Gebelikte Kivi Yemenin Faydaları

Gebelikte B Vitamininin Rolü ve Önemi
31 Mayıs 2018
Aşılamada Anne Adayının Yapması Gerekenler
6 Haziran 2018

Gebelikte Kivi Yemenin Faydaları

Gebelik döneminde sağlıklı, yeterli, dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu bağlamda özellikle de taze meyve ve sebzeler faydalı vitamin ve minerallerle dolu olduğu için gebelikte mutlaka tüketilmelidir. Bu bağlamda kivi de vitamin ve mineraller bakımından zengin ve kaliteli bir meyvedir. Kivinin çok sevilen eşsiz lezzetinin yanı sıra, sağlığa olan faydaları açısından da çok değerlidir. Gebelik söz konusu olduğunda da bu faydalı meyvenin tüketilmesi öneriliyor. Gebelikteki her bir besin maddesinde olduğu gibi kivi de tüketilmeden önce doktora danışılmalıdır. Bunun için öncelikle kivinin faydalarına detaylı bir şekilde bakmak gerekiyor.

Kivinin faydaları nelerdir?

Küçük, büyük, çocuk, yetişkin herkesin tüketmesi önerilen kivinin sahip olduğu vitamin ve mineral değeri oldukça yüksektir. Bu bakımdan gebelikte ya da yaşamın herhangi bir döneminde kiviyi salatanın içerisinde, meyve suyunda ve ara öğünlerde mutlaka tüketmek gerekiyor. Tüm vücut sağlığına sayısız faydası olan kivi çok değerlidir.

  • Kivi; çok zengin lif ve potasyum içeriği ile kalp sağlığını korumaktadır.  Bunun için günde 1 tane kivi yiyerek vücuttaki potasyum seviyesini arttırmak mümkün olur.
  • Düzenli olarak kivi tüketmek kandaki yağ oranının düşmesine, damarlarda plak birikmesini önlemeye ve böylece damar tıkanıklığının engellenmesine yardımcı olur.
  • Zengin potasyum içeriği sayesinde kivi tansiyon değerlerini dengeler. Düzenli olarak kivi tüketimi, tansiyonu yükselten sodyumun (tuz) kötü etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Kivinin içinde bulunan lutein de kişinin tansiyonu dengelemeye yardımcı olur ve “sarı nokta” olarak bilinen göz hastalığına karşı da koruyucu etki gösterir.
  • Kivi sindirim sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olur, bağırsakların çalışmasını ve yemeklerin hazmını kolaylaştırır. Kivinin bağırsaklarda bulunan faydalı bakterileri, mikroorganizmaları besleyerek sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler. Bu bağlamda özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar gün içinde 1 tane kivi yiyerek bağırsakları daha iyi çalıştırabilir, dışkının yumuşayarak daha kolay vücut dışına atılması mümkün olur.
  • Kivinin bağışıklık sistemini destekleyici özelliği bulunmaktadır. Kivinin içinde bulunan antioksidanlar, vitamin, mineral ve diğer besleyici maddeler bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak kivi tüketimi sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi sahibi olmak, pek çok hastalığa karşı vücudun kendisini daha iyi savunabilmesini sağlar.
  • Mevsimsel hastalıklar ve soğuk algınlığını önlemek için bolca C vitamini almak önerilir. Bu sebeple de özellikle kışın başından itibaren C ve E vitamini bakımından zengin olan kivi tüketilmesi faydalı olur.
  • C vitamini bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve solunum sistemini destekleyen bir vitamindir. Bu bakımdan kaliteli bir C vitamini kaynağı olan kivi astım ataklarını da önlemeye, azaltmaya yardımcı olur, akciğer fonksiyonlarının gelişmesi, güçlenmesi mümkün olur.

Kivinin besin değerleri

kivi

Sağlıklı beslenmede temel koşullardan birisi besin maddelerinin düşük kalorili, ancak yüksek enerji veren ve antioksidanlar bakımından zengin olmasıdır. İşte tam da bu bağlamda kivinin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Zira kivi sağlıklı maddeler bakımından zengin, kalori bakımından düşüktür.

  • Kivinin C vitamini oranı

C vitamini vücutta depolanamayan bir vitamin olduğundan sağlıklı olmak isteyen herkesin her gün mutlaka C vitamini içeren bir besin tüketmesi önerilir. Orta boy bir kivi, sağlıklı beslenmek için günlük önerilen C vitaminin neredeyse 2,5 katını içermektedir. Her gün yeterince C vitamini alarak yaşlanmanın etkileriyle ve stresle savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olur.

