Bebeğin Anne Karnında Ters Durması

Lohusalık Süresinde Yapılması Gerekenler
4 Kasım 2016
Gebelik Zehirlenmesi ( Preeklampsi )
8 Kasım 2016

Bebeğin Anne Karnında Ters Durması

Bebeğin Anne Karnında Ters Durması

Hamilelik döneminde, her anne adayı gebelik döneminde imkanları dahilinde en kusuruz şekilde atlatmak ister. Bebeğin gelişiminin sağlıklı olması için elinden geleni yapar. Ancak çeşitli durumlar kontrol altında değildir. Bu durumlardan bir diğeri de bebeğin anne karnında ters durmasıdır.

Bebeğin anne karnında ters durması ise: bebek normalde doğum yaklaştıkta doğum kanalına girer. Doğum kanalına baş geliş ile giren bebek, bu alandan normal doğum ile rahatlıkla çıkabilir. Ancak ters geliş durumunda bebeğin başı doğum kanalına girmez.  Bebeğin anne karnında ayaklarının ve poposunun öne gelecek şekilde durmasına makat gelişi denir.

Anne Karnındaki Bebeğin Duruşu Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik süresince bebek hareket halindedir. Anne karnındaki yani bebeğin içinde yüzdüğü sıvı sayesinde bebek rahat şekilde hareket eder. Bebek büyüdükçe ve gebelik haftaları ilerledikçe ise bebeğin başı doğum kanalına girmeye başlar. Bebeğin normal doğum için alması gereken pozisyon aslında budur.  Bununla beraber bebeğin en önemli organı olan beyin başta yer aldığından, bebeğin başının önde olması beynin zarar görmesini de engellemektedir.

Bebek anne karnında makat geliş pozisyonunda ise doğum zamanına kadar bebeğin normal pozisyona gelmesi  beklenmektedir. Şayet doğum sırasında da pozisyon hala değişmemişse, sezaryen doğum yapılması gerekebilir.

Neden Bebek Anne Karnında Ters Durur?

Bebek, anne karnında devamlı olarak hareket halindedir. Normal koşullarda bebeğin gebeliğin 36. Haftasından itibaren normal doğum için normal pozisyonda doğum kanalına girmesi beklenmektedir. Fakat anne adayının yaşının ilerlemesi, rahimdeki bozukluklar, bebek anomalileri, prematüre bebek, erken doğum ve çoğul gebelik gibi faktörlerde bebek ters duruş gösterebilir.

Bununla beraber bebeğin içerisinde yüzdüğü amnion sıvısının çok ya da az olması da bu duruşu tetikleyebilir.

Bebeğin Ters Durmasının Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

Bebeğin normal pozisyonu olmadığı için anne ve bebek için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Bebek ters durduğunda ise:

  • Göbek bağı sarkabilir,
  • Göbek bağına baskı yapılması neticesinde plasentadan gelen oksijen azalır. Bu sebeple de bebeğin sağlığı olumsuz etkilenir.
  • Sezaryen doğum gerektirir.
  • Ters duruş, bebeğin omurgasına da zarar verebilir.

Anne Karnında Ters Duran Bebek İçin Neler Yapılmalıdır?

Şayet bebeğin ters duruşu fark edilmişse, doktor tarafından yapılan kontroller sıkılaştırılmalıdır. Bebeğin gelişimin daha yakından izlenmesi gerekmektedir. Gebeliğin 36. Haftasından sonra bebek hala ters duruyorsa, popo kaldırma yöntemleri uygulanabilir.

Ters Duran Bebeğe Popo Kaldırma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Şayet, popo kaldırma yöntemine engel olabilecek herhangi bir problem söz konusu değilse hasta doktor tarafından sırt üstü yere yatırılır. Daha sonra ise dizleriniz kırarak yere basar. Ardından leğen kemiğini kaldırır ve altına minder yerleştirilir. Leğen kemiği kaldırıldığında kalçanın yüksekliği, baştan 30-40 cm yukarıda olmalıdır. Rahatsızlık olmaması için mesane torbasının boş olması gerekmektedir.

Bu yöntem günde 3 kez 10’ar dakikalık sürelerde uygulanabilmektedir. Her zaman başarılı sonuçlar elde edilemese de çeşitli durumlarda faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.