Azoospermi (sıklıkla “hiçbir sperm hücresi bulunamaması” olarak anılır), birçok erkeğin karşılaştığı bir erkek doğurganlık sorunudur.
Erkek kaynaklı infertilite yani kısırlık sorunlarının en şiddetli sebebi; menide hiç sperm bulunmayan azoospermi sorunudur. Azoospermi kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin% 15-20’sinde bulunur. Azoosperminin nedenleri doğumsal ve edinsel üreme yolu tıkanıklığını ve spermatogenik başarısızlığı içerir. Azoospermi daha önce ön testiküler (yani anormal Hipotalamo-Hipofiz-Gonadal hormonal eksen), testiküler (yani anormal testiküler fonksiyona sekonder) ve posttestiküler (yani tıkanıklık veya ejakülasyon bozukluğu) olarak tanımlanan farklı etiyolojilere sahip olabilir. Bu sınıflandırma, fizyolojik olarak doğru olmasına rağmen, tedavi için karar vermede her zaman pratik değildir.
Testiküler biyopsi, obstrüktif ve obstrüktif olmayan azoospermi ayırt etmek için en eski ve en bilgilendirici tanısal yöntem olmaya devam etmektedir.
Azospermi, üreme yolu obstrüksiyonu (obstrüktif azoospermi) veya yetersiz spermatozoanın üretimi nedeniyle meydana gelebilir. Bu sebeple de, ejakülatta sperm hücreleri görülmez (obstrüktif olmayan azoospermi). Azoospermi, mikroskopik analiz ile tam meni örneklerinin santrifüjlenmesinden sonra sperm yokluğuna dayanarak teşhis edilir. Azoosperminin nedenini tanımlamak için öykü ve fizik muayene ve hormonal analiz (FSH, testosteron) yapılmaktadır. Azoosperminin türünün tam tanımı, tanısal testikül biyopsisine dayanmaktadır. Obstrüktif azoospermi konjenital (vas deferens’in konjenital yokluğu, idiyopatik epididimal tıkanıklık) veya edinilebilir (enfeksiyonlardan, vasektomiden veya erkek üreme sistemine yönelik diğer iyatrojenik yaralanmalardan) oluşabilir. Erkek üreme sisteminde tıkanıklığı olan hastalar tıkanıklığın seviyesine bağlı olarak mikrocerrahi rekonstrüksiyon veya ejakülatuar kanalların transüretral rezeksiyonu ile tedavi edilebilir. Alternatif olarak, yardımcı üreme ile sperm alımı, farklı merkezlerce bildirilen % 25-65 başarı oranları ile gebelikleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. Obstrüktif azoospermi, düşük sperm üretiminin nedenini tanımlayarak ve tedaviyi başlatarak tedavi edilebilir. Y-kromozom mikrodelesyon analizi ve karyotip testi ile yapılan genetik değerlendirme bu erkeklerde prognostik bilgi sağlar. Tedavi edilen ve azoospermik olan sperm üretimini potansiyel olarak etkileyen herhangi bir faktörü bulunan erkekler için testislerden sperm alınması vakaların% 30-70’inde etkili olabilir. Bir kez sperm bulunursa, in vitro fertilizasyon ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ile farklı merkezlerde% 20-50 gebelik oranları elde edilebilir.
Sperm üretim eksikliğinin üç önemli nedeni hormonal problemler, “testiküler yetmezlik” ve varikoseldir.
Testislerin sperm üretimi için uyarılacak hipofiz hormonlarına ihtiyacı vardır. Bunlar yoksa veya ciddi derecede azalma söz konusu olursa, testisler azami derecede sperm üretmez.
Genellikle yeterli sayıda olgun sperm üretimi için testisin (seminiferöz epitel) bir kısmını üreten spermlerin yetersizliğine atıfta bulunur. Bu başarısızlık, çeşitli nedenlerle sperm üretiminin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Testikül, sperm haline gelmek için bölünmüş hücrelere tamamen sahip olamayabilir (buna “Sertoli hücre-yalnızca sendrom” denir) veya spermlerin gelişimlerini tamamlayamaması da mümkündür (bu “olgunlaşma tutuklaması” olarak adlandırılır) Bu durum, taranması gereken genetik anormalliklerden kaynaklanabilir.
Varikosel, skrotumda genişleyen damarlardır. Bu damarlar kan ile açılmadığından genişlerler. Bu tıkalı damarlar, sperm üretimini olumsuz etkileyen skrotumda ekstra kan alınmasına izin verir. Bu durum, küçük cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir.
Azoospermi, çeşitli koşullardan kaynaklanabilir, bunlara aşağıdaki faktörler de dahildir:
Azoospermi için tedavi seçenekleri tamamen azosperminin türüne ve nedenine bağlıdır. Azospermi durumu tıkanıklık kaynaklı ise, doktorunuz bu tıkanıklığın kaynağını cerrahi bir prosedürle çıkarmaya çalışabilir. Azosperminin ortaya çıkma sebebi hormonal ise, hormonal dengelerin düzeltilmesi için tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
2 Comments
Hocam ben esimin abisinde azoospermie hastaligi Var Ama tikanikliga bagli olmayan. Testislerden bir kere ameliyat oldu ve hic sperme hucresi bulunamadi. Hormonal hersey yolunda. Ne yapmamiz gerekiyor. Acaba size ulasmamin yolu varsa size onun tahlil sonucta i gonderebilirim.
hocam 34 yaşındayım 2 defa tüp bebek amelıyatı oldum testislerimin biri büyük bir diğeride küçüktür. tedavilerimin sonucunda bana azooosperm teşhisi konuldu acaba bunun tedavisi varmıdır lütfen bana yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkur ederım saygılarımla