  • Kivinin lif oranı

Sindirim sisteminin, kalbin, bağırsakların tam fonksiyonla çalışabilmesi, tansiyon değerlerinin dengeli seyretmesi için lif bakımından zengin beslenmek önerilir. Kaliteli bir lif kaynağı olan kivinin de 2 tanesi bir kase buğday kepeği gevreğinden daha fazla lif içermektedir. Bu bakımdan günlük bir tane kivi almak günlük lif ihtiyacının yarısını karşılamaya yetecektir.

  • Kivinin potasyum oranı

Tansiyon sorunlarını önlemek için kan basıncını dengelemek ve kalp sağlığını korumak için potasyum içeren besinlerin tüketilmesi önerilir. 1 adet kivinin, potasyum içeriğiyle tanınan 1 adet muzdan daha fazla potasyum içerdiğini de bilmekte fayda var. Bu bakımdan özellikle gün içinde fazla efor sarf eden, düzenli olarak spor yapan kişilerin her gün 1 tane kivi tüketmeleri faydalı olur. Bununla birlikte düzenli olarak kivi tüketiminin vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağlamakta yardımcı olduğunu da belirtmekte fayda var.

  • Kivinin antioksidan içeriği

Sağlıksız beslenme, sağlıksız yaşam alışkanlıkları ve diğer çevresel faktörlerden dolayı vücutta serbest radikaller oluşur. Bu zararlı serbest radikaller vücuttaki hücrelere, dokulara, organlara hasar vermekteler. Kanser türleri ve kalp rahatsızlıklarının pek çoğunun serbest radikallerden kaynaklandığı bilinmektedir. Antioksidanlar ise bu serbest radikallerin düşmanı, onları yok eden ajanlar olarak çalışırlar. Kivinin antioksidanlar bakımından zengin bir meyve olması da onun tüm vücut sağlığına faydalı bir besin olmasını sağlamaktadır.

  • Kivinin düşük glisemik indeks oranı

Glisemik indeks, kişinin beslenme yoluyla aldığı besinin kan şekerini yükseltme kapasitesidir. Kan şekerinin yükselmesi pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu bakımdan sağlıklı beslenmek için az yağlı, düşük karbonhidratlı, kan şekerini yükseltmeyen besinler önerilir ve kivi de tüm bu özelliklere sahiptir. Dolayısıyla da kilo vermek isteyenler, diyabet hastaları, kan şekerini dengede tutmak isteyenler için kivi ideal bir meyvedir.

kivi-1

  • Kivinin magnezyum içeriği

Magnezyum; kişinin sinir ve kas fonksiyonlarını geliştirir, enerji seviyesini yükseltir. Bu sebeple de beslenme programında magnezyum içeren besinlere yer verilmesi önerilir. 1 orta boy adet kivi de 30 mg magnezyum miktarı ile kesinlikle çok faydalıdır.

  • Kivinin lutein içeriği

Kişide özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan sarı nokta hastalığı olarak bilinen göz rahatsızlığının sebebi lutein eksikliğidir. Kivi de lutein içeriği sayesinde gözleri korumaktadır. .

  • Kivinin folat içeriği

Folat (folik aist) vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynamaktadır. Bununla birlikte folik asidin damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi pek çok ciddi hastalığın oluşmasını önlediği de bilinmektedir. Günde 1 tane kivi tüketerek günlük önerilen folatın % 10’unu almak mümkün olurken, özellikle gebelikte kivi tüketerek hem annenin hem de bebeğin sağlığı korunabilir.

  • Kivinin çinko içeriği

Vücuda yeterince çinko alınması saçların, cildin, dişlerin ve tüm vücudun daha sağlıklı olması için çok önemlidir. Kivinin içinde önemli oranda çinko bulunmaktadır.

  • Kivinin E vitamini içeriği

Sağlıklı beslenmenin temel şartlarından birisi beslenme ile yeterince E vitamini alınmasıdır. Kivinin içeriğinde bulunan E vitamini de düzenli tüketimde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir.

Hamilelikte kivinin faydaları nelerdir?

Yukarıda faydaları ve besin içeriği sıralanan kivi, gebelikte de hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak, güçlendirmek adına çok faydalıdır. Gebelikte mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden birisi kividir.

Gebelikte toksinlerden arınmak gerekiyor!

Anne adayının vücudunda toksinlerin birikmesi kanın kirlenmesine ve anne adayının sağlığının bozulmasına sebep olur. Bu bakımdan vücuttan toksinlerin atılması çok önemlidir. Gebelikte düzenli olarak tüketilen kivi vücut içerisinde yer alan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak anne adayının kanının temizlenmesini sağlar. Temiz bir kan öncelikle karaciğerinizin düzenli olarak çalışmasına, ardından tüm organlarının işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple de gebelikte anne adaylarının her gün 1 tane kivi tüketmeleri önerilir.

