Hamilelik Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

Tokluk Kan Şekeri
23 Ocak 2018
Tüp Bebekte Geç Tutunma Nedir?
24 Ocak 2018

Hamilelik Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

Gebelik dönemi, kadınların yaşamlarının en güzel, en heyecanlı ve en farklı süreçlerinden birisidir. Bir bebek sahibi olma hayalindeki anne adayları her gününü bebeği ve bebeğin sağlığını düşünerek geçirir. Ancak artan hormon salgıları, alınan fazla kilolar, hareket kabiliyetinin azalması, duygu durumunun hızlı değişimi dolayısıyla gebelik süreci anne adaylarını çok fazla zorlayabiliyor. Özellikle de alınan fazla kilolar anne adayı için hiç de kolay olmuyor, bu kilolarla yaşam çok mutsuz ediyor.

İşte bu dönemde hem fazla kilo almamak hem hareket kabiliyetini kaybetmemek hem de duygusal açıdan daha mutlu hissetmek için gebelik boyunca düzenli olarak spor, egzersiz yapmak önerilir. Ancak bu dönemde yapılacak olan egzersizin kontrollü olması, gebeliğe uygun olması çok önemlidir. Bu dönemde yapılacak her hareket, her egzersiz gebelik açısından risk de içerebileceği için bilinçli ve kontrollü olmakta fayda var. Bu bağlamda hem güvenli hem de gebeliğin seyri açısından çok faydalı olan hamile yogasının yapılması önerilir. Hamile yogası sayesinde daha sağlıklı, huzurlu ve daha az kilolu bir hamilelik dönemi geçirmek mümkünken, düzenli olarak hamile yogası yapan kadınların doğum süreci de daha kolay geçecektir.

Hamile yogası nedir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının daha rahat ve huzurlu bir süreç yaşamaları için hamilelik yogası yapılması önerilmektedir. Hamile kadınlar için hazırlanan gebelik yogası anne adayının hem bedenini hem de zihnini doğuma hazırlamasına destek olur ve daha sağlıklı ve dinç bir gebelik süreci geçmesi için yardım eder. Hamilelikte yoga duruşları, anne adayının nazik bir şekilde vücudunu aktif tutarken, aynı zamanda sabah bulantıları gibi rahatsız edici problemleri yaşamasını da önleyebilir. Bununla birlikte hamile yogasının doğumu kolaylaştırması da herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Hamile yogası esnasında anne adayının öğreneceği doğru nefes alma yöntemleri, doğum esnasında da işi kolaylaştırıcı rol oynar. Gebelik bittikten sonra, yani doğumun ardından da, kadın hamile yogasının yararlarını görmeye devam edebilir. Hamilelik dönemi boyunca yoga yapan kadının vücudu doğumdan sonra kendini daha hızlı ve kolay toparlar, sırtta hissedilen gerginliğin rahatlamasını sağlanır, göğüslerde hissedilen problemler de daha hızlı bir şekilde azalır. Fakat hamilelik döneminde, yoga yaparken anne adayları bir uzmandan yardım almalı, çok dikkat etmeli, karın üstü veya sırt üstü pozisyonlarından da uzak durmalıdır.

Hamileliğin hangi aylarında yoga yapılır?

yoga-1

Aslında hamilelik planlandığı dönemden, yani gebelik öncesinden yoga yapmaya başlamak çok daha faydalı olabilir. Hamile yogası yapmak isteyen kadınlar da, hamileliğin ilk 3 ayında; bacakları kuvvetlendirmek için ayakta yapılan yoga hareketlerin yapmalılar. Ayakta yapılan hamile yogası hareketleri anne adayının kan dolaşımını hızlandırır, enerjisini yükseltir ve bacak kramplarının en aza indirir.

Gebeliğin 2. ve 3. aylarında ise diğer yoga hareketlerinden gebeliğe uygun olanları uzman bir yoga eğitmeni ile birlikte uygulamak önerilir. Hamile yogası genellikle gebeliğin başından sonuna kadar uygulanabilecek güvenli bir egzersiz iken, bazı uzmanlar gebelik 10. ve 14. haftaları arasında anne adaylarına, yoga yapmalarını pek de tavsiye etmemekteler. Bunun sebebi ise gebelik 10. ve 14. haftaları arasında, yani 2 buçuk ve 3 buçuk aylık gebelik döneminin bebek için çok kritik önemli taşımasıdır. Ancak düzenli, güvenli, kontrollü ve uzman eşliğinde yapılan hamilelik yogasının bir zararı olmayacağı düşünülmektedir.

