Hamilelik Döneminde Yüksek Ateş

Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma
29 Eylül 2016
Yalancı Gebelik Nedir ?
3 Ekim 2016

Hamilelik Döneminde Yüksek Ateş

Hamilelikte Döneminde Yüksek Ateş

Anne adaylarının vücut ısısı, gebe olmayan kişilerde olduğu gibi ortalama 37 derecedir.şayet vücut ısısı, 38 derece ve üzerinde ise, yüksek ateş söz konusudur. Yüksek ateşin birçok sebebi olabilir. Sağlık sorunları dışında; aşırı egzersiz, sauna, sıcak su, hamam gibi alanlar da vücut ısısının yükselmesine yol açabilir. Hamilelik döneminde aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak gerekmektedir. Yüksek ateş hissedildiği zaman, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak oldukça önemlidir. Doktora danışılmadan herhangi bir ateş düşürücü ilaç kullanılmamalıdır. Gebelik döneminde kullanılması gereken ilaçlar, normal dönemden daha farklıdır. Bazı ateş düşürücüler gebelik döneminde zararlı olabildiği için mutlaka bir uzmana başvurularak alınmalıdır. Hamilelik döneminde ateş yükselmesine yol açan en yaygın sebep ise; idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Grip ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da yüksek ateşe yol açabilmektedir. Hamilelik döneminde anne adayının bu tür enfeksiyonlardan korunması için bol bol su içmesi önerilmektedir. Bu aşamada dengeli beslenmek de anne adayının enfeksiyon ve yüksek ateş riskini azaltacaktır. Hijyene dikkat edilmesi gereken bu dönemde, enfeksiyonu olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır.

Yüksek ateş gebeliğe zarar verebilir mi?

Ateşin yükselmesi gebeliğe zarar verebilmektedir. Hamileliğin ilk aylarında yüksek ateş söz konusu olmuş ise bebek için daha büyük tehlikeler meydana gelebilmektedir. Çeşitli durumlarda bebeğe zarar veren durum direkt olarak yüksek ateş olmayabilir. Bu aşamada bebek için zararlı olan yüksek ateş değil, yüksek ateşe yol açan enfeksiyondur.

Yüksek ateş kaynaklı olarak meydana gelebilecek diğer sorunlar ise:

Hamileliğin ilk dönemlerinde yüksek ateş, düşüğe yol açabilmektedir. Ancak yüksek ateşin neden kaynaklandığı bu noktada oldukça önem teşkil etmektedir.

  • Nöral tüp defekti adı verilen sinir sistemi anomalileri de yüksek ateş kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bebeğin sırtında açıklıkların olması ya da beyin gelişiminin tamamlanmaması gibi problemler meydana gelebilmektedir. Ancak hamileliğin 6. Haftasından sonra yüksek ateş söz konusu ise bu durumda nöral tüp sistemleri kapandığı için bu gibi durumlar söz konusu olmaz.
  • Ateşli hastalıklardan sonra hamileliğin ilerlemesi halinde, nöral tüp defekti için araştırmalar, ultrasonografi ve AFP adı verilen kan tahlilleri ile tespit edilebilir.
  • Yüksek ateş, bebekte kalp anomalilere ya da yarık damak-dudak anomalilerine yol açabilmektedir.
  • Emzirme sürecinde yüksek ateş olması durumunda emzirme kesilmemelidir. Ancak anne adayı sık sık ellerini yıkamalı ve bebeğe doğru nefes almamaya dikkat etmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.