Gebelikte Cinsel İlişki Zararlı mıdır?

Gebelikte İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
4 Nisan 2016
Anne Karnındaki Bebeğin İlk Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?
6 Nisan 2016

Gebelikte Cinsel İlişki Zararlı mıdır?

Gebelik kadın hayatında önemli bir süreçtir. Hayatın her döneminde yeri olan cinsellik ve cinsel hayat gebelikten dolayı çoğunlukla olumsuz yönde etkilenir. Genellikle ilk gebelik sürecindeki anne adaylarında gebeliğe adapte olma aşamalarında cinselliğe karşı pek sıcak bakılmayabilir. Halk arasında gebeliğin ilk zamanlarında yaşanacak cinsel ilişkinin bebekte sakatlık, düşük gibi olumsuz etkilere neden olabileceği yönünde olsa da yaygın olan bu düşüncenin hiç bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır.

Gebelik döneminde cinsellik konusunda özellikle erkeklerin anne adaylarına karşı anlayışlı olması gerekmektedir. Erkekler anne adayındaki cinsel isteksizliğe karşı empati kurmayı deneyerek bu isteksizliğe karşı tepki ile yaklaşılmamalıdır. Gebelik kadınların hassas olduğu dönemlerdendir. Gebelikte kadınlarda cinsel istek azalabilir ancak sevgi ve şefkat isteği her zamankinden daha fazla olacaktır.

Kadınların hayatında en büyük değişimlerin gözlemlendiği ve en önemli süreç olan gebelikte cinsel ilişki zararlı mıdır hem anne adayları hem de eşler tarafından en merak edilen sorudur. Gebelikte cinsel hayat hakkındaki önemli bilgilere yer verdiğimiz yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

  • Gebelik ilerleyen zamanlarında anne adayı gebelik sürecinde kendisinde gördüğü bir takım değişimlere adapte oldukça gebeliğin ilk zamanları pek sıcak bakılmayan cinselliğe karşı bakış açısında değişim ve cinsel istekte de bir artış söz konusu olabilir. Cinsel istek artabilir fakat rahimdeki büyümenin ilerlemesine bağlı cinsel ilişki teknik olarak zorlaşmaktadır. Nadiren de olsa anne adayında ağrı ve acıya sebebiyet verebilir. Hatta gebeliğin ilk dönemlerinde farklı nedenlerle cinselliğe karşı olumsuz bakış gebeliğin ilerleyen zamanlarında da bu nedenden dolayı tekrar oluşabilir.
  • Gebelikte son 4 haftaya kadar herhangi bir problem saptanmazsa cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama söz konusu olmaz. Gebelikte son 4 hafta cinsel ilişkide kısıtlama nedeni de: erkeğin ejekulasyon sıvısı (meni) içinde bulunan ve “prostaglandin” olarak adlandırılan maddelerin rahim kasılmalarını başlatarak erken doğuma neden olabileceği düşüncesinden kaynaklıdır.
  • Daha öncesinden “tekrarlayan gebelik kayıpları” mevcut olan ya da erken doğum yapan kadınlarda, orgazma bağlı düşük riskleri nedeni ile gebelikte ilk üç ay cinsel ilişki kısıtlama yapılabilir.
  • Gebeliğin herhangi bir döneminde vajinal kanama gözlemlendiği takdirde, düşük veya erken doğum tehdidine karşı cinsel ilişki kesinlikle yasaklanmaktadır. Bu yasak olası düşük ve erken doğum tehlikesi ortadan kesin olarak kalktığı belirlenene kadar devam eder.
  • Çiftlerin her ikisinde de teşhis edilmiş genital enfeksiyon durumunda enfeksiyon tedavisi tamamlanıncaya kadar cinsel ilişki yasaklanmaktadır.
  • Plasenta previa yani plasentanın önde gelmesi durumunda kanamayı başlatma riskinden kaynaklı olarak cinsel ilişkiden kaçınmak gereklidir.

1 ) Gebelikte cinsel ilişki

Gebeliğin ilk 3 ayı cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma görülebilir. Gebelikte ikinci üç aylık dönemde ise, cinsel istekte bazı değişimler gerçekleşmeye başlar. Göğüs ve cinsel organlara giden kandaki artmaya bağlı, cinsel ilişki isteği gebelik öncesi döneme dönebilir. Gebeliğin son üç aylık döneminde ise, anne adayları cinsel isteklerinde azalma hissederler.

Cinsel ilişkiye sonrası meydana gelen kramp şeklindeki karın ağrısı, karında sertleşme ve vajinal kanama; düşük ya da erken doğumun habercisi olabilir. Bu gibi belirtiler gebelik için tehdit oluşturur ve tehdit için alınan önlem, cinsel ilişkinin yasaklanmasıdır. Anne adayında meme uçlarının uyarılması, doğum ağrılarını başlattığı sebebi ile uzak durulmalıdır.

2 ) Gebelikte cinsel ilişki bebek için zararlı mıdır?

Cinsel ilişkiye girmenin bebeğe bir zararı yoktur. Cinsel ilişki esnasında, erkeğin penisinin bebeğe teması söz konusu değildir. Gebelik döneminde kadın doğum doktoru tarafından saptanan özel bir tehlikenin olmaması halinde cinsel ilişki sayısı ya da süresinde bir kısıtlama yapılmaz.

3 ) Gebelikte cinsel ilişki düşüğe neden midir?

Halk arasında özellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde, cinsel ilişkiye girmenin düşüğe neden olabileceği düşüncesi yaygındır. Ancak düşüklerin çoğunluğunun cinsel ilişki ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

4 ) Gebelikte cinsel ilişki sırasında hangi pozisyonlar denenebilir?

Gebeliğin son evresinde erkeğin üstte olduğu pozisyon karna yaptığı basınç ile alakalı olarak hem anneye rahatsızlık verebilir, hem de bebeğin kan dolaşımını bozabilir. Bu nedenle daha çok kadının üstte veya yanda olduğu pozisyonlar tercih edilmelidir.

5 ) Gebelik sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?

Normal doğum veya sezaryen doğumdan 1 ile 1,5 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.