Hamile yogasında 5  altın anahtar ne ifade eder?

hamilelik-yogasi

Hamilelik döneminde yapılan yoganın bebeğin gelişimini olumlu etkilediği ve anne dayı için gebelik sürecini daha kolay ve konforlu hale getirdiği biliniyor. Hamile yogasının anne adayına 5 altın anahtar vererek, hamilelik dönemini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde devam etmesini sağladığı da biliniyor. Hamilelik yogasının katkılarında en önemli olan nokta, yoganın bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine olan katkılarıdır. Her anne adayı sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isterken, hamile yogası da bu konuda anne adayına yardım etmektedir. Bu bağlamda hamile yogasının anne adayına sunduğu 5 altın anahtar şunlardır;

  • Yoga Asanaları

Hamilelik yogasının ilk bölümü yoga asanalarıdır. Hamileliğin daha huzurlu bir şekilde devam etmesi ve doğumun daha rahat gerçekleşebilmesi için anne adayının vücudunu ve beynini bu yeni duruma hazırlar. Yoga asanaları sayesinde bebeğe giden kan akımı artar, bebeğin daha iyi bir şekilde beslenmesi sağlanır.

  • Nefes ya da pranayama yöntemleri

Hem anne adayının hem de bebeğin daha iyi oksijen almalarını sağlarken yaşam enerjisini de artırır.

  • Mudralar ve bandalar

Mudralar ve bandalar üreme organları üzerinde olumlu ve güçlü bir etki yaratırlar.

  • Meditasyon

Hamilelik dönemi sadece fiziksel değil, ruhsal açıdan da pek çok değişime ve kimi zaman duygu karmaşasına yol açar. Hamilelik döneminde meditasyon da bu korkuları, endişeleri ve akıl karışıklıklarını önlemek için çok faydalı bir yoldur. Meditasyon, anne adayının farkındalığını arttırarak, bebek ile olumlu iletişime geçmesini sağlar.

  • Derin gevşeme

Hamilelik dönemi süresince ve doğuma hazırlık esnasında anne adayının fiziksel ve ruhsal açıdan gevşemesi çok faydalıdır.

Hamilelik yogası duruş bozukluğunu önler!

Her hamilelik dönemi ve doğum olayı,  anne adayında fiziksel ve psikolojik değişiklikler ve bazı olumsuzluklar meydana getirir. Bebeğin anne karnında gelişmeye başlaması ile vücudun ağırlık merkezi değişir, omurganın doğal yapısı bozulur, bel ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Bu süreçte anne adayının fiziksel aktivitelerinde kısıtlanmalar olur ve psikolojik değişimler, anne adayını daha hassas ve kırılgan bir hale getirebilir. İşte bu bağlamda bedenin, zihnin ve ruhun bütünleşmesi anlamına gelen yoga, bu problemleri en aza indirerek daha konforlu bir hamilelik süreci yaşamaya yardım eder.

Hamilelik yogasındaki temel duruş teknikleri, kadını anne olmaya ve huzurlu bir doğum yapmaya hazırlarken, uygulanan nefes egzersizleri anne adaylarına doğru bir şekilde nefes almayı öğretir.

Hamile yogası doğumu kolaylaştırır!

Hamilelik döneminde düzenli olarak yapılan yoga ile el ve ayaklarda ortaya çıkan ödem ve vücutta oluşan kramplar azaltılabilir, hatta engellenebilir. Hamile yogası, karın kaslarını güçlendirerek, anne adaylarının bağırsak hareketlerini destekler. Aynı zamanda solunum ve dolaşım sistemlerini de güçlendirerek bulantı sorunları önlenmiş olur. Hamile yogası, anne adaylarının duruş bozuklukları minimum seviyeye indirirken doğum kanalında meydana gelen gerginlikleri rahatlatır ve doğumun çok daha kolay, çok daha rahat bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlar.

Hamile yogasının faydaları

  • Anne adayının fiziksel kondisyonu korur.
  • Duruş bozukluklarını en aza indirir.
  • Solunum ve dolaşım sistemini güçlendirir.
  • Bulantıları önler.
  • Karın kaslarının ve omurgadaki değişikliklerin yeniden yapılandırılmasını sağlar.
  • Daha kolay bir doğuma olanak tanır.

Hamile yogası hangi durumlarda zararlı olabilir?

  • Gebeliğin seyrine göre doktorların hareket etmeyi, uzun süre ayakta kalmayı ya da çömelme hareketini yasakladığı durumlarda hamilelik yogası yapılmaz.
  • Hamileliğin son haftalarında, bebeğin hala doğum pozisyonuna yerleşemediği vakalarda yoga önerilmez.
  • Hamileliğin son 3 aylık döneminde, eklemler daha fazla yumuşadığı için, çok ağır hareketlerden uzak durmak gerekiyor. Gebelik sürecinde yogadan kaynaklı ya da değil her hangi bir sorunda acilen doktora başvurmak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.