Perine Masajı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mikrosefali Nedir, Neden Olur?
16 Ocak 2018
Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedir?
18 Ocak 2018

Perine Masajı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Gebelik boyunca anne adaylarını en çok endişelendiren durum doğumdur. Doğumun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği, her hangi bir aksilik olup olmayacağı, doğumun normal mi, yoksa sezaryen mi olacağı gibi soruların yanıtları anne adayının aklını kurcalar, hatta kimi zaman endişe uyandırır. Anne adaylarının çoğu koşulların normal seyrettiği durumda normal doğumdan yana iken, bazı anne adayları gebeliğin başından itibaren sezaryen doğumu planlar. Uzmanlar, sağlık koşulları el verdiği sürece en doğru yaklaşımın normal doğum olacağı görüşündeler. Normal doğumun sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi içinse gebelik dönemi boyunca anne adayının bazı hususlara dikkat etmesi, birtakım önlemler alması gerekmektedir. İşte bu bağlamda normal doğum yapmak isteyen anne adayının gebelik süresince düzenli olarak yürüyüş yapması, fazla kilo almamak için özen göstermesi, kegel egzersizleri yapması önerilir. Normal doğum planlayanlar için önerilen bir diğer husus ise perine masajıdır.

Kadın üremesinde vajina ile anüs arasındaki alana perine denir. Perine bölgesi ortalama olarak 2-3 cm çapındadır. Normal doğumda bebeğin dışarıya çıkabilmesi için perine bölgesinin normal büyüklüğü yeterli değildir. Bu sebeple de normal doğum esnasında yırtıklar bu alanda daha çok olur. Zaten normal doğumlarda genellikle uygulanan doğum kesisinin (epizyotomi) esas hedefi de perine bölgesinde meydana gelebilecek yırtıkların oluşumunu önlemektir.
Doğum kesisi olan epizyotomi ile doğum sonrasında onarılabilir şekilde düzgün bir kesi yapmak mümkün olur. Normal doğumun ardından kesi, tıbbi ve düzgün olarak dikilir. Ancak kesi yapılmaz ve gelişi güzel yırtık oluşursa düzensiz yırtıkların tamiri çok zor olabilir, hatta kimi zaman deformasyon kalır. Bu bakımdan anne adaylarına perine masajı yapmaları önerilir.

Perine masajı nedir?

perine-masaj

Perine masajı, normal doğumda epizyotomiden (kesi) kaçınmak için gerekli hazırlıklardan birisidir. Normal doğuma hazırlık olarak hamileliğin son 5-6 haftasında haftada 1 ya da 2 kez perine masajı yapılması önerilir. Şöyle ki; vajina ile anüs arasında bulunan ince derinin olduğu bölüme “perine” adı verilmektedir. Doğum esnasında bebek dışarı çıkarken bu bölgeye baskı uygular ve normal doğumlarda ıkınma aşamasına bu bölgede yırtıklar oluşma riski yüksektir. Bazen de kadın doğum uzmanları ya da ebeler, bebeğin çıkabileceği kadar genişlik oluşması için epizyotomi adı verilen işlemi uygular. Epizyotomi ise, normal doğum sırasında bebek çıkarken perine bölgesinde oluşabilecek yırtıkları önlemek için bölgeye kontrollü bir şekilde yapılan kesiye verilen addır.

İşte bu bölgede oluşacak yırtıklar da, kontrollü olarak yapılan kesiler de aslında bu bölgede deformasyona ve anne adayının bir süre acı hissetmesine sebep olur. Tüm bunları önlemek ya da en azından azaltmak için perine bölgesine masaj yapılır. Bu masaj, bu bölgedeki derinin elastikiyetini arttırır ve küçük kasların güçlenerek direnç kazanmalarına yardımcı olur. Gebelikte bu masajı haftada 1 ya da 2 kez uygulamak sayesinde doğum esnasında oluşabilecek yırtıklardan ya da epizyotomi (kesi) ihtiyacından kaçınmak mümkün olabiliyor.

Perine masajı nasıl yapılır?

Öncelikle altını çizmekte fayda var ki; perine masajı yaparken anne adayının ruhsal açıdan rahat ve sakin olmasında fayda var. Masaj için zeytinyağı veya buğday tohumu yağı gibi E vitamini bakımından zengin yağlara ihtiyaç vardır. Bazı anne adayları hazır masaj yağı karışımları da tercih ederler, ancak sade bir yağ kullanmak daha faydalı olur.