Gebelikte vücut direncini arttırmak gerekiyor!

Gebelikte anne adayının vücudu çok hassas ve hastalıklara karşı da direnci düşük olur. Bu bakımdan sağlıklı bir gebelik için vücut direncini artırıcı besinler tüketmek gerekir. Kivinin içeriğinde bulunan faydalı vitaminler ve bileşenler anne adayının zayıf ve hassas olan bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir. Özellikle kivinin içindeki antioksidan etkisi bu dönemde vücudu başta kanser olmak üzere tüm rahatsızlıklara karşı dirençli hale getirir.

Gebelikte sindirim sisteminin sağlıklı çalışması gerekir!

Gebeliğin başından itibaren anne adayları sık sık sindirim sistemi sorunları yaşarlar. Özellikle de kabızlık gebeliğin rutin şikayetleri arasındadır. Sindirim sisteminin sağlığını destekleyici özellikte olan kivi, bağırsakların çalışmasını, dışkının yumuşamasını ve hazımsızlık sorunun önlenmesini sağlar.

Gebelikte stresi önlemek gerekiyor!

Gebelikte anne adayının stresten uzak durması hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı için çok önemlidir. Stresli anne adaylarının bebeklerinin zihinsel ve fiziksel gelişiminin yavaşladığı bilinmektedir. Gebelik hormonlarının etkisi, fiziksel değişime alışma süreci ve bebeğin sağlığı konusundaki belirsizlik hamilelik döneminde kadınların hayatlarının en duygusal ve alıngan sürecini yaşamalarına sebep olur. Kivinin beyin aktivitelerinde sakinleştirici etkisi bulunmakta, anne adaylarının geceleri daha rahat uyumana ve gün içerisinde daha az stres yaşamanıza yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda her gün bir tane kivi tüketerek gebelikte stresi azaltmak, önlemek mümkün olabilir.

Gebelikte C vitamini ihtiyacı yüksektir!

C vitamini, bağışıklık sistemini korur, güçlendirir, enerji verir, genel ruh halini iyileştirir. Kivi de C vitamini bakımından zengin olduğu için anne adayının özellikle kış aylarında sıkça yaşanan hastalıklara karşı korunmasına ve daha enerjik olmasına yardım eder.

Gebelikte folik asit alımı çok önemlidir!

Gebelik planlayan tüm kadınlara daha gebe kalmadan önce her gün düzenli olarak folik asit almaları önerilir. Zira gebelik öncesinde alınan folik asit gebe kalmayı kolaylaştırırken, gebelik sürecinde alınan folik asit de bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini destekler. Kivideki yüksek folik asit içeriği, kadınların gebe kalma şansı üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahiptir. Gebe kaldıktan sonra da bebeğin düşmemesi için vücuda yeterince folik asit alınması gerekir.

Folik asit, anne rahmindeki bebekler için çok önemli bir besin maddesidir, bebeğin hayati organların gelişimi ve büyümesi için hem beslenme ile hem de takviye olarak alınması önerilir. Folik asit bebekte, yeni hücre oluşumu ve büyümesi için gerekli bir besindir. Gebelikte yeterince folik asit almak demek, yeni doğanlarda doğum kusurlarının önlenebilmesi anlamına geliyor. Bu bakımdan özellikle gebe kalmadan önce ve gebelikte folik asit içeren besinlerin tüketilmesinin altı çizilmektedir. Anne adayları ihtiyaçları olan folik asidi doğal yolla alabilmek için günde bir tane kivi tüketmeliler.

  • Kivi; zengin magnezyum içeriği sayesinde anne adayının diş, kemik ve tırnaklarının daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kivi, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bulaşıcı hastalıklara karşı korur.
  • Kivi, inisitol içerdiği için bebeğin akciğer gelişimini destekler.
  • Kivi, cilt sağlığını koruyarak gebelikte sıkça yaşanan cilt sorunlarını önler.

Gebelikte kivi hangi durumlarda zararlı olabilir?

Gebelikte tıpkı diğer besinler gibi kivi de kontrollü olarak tüketilmelidir. Bu bağlamda her gün 1 tane kivi yeterli olur. Aşırı kivi tüketilmesi durumunda vücutta kaşıntı ve kızarmalar oluşabilir, kabızlık veya ishal da ortaya çıkabilir. Bunların dışında kivinin gebelikte bilinen herhangi bir zararı yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.