Erkeklerde kısırlık sorunları esas olarak iki nedenden dolayı yaygın olarak görülmektedir: Bunlar düşük sperm sayısı ve düşük sperm motilitesi yani sperm hareketsizliğidir. Sperm, yeterli sayıda mevcut olmadığında buna yetersiz sperm sayımı denir. Bu problem kısırlık sorunu yaşayan erkekler arasında son derece yaygındır. Düşük sperm hareketliliği yani motilitesi sorunu yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.
Günümüzde sperm hareketsizliğini tersine çevirmek için birçok tıbbi yöntem mevcuttur. Bu yöntemlere destek olmak ve sperm hareketliliğini doğal yollarla arttırmak için beslenme, egzersiz ve yaşam alışkanlıkları gibi faktörlere dikkat edilmesi oldukça önem teşkil etmektedir.
Sperm hareketsizliğinde, sperm vajene boşaldığında zar zor ilerleme kaydeder. Normal ve sağlıklı bir sperm hızlıdır ve boşalmadan saniyeler sonra hızlı bir şekilde vajinadan fallop tüpüne doğru yüzer ve ardından yumurtalara ulaşmak için yoluna devam eder.
Sperm yeterli hızda hareket etmediğinde, yumurta döllenemez. Spermin yumurtaya ulaşması, düşük hızda söz konusu olamaz ve bu süreçte sperm canlılığını kaybedebilir. Bu soruna yönelik tıbbi tedaviler belirlidir.
Düşük sperm hareketliliği için en yaygın prosedürlerden biri, intrauterin dölleme yani aşılama tedavisidir. Bu işlem sayesinde sperm doğrudan yumurta yakınında toplanarak, spermin de yumurtaya ulaşması gereken yol azaltılır.
Bir diğer yöntem ise; yumurtaların laboratuvar koşullarında döllendiği IVF yani tüp bebek tedavisi olmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinde, spermlerin ulaşması gereken bir yol yoktur, tedavi süresince spermler yumurtanın yakınına bırakılır ve bu nedenle bu tedavilerin sonuçları genellikle başarılıdır.
• Sıcaklık
Aşırı ısı testislere çok zararlı olabilir, bunun sonucunda hatalı sperm üretilir. Bu sebeple mümkün olduğunca ısıdan kaçınmalısınız. Saunalar, sıcak banyolar ve jakuzilerden uzak durun. Ayrıca rahat ve hafif iç çamaşırları tercih edin. Sıkı iç çamaşırı da istenmeyen ısı üretebildiğinden zararlı olmaktadır.
• Çok fazla cinsel ilişki
Aşırı cinsel ilişki, sperm hareketliliğinde azalmaya yol açabilir. Cinsel ilişki kurarken iki günde bir boşalmaya dikkat edilmelidir.
• Vitamin ve mineral eksikliği
Doğru beslenmenin yapılmaması sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Düşük sperm motilitesi bu sorunların arasında sayılmaktadır. Diyetiniz sağlıklı olmalı ve çinko, C vitamini, folat, B12 vitamini gibi besinleri içermelidir. Beslenme alışkanlıklarınız zayıfsa, sağlığınızın genel olarak iyi olması mümkün değildir. Mümkün olduğunca organik ve sağlıklı yiyecekler tüketin.
İşlenmiş be hazır paket gıdaları beslenme düzeninizden çıkarın. Bunlar ayrıca spermlere zarar verebilecek trans yağlarına da ev sahipliği yapıyor.
• Stres ve kötü yaşam tarzı
Stres tüm sağlık sorunlarının temel sebebidir. Stres hormonları, sperminize ve bunların hareket kabiliyetine zarar verebilir. Bunu gidermek ve hasarı tersine çevirmek için, meditasyon, yoga ve ılımlı egzersiz gibi stres önleyici teknikleri kullanın. Yoğun stres, ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Çok fazla stres altında kalmak; doğurganlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple de dinlenip stresten uzak durmalısınız. Kendinizi sakinleştirmek için yoga ve meditasyon deneyebilirsiniz. Ayrıca, sigara ve alkol bağımlılığı gibi kötü alışkanlıkları da ortadan kaldırın. Bunlar da spermler için olumsuz yönde katkıda bulunan faktörlerdir.