Tüp Bebek Başarı Oranı Nasıl Arttırılır?
30 Kasım 2016
Kadın Kısırlığı
30 Kasım 2016

Gebelikte Bulantı

Hamilelik döneminde bulantı genellikle kadınlarda görülen en yaygın gebelik belirtisidir. Hamileliğin erken dönemlerinde annelerinin yüzde 70’ine kadar bir kısmı mide bulantısı yaşar. Sadece gebeliğin erken belirtilerinden biri değildir. Bununla beraber ilk üç aydan daha uzun süre mide bulantıları yaşanabilir.

Gebelik kaynaklı yaşanan mide bulantıları bebek için zararlı değildir. Anne adayında kilo kaybı söz konusu olmuyorsa, bu aşamada herhangi bir sorun meydana gelmez.

Gebelikte bulantı nedenleri

Gebelikte mide bulantısının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, insan koryonik gonadotropin (HCG) hormonunun üretimi ile bağlantılı görünmektedir. Genellikle gebelik hormonu olarak bilinen bu hormon, döllenmiş yumurtanın uterus astarına bağlandıktan sonra vücudun üretmeye başladığı hormondur. Koku alma duyusu ve kokulara duyarlılık gebelik döneminde artar. Bu sebeple de mide bulantıları tetiklenebilir. İkiz ya da daha fazla bebeğe gebe olmak da mide bulantılarının artmasına yol açabilir. Çoğul gebeliklerde HCG hormonu artar.Diğer faktörler ise:

  • Östrojen, gebeliğin erken dönemlerinde yükselen bir hormondur ve mide bulantısına yol açabilir.
  • Stres ya da yorgunluğun, vücutta fiziksel bir reaksiyona neden olduğ; bulantıya ve kusmaya neden olduğu bilinmektedir.

Hamilelik sırasında mide bulantısı ne zaman meydana gelir?

Bulantı genellikle gebeliğin dört ila sekiz haftasında başlar ve 13 ila 14 hafta arasında azalması beklenir. Bununla birlikte, daha erken başlayabilir ve daha uzun sürebilir. Ayrıca, her kadının ilk üç aylık dönem boyunca bulantı yaşaması söz konusu değildir. Her anne adayında bulantının yaşandığı süre ve bulantı şiddeti farklıdır.

Gebelikte mide bulantısını kontrol altına almak:

Zencefil bulantıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Zencefilli çaylar ya da yemekler mide bulantısının hafiflemesine yardımcı olabilir.

  • Gebelikte bulantı tedavisi ve bulantı önleme, yaşam tarzının değiştirilmesi ile yakından ilgilidir. Bulantı çok şiddetli ise doktor önerisinde ilaç tedavisine başlanabilir.
  • Hamilelik sırasında mide bulantısını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için ipuçları:
  • Mide bulantınızı tetikleyen gıdalardan kaçının.
  • Hafif olan kraker ya da bisküvileri yatağınızın yanına koyun ve sabah yataktan kalkmadan atıştırın.
  • Sık ancak az yiyin.
  • Yemeklerinizle birlikte daha az su için. Sıvı ihtiyacınızı öğünlerin arasında için.
  • Odanızı sürekli havalandırın.
  • Bol bol dinlenin.
  • Aldığınız doğum öncesi vitaminleri hakkında sağlık uzmanınızla görüşün; Çok fazla demir almak, mide bulantısına neden olabilir.

Gebelikte bulantıya yol açabilecek sağlık sorunları

Şiddetli mide bulantısı ve kusma meydana geliyorsa, yukarıdaki önlemler bulantının hafiflemesine yardım etmiyorsa, daha fazla öneri almak için doktorunuza danışın. Gebelikte mide bulantısı normal olabilir, ancak aynı zamanda ele alınması gereken bir soruna işaret edebilir.

Şiddetli mide bulantısı ile görülen potansiyel durum örnekleri şöyledir:

  • Hiperemezis Gravidarum, gebelik sırasında gerekli besin maddelerini kaybetmenize neden olan tıbbi bir durumdur.
  • Mol Gebelik, uterusta anormal bir doku büyümesi meydana geldiğinde oluşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.