Normal Doğum ve Faydaları
2 Şubat 2018
Gebelikte Romatoid Artrit
5 Şubat 2018

Gebelikte 4. Ay

Gebeliğin 4. ayına girmek demek, artık fiziksel olarak da gebeliğin az, çok fark edilebilmesi demektir. Gebeliğin 3. ayından itibaren daha net kilo almaya başlayan anne adaylarının pek çoğunda hafif de olsa karında bir şişkinlik fark edilir. Bu ay hem gebeliğin seyri hem bebeğin gelişimi hem de anne adayının genel sağlık durumu açısından önemli bir aydır. Ancak düşük ve gebelik kaybı risklerinin azalmış olması dolayısıyla da sevindiricidir.

Gebeliğin 4. ayında anne ve bebek gelişimi

Gebeliğin 4. ayı itibariyle anne adayı sıklıkla yorgunluk, halsizlik yaşamakta ve ruh halinde ise ani değişimler, sıklıkla asabiyet gözlenmektedir. Bu süreçte bazı kadınlar uyluklarında ve varis damarlarında ince kırmızımsı çizgiler fark eder ve buna benzer çizgiler irileşmeye başlayan göğüslerde de görülebilir. Bu durumlar hamileliğin getirdiği hormonsal değişikliklerle ilgilidir. Gebeliğin sonlarına doğru bunlar daha da belirginleşecek ve doğumdan sonra ise kendiliğinden kaybolacaktır. Bu sorunları en aza indirebilmek adına pamuklu ve sıkmayan iç çamaşırlarını ve çorapları tercih etmek, ayak sağlığına dikkat ederek rahat ayakkabılar giymek önemlidir.

4. aydan itibaren anne adayının göbeğinde bikini çizgisine yakın bir alanda kahverengi bir çizgi oluşabilir. Bu çizgi doğumdan sonra kendiliğinden kaybolacaktır, endişelenmeye gerek yoktur. 4. ayda yaşanan diğer değişimler ise;

  • Beyaz renkte akıntı,
  • Dişetlerinde kanama,
  • Kan hacmi arttığı için kan damarlarının kırılması ve zaman zaman kesikli burun kanaması,
  • Kan dolaşımındaki artış nedeniyle hemoroit,
  • Burun kanalı şiştiği için uyurken horlama şeklinde sıralanabilir.

Gebeliğin 4. ayında dikkat edilmesi gerekenler

gebelik-1

  • Artık daha hızlı kilo alınan bir döneme girildiği için dar kıyafetler bir rafa kaldırılmalı, kıyafet alışverişi yaparken rahat ve bol olanlar tercih edilmelidir.
  • Bazı gebeliklerde 4. ayda nadiren de olsa lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Bunda endişelenmeye gerek yoktur, hem akıntılar hem de kanama için pet kullanmak hijyen açısından iyi olacaktır.
  • Gebeliğin 4. ayından itibaren anne adayının makyajı azaltması, daha sadeleştirmesi önerilir. Bu süreçte yaşanan hormonsal hareketlilik yüzünden anne adayının cildi savunmasız hale gelir. Bununla birlikte hamilelik hormonlarının konsantrasyonu sebebiyle anne adayının yüzünde gebelik öncesinde bulunmayan bir pigmentasyon artışı meydana gelir. Bunu önlemek için özellikle cilde direkt olarak uygulanan pudra ve fondötenlerden kaçınmak gerekir. Özellikle de akşamları salatalık veya maydanoz suyu ile hazırlanan buz küpleri ile cilde masaj yapmak sorunun hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  • Ailede genetik olarak varikoz sorunu olan anne adayları kesinlikle doktora danışmalılar. Zira gebelik döneminde bu sorunda bir artış yaşanabilir.
  • Gebeliğin 4. ayında alınan kilo miktarını azaltmak ve bolca temiz hava almak için her gün mutlaka düzenli olarak yürüyüşlere çıkılmalıdır.
  • Anne adayı uyurken ya da dinlenmek için yatarken bacaklarının arasına bir yastık koymalı ve rahat nefes almak için sol tarafına yatmayı alışkanlık haline getirmelidir. Bu pozisyonda uyumak, plasentaya daha rahat kan dolaşımı sağlar ve böbreklerin de işlevini daha iyi yerine getirmesine yardımcı olur.

Gebeliğin 4. ayında hangi testler yapılır?

gebelikte-kansizlik-1

Gebelik boyunca rutin olarak yapılan testler ve gebeliğin seyrine göre doktorun yapılmasını istediği, uygun gördüğü testler bulunmaktadır. Gebeliğin 4. ayında da testosterona bağlı bazı bozukluklar için bazı testler uygulanabilir. Doktorun kanaatine göre risk grubuna giren anne adaylarına bu dönemde amniyotik sıvı için özel test yaptırılır. Bunun yanında kan sayımı, enzim ve hormon seviyeleri ile bebeğin cinsiyetini tahmin edecek ve muhtemel patolojilerin önlenmesini sağlayacak testler gebeliğin 4. ayında yapılır.

