Adetten kaç gün sonra hamile kalınır?

Hamilelikte Enerjinizi Arttırmanın Yolları
26 Kasım 2019
Oksitosin nedir?
27 Kasım 2019

Adetten kaç gün sonra hamile kalınır?

Doğal yolla bebek sahibi olmak isteyen çiftler, kimi zaman uzun süre korumasız cinsel ilişki yaşadıkları halde gebelik elde edemeyebiliyorlar. Hamile kalabilmek için öncelikle üremeye engel herhangi bir problemin olmadığının doktor muayenesi ile tespit edilmiş olması gerekiyor. Zira üremeye engel olan sorunlardan bazıları gebe kalamama dışında hiçbir konuda sorun yaratmamakta, şikayete sebep olmamaktadır. Bu tür bir durumda da pek çok kişi üreme sorunu olduğunu sadece bebek sahibi olmaya çabaladığı zaman, doktor muayenesi ve testlerle öğrenebiliyor. Bu bakımdan bebek sahibi olmaya karar veren çiftlerin ve özellikle de anne adaylarının gebelik denemelerinden önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeleri, belli başlı bazı testleri, muayeneleri yaptırmalılar. Eğer bir sorun tespit edilirse, tedavi edildikten sonra gebelik denemelerine başlanırken, herhangi bir sorun bulunamaması durumunda ise düzenli olarak korumasız cinsel ilişki ile gebe kalmaya çalışılmalıdır. 

Yapılan doktor muayenesinde üremeye engel herhangi bir sorun yoksa korumasız cinsel ilişki ile gebelik elde edilebilmesi için doğru zamanda cinsel ilişkiye girmek gerekiyor. Zira doğru zaman diliminde cinsel ilişkide bulunmamak, gebe kalma ihtimalini oldukça düşürüyor. Bunun da sebebi elbette ki, gebelik oluşması için kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin buluşarak döllenme olması ve embriyo oluşması gerekiyor. İşte bunun için de mutlaka kadının korumasız cinsel ilişki yaşandığı dönemde yumurtlamış olması gerekiyor. Bu durumda da adetten kaç gün sonra hamile kalınır sorusunun cevabı çok büyük bir önem taşıyor. 

Kadınlarda yumurtlama döngüsü nasıl olur?

adet dönemi

Kız bebekler henüz anne karnındayken yumurtalıklarında hazır bir yumurta rezervi ile meydana gelir ve bu yumurtaların sayısı, kalitesi de kadının üreme çağındaki üreme yetisini gösterir. Genç kızlar ergenlik döneminde adet kanaması görmeye başladıklarında yumurtlamaya da başlamış olur, ta ki ortalama 50 yaşında menopoza girdiğinde yumurta rezervi tükenmiş ve gebe kalma yetisi bitmiş olur. Yani yumurtalar doğumla birlikte kazanılır, menopoza kadar ki dönemde azalarak biter. Yumurta rezervindeki yumurtaların bazıları yumurtlama dönemi olan birkaç gün içinde sperm tarafından döllenmeye ve dolayısıyla da gebelik oluşturmaya hazır hale gelirken, her ay binlerce yumurta da vücut tarafından emilir ve yok olur. Bundan dolayı da kadınların üreme yetisi yaşla birlikte azalır, özellikle de 40 yaş ve sonrasında gebe kalma şansı çok düşük olur. Çünkü ilerleyen yaşlarda azalan yumurta rezervi nedeniyle gebelik giderek daha zor bir hale gelir. Yaş ilerledikçe yumurtaların hem sayısı azalır hem de kalitesi düşer, yumurtalar birtakım bozukluklara sahip olur.

Yumurtlama süreci şu şekildedir: Her ay yumurtalıklarda bulunan ve içerisinde yumurtalar barındıran foliküllerden bir kısmı çatlar ve içlerindeki yumurtaları salar, yumurtalar ortaya çıkar. Folikülün çatlaması ile yumurtalıktan çıkan yumurtalar, tüplerden geçerek onları bulacak olan spermler için hazır bir şekilde bekler. Bu süreçte korumasız cinsel ilişki yaşanırsa ve baba adayının spermleri döllenmeye uygun kalitede ve sayıda ise yumurtalıktan çıkan yumurta sperm tarafından döllenir. Döllenme sonucunda oluşan embriyo da rahim içine sorunsuz yerleşebildiğinde, rahim duvarına tutunabildiğinde gebelik başlar. Ancak o ayki yumurtlama dönemi içinde yumurta döllenmez ve tek başına kalırsa, adet döneminde bu yumurta ve gebelik için kalınlaşarak hazırlanmış olan rahim içi dokusu adet kanaması ile atılır. Adet kanaması rahim içi duvarının ve döllenmeyen yumurtanın vücut dışına atılmasıdır. 

