Tahmini Doğum Tarihini Nasıl Hesaplanır?
7 Ekim 2016
Hamilelikte Burun Tıkanıklığı
11 Ekim 2016

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

varikosel belirtileri nedir

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde görülen bir damar hastalığı olan varikosel; testislerde bulunan toplar damarların genişlemesi ve uzaması kaynaklı olarak kan akışının bozulmasını ifade eder. Kan akışının dengesinin bozulması sebebiyle, testislerde kan birikir. Bu durumda da zamanla cinsel isteksizlik meydana gelebilir ve kısırlık sorunu ortaya çıkabilir.

Varikosel belirtileri ise her hastada farklı tipte ve şiddette meydana gelebilir. Varikosel kaynaklı belirtiler ise genellikle; ilgili bölgede ağrı, terleme ve sıcaklık hissedir. Bununla beraber, varikosel ilk evrelerde herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. Erkeklerin %15’inde görülebilen bir sorundur.

Varikosel Neden Oluşur?

Varikosel, testislere ters yönden kan akışı sebebiyle ortaya çıkan bir sorundur. Kanı taşıyan kapakçıklarda meydana sorunlar sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir. Ancak bu kapakçıkların neden işlevlerinin bozulduğuna dair net bir bilgi elde edilememiştir. Damar kapakçıkları bozulduğunda düzgün çalışamaz ve kan akışını bozarak damarların genişlemesine yol açar.

Varikosel, genellikle ergenlik döneminde başlamaktadır. Testislerden yalnızca birinde görülürken, nadir durumlarda iki testiste de görülebilmektedir.

Varikosel ve kısırlığın ilişkisi nedir?

Varikosel, kısırlığa yol açabilen bir faktördür. Kısırlık sorunu olan erkeklerin %35’inde varikosel problemi mevcuttur. Testislerin olumsuz etkilenmesine yol açan varikosel, sperm üretimini olumsuz etkiler. Varikosel için yapılan ameliyatlardan sonra iki görüş bulunmaktadır. Birinci görüş, varikosel ameliyatından sonra kısırlık sorununun düzeldiği yönündedir. Diğer görüş ise varikosel ameliyatlarının kısırlık üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı yönündedir.

Ancak bu aşamada iki zıt görüşün de ortak tarafta buluştuğu alan; varikosel ameliyatından sonra sperm sayısının artmasıdır. Operasyondan 3 ay sonra sperm sayısında artış gözlemlenebilir.

Varikosel teşhisi nasıl koyulur?

Varikosel sorunu çoğunlukla fiziksel bir muayene sonucu koyulabilir. Şayet fiziksel muayene yeterli değilse, testis torbalarının röntgeni çekilebilir.

Varikosel belirtileri nelerdir?

  • Varikosel ilk evrelerde herhangi bir belirti vermemekle beraber; ilerleyen evrelerde ilgili bölgede ağrılar yaşanır.
  • Hafiften orta dereceye kadar farklı yaşanabilen bu ağrılar çoğunlukla uzun süre oturma ya da ayakta durma gibi eylemlerden sonra görülür.
  • Ağrılar geceleri daha yoğun hissedilir.
  • Damarlardaki genişleme, bir süre sonra dışarıdan görülecek kadar belirginleşir ve damarlar aynı bacaklarda görülen varis benzeri bir şekil alabilir.
  • Varikosel ileri evrelerde oldukça damarlar daha çok şişer ve ağrı daha da şiddetlenir.
  • Varikosel testislerde küçülmeye yol açar ancak bu durum hasta tarafından fark edilemez.

 

1 Comment

  1. Merve bulduk dedi ki:

    Benim esimde de var doktor ameliyat diyor ama ben korkuyorum yanlış birşey yapılır Da spermler hep yok olur diye ben tüp bebek yapım diyorum ameliyattan önce sizce olur mu Doktor bey

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.