Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedir?

Perine Masajı Nedir? Faydaları Nelerdir?
18 Ocak 2018
Ara Kanama Nedir, Neden Olur?
19 Ocak 2018

Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedir?

Gebelik döneminde, normal dönemlere göre çok fazla değişiklik, pek çok farklı durum, belirti yaşanmaktadır. Gebelikte yaşanan her sıra dışı durum da gebeliğin seyri ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğundan, anne adayı bu süreçteki her bir durumu yakından takip etmelidir. Çünkü bu dönemdeki her bir anormallik, mutlaka anlamlı bir şeylerin işaretidir. Bu bağlamda normal dışı olarak gelişen her bir durumda anne adayları kesinlikle dikkatli olmalı ve doktora başvurmalıdır. Özellikle de kırmızı, kahverengi, pembemsi akıntı olması durumunda doktora danışmak gerekir. Gebelikte görülebilen kahverengi akıntı, çoğu zaman ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu sebeple de anne adayı kahverengi akıntının neden kaynaklandığını, bir sorun olup olmadığını kendisi bilemeyeceği için kesinlikle doktora başvurmalı, akıntının sebebi araştırılmalı, bir çözüm yolu bulunmaya çalışılmalıdır.

Gebelikte kahverengi akıntı neden olur?

Gebeliğin başından sonuna kadar anne adayı; hormonsal, fiziksel, psikolojik değişiklikler yaşar. Genellikle ilk ay içinde ortaya çıkarken bu belirtiler, bazı vakalarda ilerleyen dönemlerde de görülebilir.  Bu hormonsal değişimler, kimi zaman kırmızı, pembe ya da kahverengi lekeler şeklinde kendisini gösterir.

Gebelikte kahverengi akıntı sebepleri nelerdir?

  • Hormonsal nedenler

Gebelikte kahverengi akıntı gelmesinin en önemli sebeplerinden birisi östrojen hormonunun salgılanmasıdır. Östrojen hormonundan kaynaklı akıntılar aslında gebeliğin rutin gidişinde bulunur, gebelikte herhangi bir soruna neden olmaz ve hem koyu hem de açık renkli olabilir. Ancak kahverengi akıntı kötü kokulu olursa, idrar yapma sırasında ağrı hissediliyorsa vajinal ve genital organda sistit gibi sorunlara işaret ediyor olabilir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

  • Vajinal enfeksiyonlar

Gebelikte anne adayının genital organları çok hassastır ve yaşanabilecek her türlü enfeksiyon gebeliğin seyri açısından çok önemlidir. Gebelikte çeşitli virüsler ve vajina  bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar, kahverengi akıntıya sebep olur ve kesinlikle tedavi edilmelidir.

  • Dış gebelik

Gebelikte sperm ve yumurta hücresi birleşir, yumurta döllenir ve embriyo rahim içine yerleşir. Fakat bazen döllenmiş yumurta rahim içi dışında farklı bir yere yerleşir. İşte bu tür durumlar dış gebelik olarak adlandırılır. Bu tür normal dışı bir oluşumda kahverengi akıntılar ve kırmızı renkte kanamalar ortaya çıkarabilir.

  • Cinsel ilişki

dogumdan-sonra-cinsel-iliski

Normal seyreden bir gebelikte kontrollü şekilde cinsel ilişki yaşanması her hangi bir soruna sebep olmaz. Ancak bazı gebelikler cinsel ilişki konusunda risk barındırmaktadır. Gebelikte düşük ve diğer sorunlar oluşmasını önleyebilmek için hamileliğin başından itibaren doktordan yardım almalı, cinsel ilişkiye engel bir durum olup olmadığı öğrenilmelidir. Bu süreçte cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında kahverengi akıntı olması durumunda doktora başvurulmalıdır.

  • Ruhsal problemler

Hamilelik döneminde değişen hormonsal dengeler; ruhsal değişimlere, sıkıntı stres gibi durumlara sebep olabilmektedir. İşte bu hormon dengesizliği de kahverengi akıntı ile sonuçlanabilir. Bu sorunun sebebi vücuttaki endometriyal hücrelerin değişim süresinin uzaması ve kandaki renk değişimine neden olan oksitlenmedir.

  • Kilo alıp vermek

Gebelik boyunca anne adayları ortalama 10- 15 kilo alır. Fakat bazı anne adayları çok kısa süre içinde çok aşırı kilo alır ya da tam tersi olarak kilo verirse kahverengi akıntı gibi sorunlar yaşayabilir. Bu tür bir durumda doktora başvurmak gerekir.

  • Kullanılan ilaçların yan etkisi

Gebelik süresince her hangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışılmalı, doktorun reçete etmediği hiçbir ilaç kullanmamalıdır. Aksi halde bazı ilaçlar hamilelik döneminde kahverengi akıntı gibi sorunlara sebep olabilir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olan hastalıklar

vajina-kokusu

  • Rahim ağzı kanseri,
  • Serviks kanseri,
  • Vajinada meydana gelen iltihaplanmalar ve yara oluşumu,
  • Klamidya (enfeksiyonlara yol açan mikroorganizma, cinsel yolla bulaşır),
  • Pelvis iltihabı,
  • Sistit,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Rahim ağzında meydana gelen yaralar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.