Hamilelik hormonal değişimlerin yaşandığı fizyolojik ve fiziksel bir süreç. Bu sebeple de gebeliğin başından itibaren, memelerde de değişimler yaşanmaktadır. Memelerde yaşanan bu değişimlerin ise oldukça kutsal bir görevi vardır. Memeler, dünyaya gelecek olan bebeği emzirebilmek ve süt verebilmek için dokuz ayın başından itibaren değişime uğramaktadır. Bu hazırlıklar, anne adayının 2 ya da 3. Gebeliği ise daha az olmaktadır. Ancak ilk hamilelikte bu değişimler yaygın olarak fark edilebilir. Memedeki değişimlerin yoğunluğu ya da şiddeti, süt oranınızla ilgili bir ipucu vermez.
Gebelik sırasında memelerde ne gibi değişiklikler meydana gelir?
- Hamilelik döneminde göğüslerde birçok değişim meydana gelebilir. Bu değişimler:
- Gebelik döneminde meme ucunun etrafında bulunan koyu renkli bölge yani areola koyulaşır. Daha fazla genişlediği gözlemlenir ve üzerinde pütürler oluşabilir. Doğumdan sonra meme ucundaki koyu renkli bölgede oluşan koyulaşma hafifler ancak tamamen kaybolmaz.
- Hamilelik döneminde anne adayının memelerin içerisinde kan miktarı artış gösterir. Bu sebeple de meme üzerinde bulunan toplardamarlar belirginleşir. Beyaz tenli kadınlarda bu değişim daha yaygın olarak görülebilir. Damaların belirginleşmesi birçok anne adayını korkutsa da genellikle besin ve sıvının bebeğe ulaştığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu durum doğumdan sonra eski haline döner.
- Memeler, gebelik haftaları ilerledikçe büyür. Bu sebeple de dokunmaya karşı daha hassas olur. Süt kanalları hazırlandığı için meme uçları daha çok duyarlı olur. Bu sebeple, gebeliğin son haftalarında doğumu başlatacağı için meme uçlarının uyarılması önerilmez.
- Kolostrum adı verilen göğüs akıntısı, ön süt olarak kabul edilir. Tatlı ve sulu bir sıvı olan kolostrum, hamileliğin ikinci üç aylarında üretilmeye başlanır. Kolostrum kalın ve sarı bir sıvı iken, hamileliğin sonlarına doğru solgun ve renksiz olabilir. Doğumdan sonraki ilk emzirmelerde kolostrum gelecektir. Kolostrum bebek için anti biyotik gibi, oldukça önemli bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir.
- Hamilelik döneminde memeler 3-4 kat büyüyebilir. Doğumdan sonra memelerde sarkma olup olmayacağı ise; hamilelik döneminde memelere ne kadar bakıldığı ve genetik özelliklerle belirlenir. Doğumdan sonra memelerde sarkma olmasının sebebi genellikle, hamilelik dönemi boyunca uygun ve destekleyici sutyenin bulunamamasından kaynaklanır. Bundan dolayı da gebelik boyunca destekli ve gebeliğe uygun bir sutyen takılmasına dikkat edilmelidir.
- İlk hamileliklerde memelerde büyüme oranı, daha fazladır. Daha sonraki gebeliklerde büyüme oranı daha az olacaktır. İlk hamilelikte memelerde oluşan değişime henüz adapte olunduğu için ve ilk gebelikte gerekli hazırlıklar zaten yapıldığı için ikinci gebelikte buna ihtiyaç duyulmamasıdır.
Gebelik döneminde meme bakımı nasıl olmalı?
- Hamilelik süresince memelerin muhafaza edilmesi ve krem ve uygun nemlendiricilerin kullanılması önerilir. Daha çok doğal yağlar kullanılması, çatlakların da gelişmesine engel olacaktır. Memelerde akıntı yani kolostrum söz konusu ise sabunla yıkanmaması ve yalnızca ılık ve temiz bir suyla yıkanması önerilmektedir.
- Memelerde meydana gelen çatlaklar, memelerin büyümesi ve gerileme sebebiyle olur. Bu sebeple de memelerde çatlak meydana gelir. Çatlakların oluşmaması için çatlaklar oluşmadan önce doğal yağlar ya da kremler kullanılmalıdır.
- Hamilelikte memelerin büyümesi, hacminin artması ,ağırlaşması ,gerginleşmesi ağrıya yol açabilir. Uygun bir sutyen bu ağrıları hafifletecektir.