Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Varikosel Belirtileri Nelerdir?
10 Ekim 2016
Hamilelik Döneminde Kan Hastalıkları
11 Ekim 2016

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelik döneminde anne adaylarının çok şikayet ettiği sorunlardan biri de burun tıkanıklığıdır. Anne adaylarının %30’unda gebelik döneminde alerjik sebepler ya da enfeksiyon sebebiyle burun akıntısı ve tıkanıklığı görülebilir.

Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı ne zaman başlar?

Gebelik döneminde görülen burun tıkanıklığı, hamileliğin 2. Ayından itibaren kendini göstermeye başlar. İlerleyen gebelik haftalarında ise burun tıkanıklığı şiddeti artar. Doğumdan sonra ise burun tıkanıklığı yavaş yavaş düzelir.  Hamilelik döneminde artan östrojen hormonu kaynaklı olarak burun tıkanıklığı riski artar.

Burun tıkanıklığı başka bir hastalığın habercisi olabilir mi?

Burun tıkanıklığı ile beraber; öksürük, hapşırma, boğazda tahriş, ateş gibi belirtiler söz konusu ise grip ya da soğuk algınlığı söz konusu olabilmektedir.  Sinüs ile ilgili enfeksiyonlar da gebelik döneminde yaygın olarak görülmektedir. Sinüs belirtileri ise:

  • Baş ağrısı,
  • Ateş,
  • Yeşil ya da sarı burun akıntısı,
  • Koku alama olarak sayılabilir.

Bunun dışında burun tıkanıklığı ile beraber; hapşırma, göz ve burunda kaşıntı, kulaklarda kaşıntı gibi belirtiler mevcut ise alerjik bir durum söz konusudur. Alerjilerin gebelik döneminde hangi sorunlara yol açacağı ise bilinememektedir. Alerjinin sebepleri kaynaklı olarak; alerji kendiliğinden düzelebilir ya da daha kötü olabilir. Şayet alerjik bir durum söz konusu ise, alerji yapan faktörlerin iyileştirilmesi gerekmektedir.

Hamilelik döneminde burun tıkanıklığını rahatlatmak için ne yapılmalı?

  • Burun tıkanıklığı için ilaç almak Bol bol su içilmelidir.
  • Anne adayı uyurken baş bölgesini yüksekte tutmalıdır.
  • Buhar, burun tıkanıklığını hafifletebilir. Ilık bir banyo yapmak, nefes almayı kolaylaştıracaktır.
  • Doktor önerisi ile burun spreyi kullanılabilir.
  • Evdeki rutubet ya da nemin giderilmesini sağlayacak cihazlar kullanılmalıdır.
  • Daha rahat nefes alabilmek için baş altına iki yastık koyulabilir.
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Burun tıkanıklığı için ilaç kullanılmalı mı?

Gebelik döneminde meydana gelen burun tıkanıklığı için genellikle ilaç kullanımı gerekli olmaz. Ancak şiddetli burun tıkanıklığı söz konusu ise, doktor önerisi ile gebeliğe en uygun ilacın tercih edilmesi gerekmektedir. Doktor önerisi ve bilgisi dışında ilaç kullanımı yasaktır.

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Gebelik döneminde hormonal sebeplerden dolayı meydana gelen burun tıkanıklığında diğer belirtiler söz konusu değildir. Farklı belirtilerin mevcut olması halinde grip ya da solunum yolu enfeksiyonları mevcut olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.