Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

Erkek İnfertilitesinde Genetik Tanı
28 Eylül 2016
Hamilelik Döneminde Yüksek Ateş
30 Eylül 2016

Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

Hamilelik dönemi, hormonal dengenin tamamen değiştiği bir süreçtir. Kadının metabolizması hem bebeği hem de anneyi beslemek için daha hızlı çalışır. Kan volümü, gebelik döneminde iki katına çıkar. Hamilelik belirtileri de bu sebeple yaşanmaktadır. Gebelik ilk haftalarından itibaren başlayan hormonal değişim, gebeliğin sonuna kadar devam eder. Bu sebeple ilk hamilelik haftasında dahi gebelik belirtileri yaşanabilir.

İlk üç aylık hamilelikte; mide bulantısı, kusma, gözlerin kararması ya da baş dönmesi meydana gelebilmektedir. Bayılma, gebelik döneminde nadir olarak yaşanır ve mutlaka bir hekim kontrolü gerektirir. Hamilelik sürecinde rahim, bebekle beraber büyümeye başlar. Bu sebeple de kanın büyük kısmı rahme gider.  Bundan dolayı da beyin ya da diğer organlara çeşitli durumlarda yeterli kan akışı sağlanamaz. Bundan dolayı da gebelik döneminde baş dönmesi ya da göz kararması söz konusu olabilir.

Hamilelik süresince, anne adayları ani hareketten kaçınmalıdır. Uzun süre oturduktan sonra bir anda ayağa kalkılmamalı ya da sabah yataktan yavaşça kalkılmaya özen gösterilmelidir.

Kan şekerinin düşmesi hamilelikte baş dönmesi ve bayılmaya sebep olabilir !

Hamilelik sürecinde belirli beslenme kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu kurallardan en önemlisi azar azar ve sık sık yemek yemektir. Bu şekilde anne adayı da gereksiz kalori almayacaktır. Metabolizmanın bu şekilde kontrol altında tutulması sayesinde kan şekerinin düşmesi engellenecektir. Kan şekerinin düşmesi, baş dönmesi ya da bayılmaya yol açabilir. Yetersiz su tüketimi de bu duruma yol açacaktır. Anne adayları gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeli ve vücudu susuz bırakmamalıdır.

Hamilelikte baş dönmesi ve bayılma şikayetlerini önlemek için yapılması gerekenler

  • Gebe anne adaylarının beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları değiştirmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple de gebelik döneminde yoğun fiziksel aktivitelerde bulunmamak gerekir.
  • Sık sık ve azar azar tüketilmelidir.
  • Doktor haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
  • Kansızlık sorunu olan anne adayları için önerilmiş demir takviyesi dikkate alınmalıdır.
  • Hamileliğin ilk üç ayında sırt üstü yatılmamalıdır. Uzun süre aç veya susuz kalınmamalıdır.
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda bulunulmamalıdır.

Bayılma ve baş dönmesi şayet ciddi nörolojik sebepler dışında yalnız hamilelik kaynaklı ise; bu durum kan akımının yetersiz olmasıdır. Baş dönmesi durumunda yere uzanmak ve ayakların altına yastık koyarak, ayakları baştan daha yüksekte tutmak gerekmektedir. Bir süre bu pozisyonda kaldıktan sonra anne adayı yavaş yavaş ayağa kalkmaktadır.

Gebelikte bayılma farklı hastalıkların da belirtisi olabilir!

Hamilelik döneminde bayılma oldukça ender görüldüğü için bu durumun sebeplerinin araştırılması ve yalnızca hamilelik kaynaklı olduğuna emin olunması gerekmektedir. Baş dönmesi ve göz kararması, hamilelik kaynaklı ise bir süre dinlendikten sonra kendiliğinden geçer. Fakat sık sık bu sorunlar meydana gelirse, farklı hastalıklar söz konusu olabilmektedir. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmak ve sebeplerin araştırılması için çeşitli muayeneler yaptırmak gerekmektedir. Baygınlık hissi ile bayılma birbirine karıştırılmamalıdır. Baygınlık hissi, kısa süreli ve geçicidir. Kişinin bilinci bu aşamada yerindedir. Fakat bayılmada bilinç tamamen kapalıdır. Bayılma, çeşitli sağlık sorunlaırnın habercisi olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.