Perine masajı öncesinde anne adayı mutlaka tuvalete çıkmalı ve mesanesini tamamen boşaltmalıdır. Ardından eller güzelce yıkanmalı, hijyene özellikle dikkat edilmelidir. Masaja başlamak için anne adayı; tek ayağını bir sandalye ya da küvet kenarı gibi yüksek bir yere yaslar ve ayakta durur. Başparmağını yağın içine batırır ve ardından parmağı vajinanın içine yerleştirir. Sonrasında bir kez Kegel egzersizi uygular, yani iç vajina kaslarını sıkar ve bırakır. Sonra kasları gevşetir ve yağlı başparmağı hafifçe arkaya, aşağıya doğru çekerek bir U şeklinde dolaştırır. Bu hareketi 3 dakika boyunca yapmaya devam eder.

Perine masajını, anne adayı ayna karşısına geçerek kendi kendine uygulayabilir. Ancak gebeliğin fazla ilerlemesi ya da bazı ağır semptomlar yaşanması hallerinde anne adayının kendisi yapması zor olabileceği için, eşinin bu masajı yapması daha uygun olur.

Bu masaj sayesinde bu bölge dokusunun esnekliği artar. Egzersiz birkaç gün tekrarlandığında doğum sırasında dokunun daha kolay esnemesi ve bebeğin sorunsuz bir şekilde çıkabilmesi mümkün olacaktır.

Anne adayı masaja alıştıktan sonra baskıyı biraz daha artırabilir. Bu baskı anne adayına doğum esnasında bebeğin başı çıkarken vereceği hisse benzer hafif bir yanma ya da acıma hissi verebilir. Burada anne adayının kendisini fazla zorlamaması çok önemlidir. Sadece masaj esnasındaki baskıyı hafif hafif arttırmak yeterlidir. Bu sayede esneme olacaktır.

Perine masajının temel mantığı doğum esnasında bebeğin başının çıkarken geçeceği yolları önceden biraz esnetmek ve duruma alıştırmaktır. Bu bağlamda perine masajında parmakla içten dışa doğru, esneterek yapılacak hareketler faydalı olacaktır. Perine masajında, alt vajinanın iç dokularını gererek normal doğuma hazırlanır. Perine masajı sayesinde pelvik taban kasları kanır, o bölgenin daha esnek olup gevşemesi sağlanır ve gebelik yırtıkları önlenir.

Perine masajı ne zaman yapılır?

Perine masajı, doğum yollarını doğuma hazırladığı için anne adayları, masaja 34. hafta itibari ile başlayabilirler. Perine masajı uygulamak isteyen kadınlar, bunu her gün yapmalılar.

Perine masajının faydaları nelerdir?

hamilelik

Perine masajı, doğum yollarını esnetir, gevşetir. Bu sayede normal doğum, anne adayı için çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir, normal doğumda yapılan rutin bir işlem haline gelen epizyotomi oranları oldukça düşer.

Perine masajı yapan anne adaylarının normal doğum öyküleri incelenmiş ve düzenli olarak perine masajı yapan 50 anneden sadece 5 tanesinde epizyotomi kesisinin yapılmasına ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Aynı bağlamda perine masajı yapmayan 50 anne adayının da 46 tanesinde epizyotomiye ihtiyaç duyulmuştur. Yani tüm bunlar göz önünde bulundurularak perine masajının epizyotomi (doğum kesisi) riskini azalttığı söylenebilir.

Perine masajının faydalarına dair yapılan bir diğer araştırmada; ilk bebeğini dünyaya getiren annelerden perine masaj uygulayan ya da uygulananların doğumunda yırtık olma oranının, perine masajı yapmayanlara göre çok daha az olduğu ortaya çıkmıştır.

Perine masajının etkilerinin araştırıldığı çalışmaların neredeyse hepsinde; perine masajı yapmanın doğumda epizyotomi kesisi yapılması ve doğum aşamasında meydana gelen yırtık oluşumu riskinin büyük bir oranda düştüğü gözlenmiştir. Ancak perine masajının bu olumlu etkisi ve faydalarının daha önce normal doğum yapmayan kadınlar için geçerli olduğu ortaya konmuştur. Bu bağlamda bir önceki doğumu normal olarak yapmış annelerde, perine masajının fayda göstermediği de saptanmıştır. İşte tüm bunların bir sonucu olarak bu güne dek yapılan araştırmalar ve çalışmalar ışığında genellikle ilk bebeğini dünyaya getirecek olan kadınların perine masajı yapmalarının faydalı olabileceği söylenebilmektedir. Perine masajının her hangi bir zararının olmadığı, hatta ilk bebeğini dünyaya getirecek olan kadınlara çok faydalı olduğu gerçeği söz konusudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.