Gebelik Döneminde Kızamık

Obezite Kısırlık Yapar mı ?
30 Ağustos 2016
Hamilelikte Göğüste Meydana Gelen Değişiklikler
30 Ağustos 2016

Gebelik Döneminde Kızamık

Kızamık, genelde çoğu çocuğun çocukken geçirdiği bir hastalıktır. Bu sayede de çocuklar bu hastalığa bağışıklık kazanır. Bununla beraber çocukluk döneminde rutin olarak yapılması gereken aşıların içerisinde kızamık aşısı da bulunmaktadır. Nadir olarak yetişkinlerde ya da gebelerde kızamık sorununa rastlanabilir.

Kızamık virüsü, hamilelik sürecinde olan kadınların bebeğinde herhangi bir anomaliye sebep olmasa da düşük ya da erken doğum riski yaratabilir. Hamilelikten önce bağışıklık sistemi güçlü olmayan kadınlar mutlaka aşısını yaptırmalı ve aşıdan sonraki 3 ay sonra gebelik planlamalıdır.

Hamilelik döneminde kızamık aşısı yapılamaz. Çünkü kızamık aşısı canlı virüstür. Bu sebeple de hamilelikte önerilmez.  Bağışıklığı olmayan anne adaylarının kızamık enfeksiyonu geçiren kişi ile teması olması halinde hamile anne adayına immunglobulin uygulanmalıdır. Özellikle doğuma yakın zamanda anne kızamık geçirirse bebekte doğumdan sonra ciddi enfeksiyon gelişme riski vardır.

Hamilelik döneminde geçirilen kızamık, bebeğe zarar verir mi?

Kızamık; enfeksiyona, yüksek ateşe ve gebelik döneminde erken doğum riskine yol açabilmektedir. Bununla beraber doğumun son haftasında geçirilen kızamık enfeksiyonu; doğum sırasında bebeğe geçebileceğinden, 12 saat içerisinde gammaglobulin testinin uygulanması gerekmektedir.

Hamilelik döneminde kızamık geçiren biri ile temasınız olursa ne yapmalısınız?

Bu gibi durumlarda yapılması gereken en önemli davranış; bu hastalığın geçirilip geçirilmediğini öğrenmektir. Bunu öğrenmek için anne adayları kızamık yani rubeola ıgG testi yaptırmalıdır. Bu sayede kızamık hastalığına olan bağışıklık tespit edilebilecektir. Şayet test pozitif çıkarsa; hastalığa bağışıklığınız var demektir.Bu sebeple de kızamık virüsü olan biriyle temas kurulsa bile anne adayı herhangi bir şekilde kızamık virüsü kapmayacaktır.

Gebelik döneminde kızamık aşısı

Şayet anne adayı daha önce kızamık geçirmediyse veya yapılan testin sonucu negatif çıkmış ise, gebe kalmadan önce en az 1 ay önce, birer ay arayla 2 doz canlı kızamık aşırı yaptırılması gerekmektedir.

Şayet anne adayı aşı yaptırmamış ise ve gebelik döneminden önce de yaptırılması gereken 2 doz aşı alınmamış ise, kızamık geçiren biriyle temas kurulursa, temastan sonraki 6 gün içinde mutlaka bir enfeksiyon uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bu gibi bir durumda; vakit kaybetmeden gamaglobulin adı verilen aşının yapılması gerekmektedir. Bu aşının yapılmaması, anne adayının kızamık virüsü kapmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda da virüs, bebeğe bulaşabilir.  Bebek için daha ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Bundan dolayı da anne adayları gebe kalmadan önce mutlaka testlerini yaptırmalı ve gerekli durumlarda aşılarını yaptırmayı ihmal etmemelidir. Bu sayede bebek, ciddi sağlık sorunlarından korunacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.