadının tüpleri tıkalı ise en uygun kısırlık tedavisi tüp bebektir. Zira günümüz tıp teknolojisinde en uygunsuz koşullarda bile başarılı bir gebelik elde edilebilen kısırlık tedavi yöntemi tüp bebektir. Kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücuttan alınıp bir laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenen yumurtanın tıbbi cihazlarla anne adayının rahim duvarına yerleştirilmesi işlemine tüp bebek adı verilmektedir.

Doğal yolla elde edilen gebeliklerde kendiliğinden gerçekleşen döllenme ve embriyo nakli, tüp bebek tedavisinde uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu bağlamda hem uygulamayı yapan doktorun alanında uzmanlığı hem de uygulamanın yapıldığı kurumun donanımı önem taşımaktadır. Bunlarla birlikte tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında kadının yaşam ve beslenme koşulları, duygusal durumu, psikolojik ruh hali başarılı bir gebelik ve canlı bir doğum elde edilebilmesi adına çok önemlidir.

Stresli bir yaşam tüp bebekte başarıyı düşürür

Pek çok hastalığın tedavisinde olduğu gibi kısırlık tedavisi olan tüp bebek uygulamasında da moral, motivasyon, umut ve inanç çok önemlidir. Zira insan vücudundaki her hücre beyinden gelen komutlarla, salgılanan hormonlarla yaşamaktadır. Bu bağlamda pozitif düşünmek ve umutlu olmak tedavilere bir adım önde başlamanın anahtarıdır. Kadında yumurtalıkların yeterli performansla çalışmaması, tüplerin işlevlerini gereğince yerine getirmemesi, spermlerin kalitesinin istenen düzeyde olmamasının temelinde yatan etkenlerden birisinin de psikolojik sorunlar olduğu bilinmektedir. Buradan yola çıkılarak doğal yolla ya da tıbbi yöntemlerle bebek sahibi olmak isteyenlerin gebeliğe ve hayata daha ılımlı ve pozitif bakmaları ve stresten, depresyondan uzak durmaya çalışmaları faydalı olacaktır. Bu konuda en büyük görev eşe ve aile bireylerine düşmektedir. Kadını olumlu düşünmeye yönlendirerek daha kısa sürede ve daha az zorlu geçecek bir süreçle bebek sahibi olmak mümkündür.

Stresi azaltmak için birkaç pratik öneri

  1. Kadının stresli bir işi varsa bir süreliğine izin almak, faydalı olabilir.
  2. Çiftin baş başa kısa bir tatil yapması, tüp bebek merkezinden çok uzakta olmamak kaydıyla, ruhen ve bedenen dinlenebilecek bir yerlere gitmesi iyi olur.
  3. Ruhen ve bedenen rahatlamak adına yoga ve meditasyon seanslarına katılmak iyi gelir.
  4. Uzun süredir istediği halde bebek sahibi olamayan çiftlerin psikolojileri fazlasıyla yıpranmış olabileceğinden, bir aile terapistinden yardım almak gerekebilir.
  5. Tedaviye başlamadan önce sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, kafeinden uzak durulması ve vücudun tazelenmesi tedavide başarıyı artırır.
  6. Bireyleri strese sokan, onların olumsuz düşüncelere dalmasına yol açan soruların bir kenara atılmaması, aksine tüp bebek uzmanı tarafından yanıtlanıp çiftin soru işaretlerinin yok edilmesi önemlidir.
  7. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce neden bu tedavinin yapıldığı, başarı ihtimalinin ne olduğu konusunda hasta bilgilendirilmeli, bilinçlendirilmeli ve hasta psikolojik olarak hazır olduğunda tedaviye başlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.