Tüp Bebek Tedavisindeki Yasal Koşullar

Stres Tüp Bebek Başarısını Etkiler mi?
9 Mart 2016
Menopoza Girildiği Nasıl Anlaşılır?
17 Mart 2016

Tüp Bebek Tedavisindeki Yasal Koşullar

Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurdukları tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunu yaşayanlar için bir umut ışığıdır. Kadının yumurtalarının ve erkeğin spermlerinin vücut dışında özel bir laboratuar ortamında birleştirilerek embriyo elde edilmesi ve bu embriyonun tıbbi yöntemlerle kadının rahmine yerleştirilmesi işlemine tüp bebek tedavisi adı verilmektedir. Kadın ve erkeğin kendi üreme hücrelerinin kullanılıyor olması ve neredeyse doğala yakın koşullarda döllenme gerçekleştiriliyor olması tüp bebek tedavisinin tercih edilme sıklığını artırmaktadır. Ayrıca sperm kalitesi ve sayısı düşük olan erkekler, yumurtalık rezervi yetersiz olan, tüpleri tıkalı olan kadınların bebek sahibi olmasını sağlaması tüp bebek tedavisini mucizevi değerde bir tedavi yöntemi haline getirmektedir. ancak içerdiği bazı riskler ve yan etkiler göz önünde bulundurulduğundan, tüp bebek tedavisinin uygulanma koşulları belli yasal dayanaklara bağlıdır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bir tüp bebek merkezinde tedavi yapılırsa, tedavi ücretlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu ücretin karşılanması için çiftlerin belli koşullara sahip olmaları gerekir.

Tüp bebek tedavisi için gerekli olan sağlık raporu nereden alınır?

Devlet destekli bir tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyenlerin öncelikle bebek sahibi olabilmeleri için tek seçeneklerinin tüp bebek tedavisi olduğunun kurul raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Bu rapor bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ve üroloji kliniği bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında; iki tane kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, bir tane de üroloji uzmanının onayı ve kararı ile verilebilmektedir. Verilen sağlık kurulu raporunda hastanın tüm kimlik bilgileri, yaşı, hastalık tanısı, gereken tedavi, kullanılması gereken ilaçlar ve ilaçların günlük dozları yazılı bulunmaktadır.

Sağlık kurulu raporu almak isteyenlerin sahip olması gereken şartlar nelerdir?

  1. Çift en az 3 yıldır evli olmalıdır.
  2. Kadın 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olmalıdır.
  3. Daha önceden evlilik yapmışlarsa, her ikisinin de ilk evliliklerinden çocukları olmamalıdır.
  4. Son 3 yıl içinde bebek sahibi olabilmek için tedavi görüp sonuç alınamadığının belgelenebiliyor olması gerekmektedir.
  5. Hastanın 5 yıllık süre içinde 900 gün pirim yatırmış olması gerekir.
  6. Eğitim döneminde yapılan girişler sayılmamak kaydıyla, en az 5 yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt yapılmış olmalıdır.
  7. Rapor istenen dönemden önceki 3 ay boyunca aktif olarak çalışılıyor olması gerekmektedir.
  8. Kadın daha önceden çalışmışsa, ancak artık çalışmıyorsa devletin kendisine sunduğu sağlık hizmeti süresini doldurduktan sonra mutlaka kendisini eşinin üzerine geçirtmelidir.

Sağlık kurulu raporu olanların tüp bebek tedavisi ücretlerinin ne kadarı devlet tarafından karşılanır?

Devlet gerekli koşulların hepsini karşılayan ve sağlık kurulu raporu alan çiftlerin tüp bebek tedavisi masraflarının ilk denemede % 30’unu, ikinci denemede ise % 25’ini karşılamaktadır. Buna ek olarak ilaçlar için de rapor alırsa ilaç masraflarının da % 80’i devlet tarafından karşılanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.