Anne Karnındaki Bebeğin İlk Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Gebelikte Cinsel İlişki Zararlı mıdır?
5 Nisan 2016
5 Soruda Hamilelikte Göğüs Bakımı
7 Nisan 2016

Anne Karnındaki Bebeğin İlk Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Gebelik süreci anne adayları açısından  oldukça zorlu bir evre gibi görülse de, aslında hayatının en anlam kazandığı ve özel olarak bulunan anlarınlardan birisidir. Gebeliğin oluşum anından itibaren tüm anne adayları hayatlarında daha önce hiç karşılaşmadıkları değişimlerin ve belirtilerin gözlemlendiği farklı bir dönemi yaşar. Anne adayları gebeliğin oluşması için zorlu bir süreçten geçmiş ise söz konusu anne adayları yaşadıkları ve kaygıları daha derin olmaktadır. Bebeğinin sağlığı ile ilgili kaygı duyar ve düşük ya da bebeğinde olası bir sağlık problemine rastlanması gibi endişe verici düşüncelerden dolayı daha fazla çekinir. Gebelik öğrenilmesi ardından anne adayları için büyük önem taşıyan konu bebeğinin kalp atışlarının duyulmasıdır. Bebeği için endişeli ya da tedirgin olan anne adayları, bebeklerinin kalp atışını duyana kadar sıkıntı yaşarlar. Anne adaylarını böyle bir durumda rahatlatmanın tek yolu bebeğin kalp atışlarını duymaları olacaktır.

Gebelik ve doğum belli evrelerden geçmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olan anne adayları gebelik ve doğum sürecinde nasıl hareket edeceği ve olası gelişmelere karşı nasıl tepki vereceğini bilmektedir. Bebeğin kalp atışının gebeliğin belli bir döneminde duyulacağı hakkında bilinçli olmak anne adayları açısından oldukça rahatlatıcıdır.

Gebelikte bebeğin ilk kalp atışları ne zaman duyulur?

  • Anne adayları gebelik sürecinde bebeklerinin kalp atışı ile ilgili olarak stres yaşamamalıdır. Bunu belirtmemizin en önemli nedeni ise stres, gebelik üzerinde olumsuz etki bıraktığı gerçeğidir. Stresli anne adayları hem kendi hem de bebeğinin sağlığına zarar verebilir ve gebelikte en kritik dönem olan ilk üç aylık süreçte gebelik durumunu riske atabilir. Gebelikte bebeğin ilk kalp atışları bazı durumlarda farklı haftalarda duyulabilir.
  • Gebelik sürecinde bazı anne adayları bebeğin 5 haftalık olduğu dönemde yapılan gebelik kontrolünde bebeğinin ilk kalp atışlarını duyabilir. Genellikle gebede bu izlenim bebeğin 6 haftalık olduğu dönemde gerçekleşir. Anne adaylarına yapılacak doppler ultrason vesilesiyle bebeğin ilk kalp atışlarını duyabilmek mümkün olmaktadır. Bebeğin kalp atışları en rahat şekilde gebeliğin 10 ve 12 haftasında duyulabilir. Bebeğin kalp atışlarının duyulması ile birlikte bebeğin kalp atışlarının da izlenmesi gerekmektedir.
  • Gebeliğin 5. haftasında bebeğin kalp atışlarını izlenmek için transvajinal ultrason yapılması gerekebilir. Bu yöntem gebeliklerde risk bulunan anne adaylarında uygulanabilir. Ancak anne adaylarının bu konuda ivedilikle yaklaşmaması ve stres yapmamaları önerilmektedir.
  • Bebeğin kalp atış ritmi ve kalp yapısı farklı dönemlerde değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmenin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi adına gebelikte 20. haftada olunması gerekmektedir. Bu süreçte kalp kapakçıklarında ve bebeğin kalbinde olası bir problem olup olmadığı saptanabilir.

Gebelik sürecinde bebekte kalp atışları izlenmiyorsa ne olur?

Bebeğin kalp atışlarının normal bir şekilde duyulduğu gebelikte 6. hafta sonrası bebeğin kalp atışlarının duyulamaması ve izlenememesi hali bebeğin ölü olduğunu akla getirebilir. Bu şüphenin giderilmesi  ve durumun tespiti için özel ultrason tetkiklerine başvurulmalıdır. Bebeğin kalp atışlarının duyulamama ve izlenememesine bağlı öldüğü kanısının ultrasonda doğrulanması halinde bebeğin kürtaj yapılarak alınması  konusu gündeme alınır. Böyle bir durumda kürtaj yapılması gereklidir çünkü kaybedilen bebeğin anne adayının rahminde kalması sakıncalı ve de mümkün değildir.

Gebelik sürecinde bebeğin sağlıklı olduğu nasıl anlarız?

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok istediği şey bebeğinin kalp atışlarını duymak,izlemek ve hareketlerine tanıklık etmektir. Anne adayı bu gibi konulara oldukça hassas yaklaşır. Bebeğin kalp atışlarının duyulmaması ve hareketlerinin hissedilmemesi anne adaylarının en çok endişe duyduğu konulardan biridir. Anne adayları gebelik testinin pozitif çıkması itibariyle başlayan özel bir süreç içinde bulurlar kendilerini çünkü içlerinde yeni bir yaşam oluşmaya başlamıştır. Karnın büyümesi, bebeğin kalp atışlarını duymak ve hareketlerini hissetmek anne adayının içindeki yeni yaşamın işaretleridir. Bebek varlığını, gebeliğin 5 veya 6. haftası itibariyle duyulan kalp atışlarıyla anne adayına hissettirmeye başlar. Hareketlerini ise gebelikte 7. hafta olunduğu zaman hissettirir. Anne adaylarının içinde bir hareketlenme söz konusudur ancak bu hareketlerin birçoğu bu dönemde tam anlamıyla hissedilmemektedir. Gebelikte 14 ve 26. hafta bu hareketler kendini tamamen hissettirebilir. Bu hareketlerin hissi daha bebek sahibi olmuş anne adaylarında ve fazla kilosu olmayan anne adaylarında daha kolay fark edilir.

Bebekte kalp atışlarının izlenmemesi ne demektir?

Normal gebeliklerde 5. hafta sonrası yapılan ultrason muayenesinde bebek izlenebilir. Bebeğin kalp atışlarının duyulması da bu dönemde olur. Anembriyonik gebelik yani boş gebelik olarak adlandırılan  gebeliklerde ise tek bulgu; embriyoyu görememek ve kalp atışlarını izleyememektir. Söz konusu boş gebelik halinde bebekte kalp atışları izlenmemektedir. Ancak boş gebelik teşhişi için bazen aceleci olmamak en doğrusudur. Çünkü bazı anne adayları son adet tarihini doğru olarak hatırlamayabilir. Bebeğin izlenmemesi ve kalp atışlarının duyulmaması da bundan kaynaklanabilir. Boş gebelik tanısı konulursa, gebeliğin sonlandırılması gerekir. Aksi takdirde kadında şiddetli ağrı ve kanamaya sebep olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.