Herhangi bir hastalık durumunda doktora başvurulduğunda hastalığı mümkün olan en konforlu şekilde ve en kısa yoldan iyileştirecek bir tedavi yolu denenir. Bu bakımdan her hastalıkta farklı tedavi yolları uygulanır, haplar, şuruplar, enjeksiyon işlemiyle uygulanan iğneler ya da fitiller kullanılır. Fitiller, ilaç almanın yollarından birisidir ve bazı rahatsızlıklarda ve özellikle de enfeksiyonel sorunlarda tercih edilir. Hastalık durumunda daha çok hap şeklinde ilaç kullanımı tercih edilse de küçük, yuvarlak veya koni şekilli olabilen fitiller de zaman zaman reçete edilmektedir.
Fitil vajinal, üretral ya da rektal yoldan vücuda alındığında içeride erir ve ilaçlarını içeriye bırakır. Fitil kullanımı hastalar tarafından çok sık tercih edilmese de reçete edildiğinde, kullanmak durumunda kalınır. Genellikle ağız yoluyla yutarak alınamayacak ya da midenizin veya bağırsakların iyi ememediği ilaçları fitil şeklinde alınması tedaviyi hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.
Fitil türleri nelerdir?
Tıbbi literatürde “Supozituvar” olarak adlandırılan fitiller, ilacı çevreleyen jelatin veya kakao yağı gibi maddelerden yapılmış bir tabanı sahiptir. Vücuda alındığında içerideki sıcaklıkla birlikte fitilin dışındaki madde doğal olarak erir ve içindeki ilaç da yavaş yavaş serbest kalır, etki etmeye başlar. Hastanın rektuma, vajinaya veya üretra adı verilen mesane boşaltma kanalına sokması ile kullanılan farklı fitil türleri bulunmaktadır. Fitiller üretilme ve kullanılma amaçları doğrultusunda bazen içine konan bölgeyi tedavi eder veya ilaç kanda emilir ve vücudunuzun diğer bölgelerine gider.
Rektal fitiller
Rektal yoldan hastanın vücuduna aldığı rektal fitiller, yaklaşık bir santim uzunluğunda ve yuvarlak veya mermi şekilli bir uca sahiptir. Rektal fitiller; alerjiler, anksiyete, astım, kabızlık, yüksek ateş, hemoroid, araba tutması, mide bulantısı, ağrı ve kaşıntı, şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl sağlığı sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Vajinal fitiller
Hastanın vajinal yoldan aldığı vajinal fitiller oval şekilli olur. Bunlar; bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar, vajinal kuruluk tedavisinde ve de doğum kontrolü amaçlı kullanılır.
Üretral fitiller
Üretral fitiller, rektal ve vajinal fitillere göre daha nadir kullanılır. Ereksiyon problemi olan hastaların alprostadil adlı ilacı alması için kullanabileceği tek fitil türü budur. Bu fitil, bir pirinç tanesi kadardır.
Neden fitil kullanılır?
Fitil, hap ve şurup gibi ilaçlara göre daha nadiren verilir ve kullanılır. Fitilin, hap veya likit olarak kullanılan ilaçlara kıyasla, sindirim sisteminde çok daha hızlı bir şekilde parçalanıyor olması reçete edilmesinde en önemli etkenlerin başında gelir. Bununla birlikte hastanın; bir hapı yutamayacak durumda olması, ilaç alınca kusuyor olması ve hap ya da sıvı aldığında midesi kabul etmiyorsa ve de ilaç ağızda dayanılamayacak kadar kötü bir tat bırakıyorsa doktor fitil reçete etmek durumunda kalır.
Vajinal fitil nedir?
Vajinal fitil, özel bir aplikatör ile vajinanın içine sokulan katı ilaçlardır. Vajinal fitillerin içindeki ilaçlar vücut tarafından çok kısa sürede emilir. Vajinal fitillerin en önemli avantajı ağızdan alınan ilaçlara göre çok daha hızlı çalışmasıdır ve bu özelliği bazı hastalıklarda çok önemlidir. Vajinal fitillerin daha hızlı etki etmesinin nedeni, vücutta eriyip doğrudan kan dolaşımına giriyor olmasıdır.
Vajinal fitil nasıl kullanılır?
Vajinal fitilin kullanımı diğer ilaçlara göre biraz daha zor, daha doğrusu itici olabiliyor. Vajinal fitili kullanmak için fitille birlikte biraz sabun, su ve havluya da ihtiyaç var. Bir de fitil kullanıldığı dönemde hijyenik kadın pedi de kullanmak iyi olur.
Vajinal fitil kullanım adımları
Vajinal fitil kullanımı için yararlı ipuçları
Vajinal fitil kullanırken yaşanabilecek olası sorunlar nelerdir?
Vajinal fitiller doktor reçetesi ile alınıp prospektüsteki gibi kullanılırsa genellikle güvenlidir. Ancak her ilaçta olduğu gibi öngörülemeyen bazı sorunlar olabilir.
Kimler vajinal fitil kullanmadan önce doktora danışmalı?
Doğum kontrol yöntemi olan vajinal fitil: spermisit
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan vajinal fitil olan spermisit; köpük, tablet, krem ve fitil formunda olabilir. Bu ürünün adının spermisit olma sebebi, ürünün içinde sperm öldürücü kimyasallar bulunması ve bunların spermin yumurtayı döllemesini önlemesi, aslında spermleri yok etmesidir. Spermisitlerin çoğunun içinde nonoksinol-9 kimyasalı bulunmaktadır.
Spermisit, doğum kontrol yöntemi olarak tek başına kullanılabilmesine rağmen uzmanlar genellikle prezervatif veya diyafram ile kombine edilmesini önerir. Uzmanlara göre spermisitlerin tek başına kullanılması durumunda koruyuculuk etkisi yaklaşık % 70 – % 80 arasındadır. Ancak diğer yöntemlerle birlikte ve önerilen şekilde kullanıldığında, spermisitler ve prezervatifler gebeliği önlemede yaklaşık % 97 oranında etkili olur.