Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?

Tüp Bebek Tedavisinde Tüplerin Açık Olması Gerekli midir?
6 Haziran 2016
Düşük Sonrası Yapılması Gerekenler
8 Haziran 2016

Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?

Gebelik döneminde anne adaylarının oruç tutması önerilmemektedir. Günlük beslenme düzenin sık sık ve az olması gereken bu dönemde, uzun saatler aç kalınması hem bebek, hem de anne adayı için ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle de Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, anne adayının susuz kalmasına ve buna bağlı olarak ciddi sorunlarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Susuz kalınması, erken doğuma sebep olabilmektedir. Özellikle de kan şekerinin düşmesine bağlı olarak vücutta dengesizlikler meydana gelebilir. Bunun dışında uzun süren açlıklar neticesinde; bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık ya da bayılma gibi belirtiler meydana gelebilir. Riskli gebeliklerde ise bu risk daha da artar. Kanama, çoğul gebelik, erken doğum ve şeker hastalığı gibi riskler ciddi oranda artabilir.

Lohusalık döneminde oruç tutulabilir mi?

Lohusalık, doğumdan sonraki 6 haftalık dönemi kapsamaktadır. Lohusalık döneminde, anne adayı bebeğe süt sağlayacağı için oruç tutması önerilmemektedir. Uzun süre aç kalınması, gebelik döneminde değişen hormonal düzenin lohusalık döneminde tekrar düzelmesi gibi durumlar, anne adayının beslenme düzeninin dengeli olması ile desteklenmelidir. Uzun süre aç kalmak; süt verimini azaltabilir, sütün besleyiciliği açısından sorunlara sebep olabilir. Bu sebeple anne adaylarının ve annelerin oruç tutmaması gerekmektedir.

Emzirme döneminde oruç tutulabilir mi?

Emzirme döneminde anne adayı beslenmesine dikkat etmelidir. Bu sayede vücudu direncini koruyacak, anne sütünden istenilen verim alınabilecektir.

Hamilelik döneminde oruç tutmak isteyen anne adayları

Hamilelik döneminde oruç tutmak isteyen anne adaylarına, oruç tutması önerilmemektedir. Ancak bu konuda ısrarlı olan anne adayları için mutlaka bir diyetisyen ve doktor eşliğinde oruç tutması önerilmektedir.

Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar aşağıdaki durumlara dikkat etmelidir.

  • Sahur ve iftar döneminde dengeli ve düzenli beslenilmelidir.
  • Aşırı şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Emzirme döneminde tüm besin ögelerinin alındığına dikkat edilmelidir.
  • Süt ve süt ürünlerini mutlaka tüketin.
  • Yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın
  • Tatlı ihtiyacınızı meyvelerden ve sütlü tatlılardan giderin.
  • Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
  • Sütün azalmaması için günde en az 3 litre su tüketmeye dikkat edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.