Yumurtlama hangi günde olur, yumurtlama ne zaman olur?

yumurtlama dönemi

Korumasız cinsel ilişki yoluyla gebe kalabilmek isteyen kadınların öncelikle yumurtlama döneminde ilişkiye girmesi, bunun için de yumurtlama dönemini hesaplamak, bilmek gerekir. Yumurtlama döneminin, yumurtlama gününün hesaplanabilmesi içinse kadının adet kanamasının başladığı günü ve bir sonraki adet kanamasının başladığı günü, yani iki adet başlangıcını bilinmesi gerekiyor. Şöyle ki; düzenli olarak adet gören kadınların ortalama 28 günde bir adet kanaması yaşaması beklenir. Normal şartlar altında bir kadının adet kanamalarının düzenli olduğundan bahsedilebilmesi için 21 – 35 günde bir adet kanaması yaşanıyor olması beklenir. Bu şekilde düzenli olarak adet kanaması olan kadınlarda, adetin başladığı günden 16 gün sonrası “yumurtlama günü” olarak kabul edilir. Genel olarak bu şekilde olmakla birlikte bazı kadınlarda yumurtlama günü adetin başladığı günden itibaren sayıldığında 14- 16 gün civarında olur, yani 14. -16. gün arası “yumurtlama dönemi” olarak kabul edilir. 

Yumurtlama dönemi ve cinsel ilişki ile gebe kalma ihtimali

gebelik testi

Bir çiftin korumasız cinsel ilişki sonrasında gebelik elde etme ihtimali, tam olarak da yumurtlama döneminde olmak ile ilgilidir. Yani gebelik için mutlaka yumurtalıklardan salınmış bir yumurta döllenmeye hazır halde olması gerekir. Çünkü yumurtlama gününe kadar rahimde bir yumurta yoktur ve rahimde yumurta olmaması da bebek oluşumuna engeldir. Yine aynı bağlamda yumurtlamadan çok sonra korumasız cinsel ilişkiye girilmesi ise çiftleşmeye hazır olan yumurtaların giderek bozulmasına, kalitesinin düşmesine neden olur ve spermler içine girebilecekleri kalitede bir yumurta bulmakta zorlanır. Bundan dolayı da gebelik oluşmaz ya da sağlıksız bir döllenme olur ve gebelik devam edemez.

Tüm bunlar kapsamında düzenli olarak adet gören kadınlar gebe kalmak istediklerinde, en son adet kanamasının başladığı günden sayarak 14. 16. Günler arasında korumasız cinsel ilişkiye girdiklerinde gebe kalabilme şansı çok yüksek olur. Ancak düzenli bir adet döngüsü olmayan kadınlarda, yumurtlama dönemini tespit etmek de çok zor, hatta imkansız hale gelebilir. Adet kanamaları çok düzensiz olan kadınlar gebe kalmak istediklerinde öncelikle uzman bir doktor eşliğinde sorunun çözümü yoluna gitmeli ve adetler düzene girdiğinde gebe kalmaya çalışmalılar. Zira adet düzensizlikleri yumurtlamanın hangi gün olacağını belirlemeyi çok zor hale getirirken, bazen de yumurtlamanın olmaması gibi durumla da karşılaşmak söz konusu olabilir. Uzmanlar böyle bir durumda çok yüksek ihtimalle doğum kontrol hapları önerir. Çünkü bu haplar adet kanamasını düzene sokar. Ancak doğum kontrol ilaçlarını doktor kontrolü dışında kullanmak önerilmez. 

Adetten kaç gün sonra hamile kalınır?

gebelik testi

Bir kadının adet kanamasının başlangıcından 14. -16. gün civarlarında hamile kalma ihtimali en yüksek hale gelir. Erkeklerin spermlerinin rahimde 4 güne kadar canlı kalabilme ihtimalleri olduğundan adet kanamasının başlangıcından sonra 10. günden itibaren düzenli olarak cinsel ilişkiye girmeye başlamak önerilir. Bu süreçteki yaklaşık 1 hafta boyunca 2 günde bir korumasız cinsel ilişkiye girerek gebelik şansı en yüksek düzeye çıkarılabilir. Ancak bu bir haftalık dönemden sonra da bir sonraki adet dönemine kadar hala düşük de olsa gebelik şansı devam etmektedir. Çünkü adet kanamasının başladığı güne kadar yumurta kadın her geçen gün kalitesi düşse de rahimde kalmaya devam eder. Ama bir yumurtanın taze ve yeni olması, sperm tarafından döllenebilmesi için çok önemli bir avantaj olduğundan gebelik şansını arttırmak amacıyla adetten 14-16 gün sonrasında korumasız cinsel ilişkiye girmek doğru olur. 

Bazı kadınlarda ise çok nadiren de olsa gebelik, normal yumurtlama dönemi öncesinde de meydana gelebiliyor. Çünkü ayda birden fazla kez yumurtlama olan kadınlar da bulunmakta, yumurtlamanın olması gereken günden daha erken bir şekilde gerçekleşmesi de mümkün olabilmektedir. Bundan dolayı da adet kanaması yokken her an gebelik oluşabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.