Normal Doğum ve Faydaları

Hamilelik Şekeri Neden Olur, Ne İyi Gelir?
26 Ocak 2018
Gebelikte 4. Ay
2 Şubat 2018

Normal Doğum ve Faydaları

Gebelik söz konusu olduğunda en çok merak edilen konulardan birisi normal doğum mu, yoksa sezaryen mi olacağıdır. Oysaki bu iki seçenek arasında kalmak bile gerekmemektedir. Zira normal doğum adı üstünde bu işlemin “normal” şekilde gerçekleşebiliyor olması, sezaryen ise bir cerrahi operasyondur.

Şöyle ki; gebeliğin 38-42  haftaları içerisinde olan, kendiliğinden başlayan rahim kasılmaları ile beraber, başla gelen tek bir bebeğin, anne ve bebeğe herhangi bir zararı olmadan vajinal yoldan dünyaya getirilmesi işlemine “normal doğum” adı verilmektedir.

Diğer tüm faktörlerin sağlıklı ve doğal rutininde seyrettiği normal doğumda, bebek dünyaya geldikten ortalama yarım saat sonra bebeğin eşi, yani plasenta ve zarlar da hiçbir müdahale olmadan rahimden dışarı doğal yolla atılır.

Normal doğum; hamilelik dönemi sağlıklı bir şekilde tamamlanmış ya da çeşitli sebeplerle bebeğin suyunun gelmiş, annenin vajinası da bebeğin çıkabileceği kadar açılmış ve bebeğin baştan geldiği durumlarda uygulanan doğum yöntemidir. Normal doğum, adından da anlaşılabileceği üzere olabilecek en doğal doğum şeklidir. Ancak anne adayları günümüzde normal doğum yerine daha çok sezaryeni tercih etmekteler. Buna sebep olan faktörler:

  • Normal doğumdaki acıdan korkmak,
  • Sezaryen doğumun normal doğumdan daha kolay olduğunu düşünmek,
  • Normal doğum sancılarını çekmek istememek,
  • Gerçeği yansıtmayan olumsuz normal doğum hikayeleri dinlemek olarak sıralanabilir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sezaryeni tercih eden anne adaylarının aslında normal doğumun faydaları ve kolaylıkları, sezaryen doğumun zorlukları ve riskleri hakkında yeterince bilgili ve bilinçli olmadıkları söylenebilir. Zira normal doğum sezaryen doğuma göre oldukça avantajlı bir doğum yöntemidir.

Sağlıklı ve sıradan bir gebelik dönemi 40 hafta olarak kabul edilen bir süreçtir. Eğer anne adayı normal doğum tercih ediyorsa ya da sezaryeni gerektirecek bir sağlık sorunu yoksa bu 40 haftalık gebelik süreci en fazla 2 hafta boyunca uzatılabiliyor. Kimi vakalarda ise farklı sebeplerden dolayı 40 haftalık gebelik dönemi dolmadan da bebeğin dünyaya gelmesi söz konusu olabiliyor. Anne adayı normal doğumu tercih ediyorsa, doğumun gerçekleşmesi için sancıların gelmesini beklemek durumundadır. Bu bağlamda normal doğumun başlamak üzere olduğunu işaret eden ilk belirti sancılardır. Kadın, gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancılarını ayırt edebiliyorsa ve gerçek doğum sancıları hissediyorsa doğum başlamış demektir.

Yalancı doğum sancıları belirtileri nelerdir?

dogum-sancisi

  • Yalancı doğum sancıları, düzensiz düzenli aralıklarla yaşanmaz, düzensiz gerçekleşir. Bu sancıların ne zaman hissedileceği öngörülemez. Gerçek doğum sancıları ise düzenli aralıklarla yaşanır.
  • Yalancı doğum sancılarında sancının sıklığı ve şiddeti genellikle aynı seyreder, git gide artmaz. Gerçek doğum sancıları git gide sıklaşır ve şiddetlenir.
  • Yalancı doğum sancıları genellikle anne adayının pozisyonun değişmesi ya da fiziksel egzersizler yapmasıyla geçer. Gerçek doğum sancıları ise hiçbir şekilde geçmez.
  • Yalancı doğum sancılarının belirli bir süresi yoktur, fakat genellikle 15 – 20 saniye kadar sürer. Gerçek doğum sancıları ise 30 – 60 saniye arasında yaşanır.
  • Yalancı doğum sancıları anne adayına ağrı, sancı hissi vermekten daha çok anne adayını rahatsız edici şekildedir. Gerçek doğum sancıları ise şiddetli bir ağrı, sancı şeklindedir. Bu sancıları kanama ve amniyon suyunun gelmesi izler. İşte bu durumda vakit kaybetmeden doktora başvurmak en doğrusudur.

