Koryonik Villus Biyopsisi (CVS) Nedir?

Hamilelikte Göğüste Meydana Gelen Değişiklikler
30 Ağustos 2016
Tüp Bebek Tedavisi ve Meme Kanseri
31 Ağustos 2016

Koryonik Villus Biyopsisi (CVS) Nedir?

Koryonik Villus Biyopsisi (CVS) Nedir?

Koryonik villi, gelişmekte olan plasentanın bir bölümünü ifade eder. Koryonik villus biyopsisi, hamilelik aşamasında genetik test yapabilmek için küçük miktarlarda koryonik villus örneği alınmasıdır. Çeşitli genetik hastalıkların tespiti ve bebeğin kromozomları test etmek için uygulanmaktadır.

Hangi durumlarda önerilir?

  • Kadının ya da erkeğin çocuğa geçebilecek genetik hastalığı varsa,
  • Kadının ya da erkeğin ailesinde genetik hastalıklar varsa,
  • Genetik çocuk sahibi olunmuşsa,
  • Gebelik süresince yapılan testlerde çocuğun genetik hastalık açısından risk altında olduğu belirlenmişse.

CVS ne zaman yapılır?

CVS 10 ve 13. Gebelik haftalarında yapılmaktadır.

CVS testi nasıl yapılır?

CVS işleminde, plasenta yani bebeğin eşinden doku örneği alınır. Plasentanın genetik yapısı bebekle aynıdır. İlk önce; ultrason ile bebek ve plasenta kontrol edilir. Ardından ince bir iğne ile karın bölgesinde bulunan deri ve rahim duvarından geçilir ve plasentaya girilir. Ardından istenilen doku alınır.Alınan minik doku, plasenta ya da bebeğe herhangi bir zarar vermez. Doku örneği laboratuvara gönderilir.

CVS testinden sonra ne olur?

CVS testi 15 dakikada tamamlanmaktadır. Test aşamasında ve sonrasında anne adayına yardımcı olabilmesi için mutlaka bir destekçi getirilmesi önerilir. Testten sonraki birkaç gün anne adayı kendini fiziksel olarak yormamaya dikkat etmelidir. CVS testinden sonra lekelenme tarzı kanamalar normaldir. Periyodik kasılmalar söz konusu olabilir. Ancak şiddetli kanama ya da şiddetli kasılmalarda mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Kanama geçene kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

CVS testi ile bütün genetik değişiklikler tespit edilebilir mi?

Test sonuçları, test edilebilen hastalıklar hakkında bilgi vermektedir. Ancak diğer hastalıklar için ipuçları sağlayabilir.

Test sonuçları ne zaman alınır?

Sonuçların çıkma zamanı hangi hastalık için test yapıldığına göre değişmektedir. Çeşitli durumlarda test sonuçları 1-2 günde çıkarken bazen 3 haftada çıkabilir. Şayet oldukça nadir görülen bir hastalık için CVS yapılmış ise, sonuçların ne zaman çıkacağını doktorunuz tarafından ifade edilecektir.

Sonuçlar bebeğinizin genetik bir hastalığı olduğunu gösterirse ne olur?

Şayet bebekte herhangi bir genetik hastalık mevcut ise; doktorunuz bu hastalığın ne olduğunu ve bebeği nasıl etkileyeceğini bilgi verecektir. Şayet tedavi şansı mevcut ise bu alternatifler değerlendirilecektir. Bununla beraber daha ciddi sağlık sorunlarında gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Doktorunuz, bu konuda çıkan sonuçları ve en iyi tedavi alternatiflerini size sunacaktır.

HIV enfeksiyonu

Şayet çift, HIV enfeksiyonuna sahip ise, CVS sırasında HIV virüsü bebeğe geçebilir. Bundan dolayı da eğer HIV pozitif iseniz, CVS sırasında bebeğe HIV virüsünün geçmesini engellemek için alınabilecek önemleri doktorunuza sorabilirsiniz.

CVS yaptırmaya karar vermek

Hamilelik sürecinde CVS testi yaptırmak her anne adayının istediği bir durum değildir. CVS testi, rutin bir test değildir. Genetik geçişli hastalıklar mevcut ise yaptırılması önerilir. CVS için doktorunuzla konuşmanız gereken konular ise:

  • Hangi hastalığın test edileceği ve hastalığın bebek için sonuçları,
  • Bebeğin bu hastalığa sahip olma riski,
  • Test sonuçlarının ne zaman çıkacağına dair bilgi,
  • CVS kaynaklı düşük riski,
  • Şayet bebekte genetik hastalık çıkarsa neler yapılabileceği.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.