Düşük Sonrası Yapılması Gerekenler

Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?
8 Haziran 2016
Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Yüksek Midir?
16 Haziran 2016

Düşük Sonrası Yapılması Gerekenler

 

Hamilelik döneminde yaşanan, 20 haftadan önce meydana gelen gebelik kayıpları, düşük olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte; gebeliğin kaybı embriyo ile onu saran zarın bebeğin eşi ile rahimden atılması şeklinde olmaktadır. Rahim; bebeği fizyolojik olarak dışarı atar. Bu durumda da düşük meydana gelir. Çeşitli durumlarda düşük meydana geldiğinde; gebeliğe ait bazı kalıntılar rahim içinde kalabilir. Bu durumda da tamamlanmamış düşük adı verilen durum ortaya çıkmaktadır. Tamamlanmış düşüklerde çoğu zaman cerrahi işlemlere gerek olmamaktadır. Ancak tamamlanmamış düşüklerde cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Düşük sonrasında neler yapılmalı?

İlk üç ay içerisinde yaşanan düşüklerde bu duruma yol açan sorun genellikle embriyoya ait bozukluklardır. Düşüklerin yaklaşık olarak %60’ında anormal fetüs durumu söz konusu olduğu için vücut bunu fark ederek, gebeliği sonlandırabilir.

  • Düşük yaptıktan sonra günde en az 3 litre su tüketmek gerekmektedir.
  • Çalışan kişilerin mutlaka birkaç gün dinlenmesi ve stresten uzak durması gerekmektedir. Ağır işlerde çalışmamak, sürekli ayakta durmamak oldukça önemlidir.
  • Kadın alması gereken vitamin ve minerallere önem göstermelidir. Bu sayede iyileşme dönemi kısalacaktır.
  • Düşükten sonra lekelenme tarzında kanamalar meydana gelebilir. Ancak bu kanamaların aşırı olması durumunda mutlaka doktora haber vermek gerekmektedir.
  • Düşük yaptıktan sonra doktorun önerdiği ilaçlar mutlaka zamanında ve talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır.
  • Düşükten sonraki 2 hafta egzersiz yapılmamalıdır.
  • İyileşme döneminde duşlar, ayakta yapılmalı deniz ya da havuza girilmemelidir.
  • İyileşme dönemi tamamlana kadar, doktor izin verene dek cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
  • İlk kez düşük yapan kişilerin iyileşme döneminden sonra düşüğe neden olan sebeplerin araştırılması için doktora başvurması gerekmektedir.

Düşükten sonra memelerden süt gelmesi halinde

Şayet gebelik 9 haftalığın üzerinde ise düşükten sonra memelerden süt gelebilir. Bu durum; gebelik hormonları dolayısı ile yaşanmaktadır. Gebeliğin sonlanması ardından memeler daha gergin bir hale gelebilir. Memeler şişebilir ya da süt benzeri akıntı söz konusu olabilir.  Bu dönemde memelerde hassasiyet oluşması, ateş yükselmesi gibi etkilerin oluşması halinde mastit yani meme enfeksiyonu olduğu düşünülebilir. Bu durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor tarafından önerilen süt gelmesini engelleyici ilaçlarda kullanılabilir.

Düşükten sonra ne zaman gebe kalınabilir?

Düşük yapan kadınlar kısa sürede gebe kalmak istiyorsa, düşükten sonra en az 3 adet döneminin geçmesi gerektiğini bilmelidir. 3 ay geçtikten sonra hamilelik için mutlaka bir uzmana danışmalı ve kontrollü bir şekilde gebelik süreci planlanmalıdır. Cinsel ilişki, düşükten sonra iyileşme dönemine kadar oldukça sakıncalıdır. Bu sebeple de yapılan kontrollerde doktor ne zaman cinsel ilişkiye izin verirse o zaman başlanmalıdır.

Düşükten sonra yapılması gereken testler

Şayet hasta 3 kere üst üstte düşük yapmış ise sebebinin mutlaka araştırılması gerekmektedir. Özellikle genetik testler ve kanın pıhtılaşma faktörü ile ilgili testler mutlaka yapılmalıdır. Gerekli durumlarda rahim filmi çekilmeli ve rahim ağzı gevşekliği araştırılmalıdır.

Düşük yaptıktan sonra ne zaman adet görülmektedir?

Düşükten sonraki 20. Gün genellikle yumurtlama yaşanmaktadır. Yaklaşık olarak 35 gün sonra ilk adet görülebilir. Ancak bu süre her kişide farklı olabilir. Stres gibi ciddi faktörler de eklendiğinde adet görme süresi 2 aya kadar çıkabilir. Ancak yumurtlama dönemi 20. Günde de olabileceği için düşükten sonra doktorun uygun gördüğü zamanda doğum kontrol yöntemlerine başlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.