Gerçek doğum sancısıyla doktora giden anne adayları

Anne adayının gerçek doğum sancıları başladı, düzenli aralıklarla ve git gide şiddetlenerek devam eden bir grafik izliyorsa doktora gitmek gerekiyor. Hastaneye giderken ya da gitmeden önce suyun gelmesi durumunda, hastane ulaşır ulaşmaz anne adayına vajina muayenesi yapılır. Bu muayenede rahim ağzının 3-5 cm açıldığının tespit edilmesi durumunda doğum başlamıştır. Böylelikle anne adayının hastaneye yatışı yapılır.  İşte bu aşamadan sonra sancılar sıklaşarak devam eder ve normal doğum için rahmin 10 cm açılması beklenir.

Bu süre içinde sancılar oldukça şiddetlenir ve bazı vakalarda doğum başlamıştır ancak sancılar doğum için yetersiz olabiliyor. Böyle bir durumda suni sancı verilmesi uygun olabilir. Normal doğum söz konusu olduğunda anne adayı bazen 5 dakikada, bazense 3 saatte doğum yapabilir. Normal doğumun seyrini ve süresini belirleyen pek çok etken bulunmaktadır. Normal doğumun gerçekleşmesi için bebeğin vajinadan tamamen dışarı çıkması gerekir. Bebek normal şekilde doğduktan ortalama 10 dakika kadar sonra da plasenta vajinadan çıkar. Normal doğumda vajina yeterince açılmadığı için kesi yapılmışsa bebeğin doğmasının ardından kesi yapılan bölge tamir edilir.

Normal doğumun bebek için faydaları nelerdir?

dogum-4

  • Anne adayı daha hızlı iyileştiği için bebeğiyle daha rahat ilgilenebilir.
  • Daha hızlı bir şekilde günlük hayata dönen anne adayı ruhsal olarak da mutlu ve huzurludur. Bu durum da bebeğe yansır.
  • Sezaryendeki gibi anestezi kullanılmadığı için herhangi bir riski oluşmaz.
  • Normal doğum ile doğan bebeklerde solunum problemlerinin oluşma riski, sezaryenle doğanlara göre çok daha az olmaktadır. Zira bebek, doğum kanalından geçerken bir baskıya maruz kalır ve bu baskı da akciğerlerindeki amniyon suyunun atılmasına yol açarak solunum yollarını güçlendirir. Bu sebeple de bebeğin solunum riskleri azalır.
  • Normal doğum esnasında doğum kanalından geçerken ağzı ile çeşitli bakterilere temas eden bebeğin bağışıklık sistemi için güçlenir.
  • Normal doğum yaşandığı anda, bebekte oluşan hormonsal dalgalanmaların bebeğin dünyaya gelmesinin ardından anne ile olan duygusal ilişkinin de sağlamlaşmasına yararlı olur. Normal doğumda bebekte endorfin adlı mutluluk hormonu salgılanır ve bu hormonlar bebeğin dünyaya daha kolay adapte olmasını sağlıyor.
  • Normal doğum yöntemi ile dünyaya gelen bebekler, anne memesini daha kolay bulabilmekte ve daha kolay bir şekilde emme sürecine geçebilmektedir.
  • Normal doğumda anne ile bebek arasında oldukça güçlü bir ten teması yaşanır. Bu sayede anne, bebek iletişimi ve bebeğin anneye daha çok bağlanması söz konusu olur.
  • Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin, sezaryen ile dünyaya gelen bebeklere göre yoğun bakıma alınma riskleri daha düşüktür.

 Normal doğumun anne için faydaları nelerdir?

dogum

  • Normal doğumda anne daha kolay iyileşir ve günlük hayatına daha kolay dönebilir.
  • Normal doğum yapan anneler, hastaneden daha kısa sürede ayrılır ve hastaneden daha erken çıkmak hem maddi olarak avantaj sağlar hem de ruhsal olarak olumlu etkiler.
  • Normal doğumda anne ölüm oranları riski daha düşüktür.
  • Doğumu normal yapan annelerin vajinasında minik kesiler olsa da, rahminde bir kesi ya da hasar oluşmaz. Bu sebeple de sonraki doğumların da normal olabilmesi mümkün olur.
  • Normal doğumun ardından enfeksiyon ve kanama benzeri riskleri yaşama olasılığı daha düşüktür.
  • Normal doğumun ardından ağrı, sancı, acı gibi sorunları sezaryene göre daha az yaşanır.

Normal doğumun olası dezavantajları

  • Doğum başlarken ve doğum sırasında ağrı ve sancı hissedilmesi,
  • Gebelik döneminde kulaktan dolam bilgilerden kaynaklı sancı korkusu yaşanması,
  • Doğum esnasında uzun süre ıkınmak gerektiği için doğum sonrasında yaşanabilecek birtakım ağrı ve yorgunluk,
  • Vajinaya minik de olsa kesi uygulanması,
  • Doğum sonrasında nadiren de olsa vajinada oluşabilecek sorunlar,
  • Doğumun evde ya da yalnız yapılması durumunda doğum esnasında meydana gelebilecek komplikasyonlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.