Tüp bebek tedavisinde, ilk denemede başarı elde etmek her zaman mümkün olmayabilir. Genellikle ilk 3 tüp bebek denemesinde başarı elde edilmesi beklenir. Ancak nadir durumlarda, bazı çiftler ilk 3 denemeden sonra dahi gebelik elde edemez. Gebelik, oldukça komplike bir mucize olduğundan tibbi açıdan gebe kalmayı %100 garanti edebilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak başarı şansını arttırmak için birçok tıbbi destekleyici tedavi yöntemi vardır. Bu tekniklerden biri de, rahmin çizilmesidir.
Rahim çizilmesi; sperm enjeksiyonu ve tüp bebek tedavisinde, embriyonun rahme daha kolay tutunmasını sağlamak için uygulanan bir yöntemdir. Uygulanması gereken hastalar ise genellikle kaliteli embriyo transferine rağmen gebelik sağlayamamış çiftlerdir.
Rahmin çizilmesi, çeşitli durumlarda endometriyal biyopsi olarak da isimlendirilmektedir. Rahimde bulunan endometrium adlı dokunun, ince bir ekipman ile rahim ağzından geçerek biyopsi yöntemiyle alınması ile rahmin çizilmesi ile işlem tamamlanır. Anestezi gibi yöntemlere ihtiyaç duyulmayan rahmin çizilmesi işleminde, anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı duymayacaktır. Endometriyal biyopsi, histerektopi ile eş zamanlı olarak yapılabilir.
Rahmin çizilmesi için en uygun dönem, tüp bebek ya da donmuş embriyo transferinin başlangıcından önce ya da öncesindeki haftadır. Bu haftalar, anne adayının yumurtlamadan sonra, bir sonraki adete henüz zaman olan dönemdir. Şayet anne adayının adet döngüsü düzenli değilse, anne adayı için özel bir rehber hazırlanacaktır.
Günümüzde rahmin çizilmesi ve elde edilen başarı oranları hakkında uzun vadede veriler söz konusu değildir. Ancak yapılan deney ve araştırmalarda, rahmin çizilmesinin gebelik üzerinde başarı şansını arttırdığı ortaya konulmuştur.
Rahim çizilmesi, rahim dokusu üzerinde tamir ve onarılma sürecini başlatır. Bu sayede taze ve yeni doku ile embriyonun tutunma oranı artmaktadır. Bu sayede de gebelik oranları artabilir. Onarım süreci büyüme faktörlerini, hormonları ve kimyasalları serbest bırakır. Prosedürden sonra oluşan yeni rahim astarının implante embriyoya daha fazla duyarlı olduğu düşünülür ve bu nedenle gebelik şansını arttırabilir.
İşlem için hazırlık süreci:
Olası gebelik riskini ortadan kaldırmak için, planlanan rahim çizilmesi prosedüründen dört hafta önce hastanın korunmasız cinsel ilişkiye girmemesi hayati önem taşımaktadır.
Ayrıca, hasta:
• işlem öncesi normal şekilde yiyip içebilir
• Prosedür için dolu bir mesane gerekir
Ağrı duyulan ya da acılı bir işlem değildir. Hasta biraz rahatsızlık duyabilir, ancak anesteziye gerek yoktur.
Prosedürün büyük kısmı bir embriyo transferi ile benzerdir:
• Serviksin yani rahim ağzının görülebilmesi için vajene hafifçe bir spekulum yerleştirilir
• Serviks steril gazlı bezle temizlenir
Serviksin açıklığı boyunca ince bir esnek kateter yerleştirilir ve uterin astar yani rahim iç tabakası hafifçe ‘çizilir’. (İntrauter kateterin yukarı ve aşağı yerleştirilmesi ve hareket ettirilmesi, dönem ağrısına benzer şekilde hafif karın krampına neden olabilir)
Işlem bitiminde kateter geri çekilir. Prosedürden sonra hafif derecede kanama görülür.
Prosedür sırasında serviks içindeki herhangi bir enfeksiyonun uterin boşluğa yayılabilmesi için küçük bir risk vardır. Prosedürden sonra hasta, bu riski en aza indirgemek için, doktorun reçete ettiği antibiyotikleri alması gerekir. Prosedürden birkaç gün sonra aşağıdaki semptomlardan herhangi biri söz konusu olursa mutlaka tüp bebek uzmanına başvurulmalıdır:
• Açıklanamayan ateş
• Sürekli kanama veya kötü kokulu vajinal akıntı
• Alt karın ağrısının şiddetlenmesi