Amniyon sıvısı testinde doktor; fetüs ve plasentanın yerini belirler, iğne enjekte etmek için güvenli bir yer bulur. Ardından iğne temizlenir ve anestezi uygulanır. Şırınga ile iğne karın duvarından uterus boşluğuna enjekte edilir. Ultrason muayenesinde yaklaşık yarım saat süren bu işlem, güvenlidir.

Gebeliğin 4. ayında beslenme

  • Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan yüksek lifli besinlerin 4. ayda da tüketimine devam edilmeli. Gebelikte sıklıkla yaşanan ve çoğu zaman doğumdan sonra da devam eden kabızlığı önlemenin en sağlıklı yolu; 4. aydaki beslenme programına ve gün içindeki hemen her öğünün yanına lifli gıdaları bolca eklemektir. Bu bağlamda tam tahıllar, yulaf, meyveler ve yeşil sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler tercih edilebilir.
  • Anne adayları, prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, zihinsel ve bilişsel gerilik risklerini azaltmak için gebelik boyunca esansiyel yağ asitlerine ihtiyaç duymaktadır. Bunun için gebelikte tatlı su balığı, ton balığı, fındık ve zeytinyağı gibi besinler ve Omega 3, 6, 9 yağ asitlerini yeterince almak faydalı olur.
  • 4. aydan itibaren anne adayının kalsiyum ihtiyacı hızla artmaktadır. Doktorlar genellikle 4. Aydan itibaren D vitamini ve kalsiyum takviyeleri reçete etmekteler. İhtiyacı karşılamak için günlük beslenmeye 1 bardak süt, 1 kase ev yoğurdu ve 1 dilim peynir eklenmesi faydalı olur.
  • İlk 3 aylık dönemde sıklıkla görülen mide bulantıları 4. ayda neredeyse tamamen geçmiş olduğu için özellikle iyi pişmiş, kaliteli etler öğünlere eklenmelidir.
  • Gebeliğin başından sonuna kadar anne adayları az pişmiş et ve diğer hayvansal ürünlerden, özellikle de çiğköfteden uzak durmalılar. Aksi halde mide ve bağırsak enfeksiyonları yaşanabilir, fetüsün gelişimi olumsuz etkilenebilir.
  • Vücuda faydalı pek çok vitamin ve mineral içeren meyve ve sebzeler gebelik boyunca sıklıkla tüketilmelidir. Özellikle gebeliğin 4. Ayında sıkça görülen mide ekşimesini önlemek, azaltmak için taze sebze ve meyvelerin ağırlıkta olduğu bir beslenme programı izlenmelidir.
  • Gebeliğin 4. ayından itibaren anne karnındaki fetüsün gerektiği gibi büyüyebilmesi için gereken demir oranı artıyor. Bununla birlikte anne adayının vücudunun da ekstra olarak 3-6 litre kan üretmesi gerekiyor. İşte bu sebeple demir açısından zengin bir beslenme programı bebeğin büyümesine yardımcı olur. Bunun için fındık, yumurta, kurutulmuş meyveler çok önemlidir. Ancak kuru meyve tüketimi günde bir çay bardağını aşmamalıdır. Aksi halde anne adayının kasık bölgesinde kasılmalara sebep olabilir.

4 aylık bebek gelişimi nasıl izlenir?

Gebelik tespit edildikten sonra olumsuz bir durum söz konusu olmadığı sürece doktor, 4 haftada bir ultrason muayenesi planlar. 4. aydaki ultrason muayenesinde fetüsün hareket ettiği görülür. Ancak bu hareketler sadece ultrasonda görülür, anne adayı kendisi fark edemez.

4. ayın sonunda fetüsün boyu ortalama 9 cm, ağırlığı ise 150 gr olur. Ultrason muayenesinde bebeğin baş parmağını emdiği ve kaşlarını çattığı görülebilir. Artık böbrekler idrar üretmeye başlamış, pankreas oluşmuş ve hormon üretimine geçilmiştir.

4. ayın başında anne adayının rahmi, büyük bir yumruk büyüklüğündeyken, ayın sonunda orta boy bir kavun büyülüğüne ulaşır. Bu arada plasenta, büyüyen fetüsün oksijen alabilmesi ve beslenebilmesi için yeterince gelişir. Bu bağlamda göbek kordonu, bebeğin karnına daha rahat ulaşabilmesi için daha kalınlaşır ve uzar.

 Gebeliğin 4. ayında kaç kilo alınır?

Gebeliğin 4. ayında fetüs hızla büyür. Anne adayının iştahı gayet açıktır. Artık anne adayı normal beslenme rutinine günlük 500 kalori civarında eklemelidir ve bu ay içinde normal şartlarda anne adayı yaklaşık 1 kilo almalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.