Lohusalık Süresinde Yapılması Gerekenler

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı
4 Kasım 2016
Bebeğin Anne Karnında Ters Durması
4 Kasım 2016

Lohusalık Süresinde Yapılması Gerekenler

Lohusalık Dönemi

Lohusalık dönemi, doğumdan sonra vücudun hormonal olarak eski haline dönmesinin beklendiği 6 haftalık süreçtir. Bu süreçte anne adayı yeni bir bebeğe ve anne olamaya adapte olurken, aynı zamanda hormonal değişimler yaşadığı için duygusal anlamda zorlanabilir. Bu sebeple de dikkat edilmesi gereken bazı faktörler söz konusudur.

Doğumdan sonra anne adayının stresini azaltması için bilmesi gereken en önemli şey; hastanede doğum yaptıktan sonra birkaç gün kalmak gerekebileceğidir. Bu durum tamamen annenin sağlığı ile ilgilidir. Bu sebeple de hastanede kaldığı için strese girmemeli ve bebek-anne sağlığı için bunun önemli olduğunu bilmesi gerekmektedir.

Lohusallık döneminde yapılması gerekenler ;

  • Lohusalık döneminde dinlenmek oldukça önemlidir. Annenin sağlığına dikkat etmesi ve farklı hastalıklarla uğraşmaması gerekmektedir. Sürekli olarak yatmak yerine, kendini zorlamayacak eylemler yapması, bebeği ile ilgilenmesi, ev temizliği için yardımcı edinmesi ve kendini yormaması oldukça önemlidir. Kısa yürüyüşler, bebek ile vakit geçirme, stresten uzak durmak için müzik dinleme ya da sakince kitap okuma oldukça önemlidir. Elbette bebek dünyaya geldikten sonra bu gibi eylemlere zaman ayırmak oldukça güç gözükse de, anne adayının strese girmeden sakince düşünmesi, tüm bunlara zaman olduğunu gösterecektir.
  • Lohusalık döneminde vitamin ağırlıklı beslenme anne adayına enerji verecek, yorgunluğun geçmesini sağlayacaktır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek oldukça önemlidir.
  • Kabızlık, lohusalık döneminde yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Kabızlık sorunu ile uğraşmamak için besinlerin liften zengin olmasına özek göstermek gerekmektedir. Bununla beraber bol bol su içmek de anne adayının kabız olmasını engelleyecektir. Örneğin: günde 2 litre su tüketen taze anne hem vücudunun nem oranını dengeleyecek hem de hamilelik süresince aldığı kiloları hızla yakıp atmak için iyi bir fırsat yakalamış olacaktır.
  • Anne adayı bebeği ile ilgili olarak kendisine çok fazla yüklenmemelidir. Zaman ilerledikçe tecrübe kazanacağını bilmelidir. Genellikle anne adayları herkesin bebek bakımı ile ilgili farklı şeyler önerdiğinden şikayet eder. Bu sebeple de anne adayları güvenilir kaynaklardan nasıl emzirilir, bebek nasıl tutulur ya da bebek anne sütü dışında nelerle beslenebilir gibi sorular için doktorlarına ya da güvenilir kaynaklarına başvurabilir. Bunun dışındaki her faktör, tecrübe ile kazanılacaktır. Bez bağlamayı ilk seferde başaramayabilirsiniz ya da emzirirken yanlış tuttuğunuzu düşünebilirsiniz. Bu durumlar oldukça doğaldır. Bebeğiniz gibi siz de öğreneceksiniz. Dışarıyı dinleyip moral bozmak yerine kendinize güvenin ve yapabileceğinize inanın.
  • Lohusalık döneminde kilo vermeye çalışmayın. Emzirme, zaten kilo vermenize fayda sağlayacaktır. Beslenme düzeninize dikkat ederek, lohusalık döneminden sonraki sürece hazırlık yapabilirsiniz. Enerjinizi topladıktan sonra spor yaptığınızda kiloyu daha kolay verebileceğinizi göreceksiniz.
  • Lohusalık dönemde yaşanan duygu durum değişimlerini kontrol edebilmeyi öğrenmelisiniz. Gebelik döneminde yükselen hormonlar, lohusalık döneminde düzelmeye başlıyor. Bu sebeple de duygu durum değişimleri, bebeğin gelmesi ile yaşanan endişe, mutluluk ve korkunun bir arada olması gibi coşkulu duygular sizi korkutmamalı. Anneliğe alışma, bebeğe alışma, hayatın değişmesi gibi birçok faktör, lohusalık döneminde oldukça normal.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.