Hamilelikte Linea Nigra Nedir, Neden olur?

Gebelik Yorgunluğu İle Savaşmanın Yolları
9 Aralık 2019
Vajinal Fitil Nedir, Nasıl Kullanılır?
11 Aralık 2019

Hamilelikte Linea Nigra Nedir, Neden olur?

Hamilelikte vücutta pek çok fiziksel değişiklik meydana gelir. Bu dönemde cildinizin de değişikliklerden etkilenme ihtimali yüksektir.

Kadınların hamilelikte yaygın olarak gözlemledikleri cilt sorunları şunlar olabilmektedir:

  • Göğüslerde, meme ucunda ve bacak içlerinde koyu lekeler
  • Melazma
  • Linea nigra
  • Çatlak
  • Akne
  • Akrokordon
  • Varis
  • Gebelik maskesi (Kloazma)

Hamilelik her ne kadar heyecan verici bir olay olsa da aynı zamanda yaşanan bu değişimler korkutucu bir hal de alabiliyor. Bu dönemde ruh halinizde meydana gelen değişimlerin yanında büyümeye başlayan karnınızda da değişiklikler meydana gelebilir. 

Hamilelikte yaşanan hormonal değişimlerin sonucunda da vücutta değişiklikler oluşmaya başlar. Bunlardan biri de hamilelikte koyu bir çizgi olarak karında görülen linea nigradır. Hamilelik çizgisi olarak da bilinen linea nigra, karnınızda koyu renkli bir çizgi olarak görülen yaygın bir durumdur.

Linea nigra, Latince siyah çizgi anlamına gelmektedir. Her ne kadar karında beliren çizgi tam siyah olmasa da geri kalan ten rengine göre daha koyu renkli olmaktadır. Bu çizgi kimi kadınlarda daha açık renkli olabilirken kimilerinde de daha koyu renkli olabilmektedir.

Bazı kadınlar linea nigra yaşarken kimileri de alın ve yanaklarında hamilelikten kaynaklanan koyu lekeler görebilirler.

Linea nigra, genelde kasık bölgesinden göbek deliğine kadar olan bölgede düz ve koyu renkli bir çizgi halinde görülür. Bazen bu çizgi göbek deliğini geçerek göğüs bölgesine kadar ulaşabilmektedir. Hamilelikte bu çizginin görülmesi normaldir ve genelde doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. 

Linea nigra neden oluşur?

Hamilelikte linea nigra nedir, neden olur?

Linea nigra, hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler sonucu oluşur. Bu çizginin oluşmasının olası sebeplerinden bir tanesi değişen hormonların daha yüksek miktarda melanin üretimine neden olması, bunun sonucu olarak da karın üzerinde fazla pigmentasyon meydana gelip koyu renkli bir çizgi halinde belirmesidir. Linea nigra, her ten rengi üzerinde görülmekle birlikte açık tenli kadınlarda daha fazla meydana gelebilmektedir.

Hamileliğin hangi döneminde görülür?

Linea nigra genelde hamileliğin ikinci trimesterinden sonra görülmeye başlar ve hamileliğin kalan süresi boyunca da görülmeye devam eder. Genelde bir santimetre genişliğinde olan bu çizgi çoğunlukla kasık bölgesinden başlayarak göbek deliğine kadar devam eder. Bazen de göğüs bölgesinin altına kadar ilerleyebilmektedir.

Linea nigra tehlikeli midir?

Hamilelikte karında görülen bu çizginin herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Kadınların yaklaşık yüzde 75’inin hamileliklerinde linea nigra sahibi olduğu tahmin edilmektedir. Herhangi bir tehlikesi bulunmamakla birlikte sadece görsel açıdan sorun yaratabilmektedir.

Ne zaman geçer?

Linea nigra genelde doğum gerçekleştikten birkaç ay sonra kaybolmaktadır ve bu nedenle tedavi gerektirmemektedir. Ancak görüntüsünden memnun olmasanız bile hamilelikte ve emzirme döneminde tedavi etmek için ürünler kullanmak doğru olmayacaktır. Özellikle de renk açıcı kremlerin hem hamilelikte hem de emzirme döneminde kullanılması güvenli değildir.

Tedavisi var mıdır?

Linea nigranın görüntüsünden rahatsızsanız doğum gerçekleştikten sonra krem gibi ürünler kullanabilirsiniz. Ancak bunları da emzirme döneminde değilseniz kullanabilirsiniz. Daha doğal ürünler denemek isterseniz de bazı kadınların çizgiyi gidermek adına limon kullandığı bilinmektedir.

Hamilelikte Görülebilen Diğer Deri Rahatsızlıkları

  • Gebelik maskesi (Kloazma)

Hamilelikle birlikte vücudunuzda pek çok değişimin görülmesi normaldir. Bu dönemde kendinizi daha yorgun ve daha büyük hissedebilir ve kendinizi normalde yemeyeceğiniz şeyleri aşerirken bulabilirsiniz. Hamilelikte neler yaşayabileceğinizi önceden az çok tahmin etseniz de hazırlıksız olduğunuz bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, gebelik döneminde kimi anne adaylarının yüzleri eskisine göre daha fazla ışıldayıp güzelleşse de bu durum her hamilede meydana gelmemektedir.

Bu dönemde karşılaşabileceğiniz sorunlardan bir tanesi de bir sabah uyandığınızda yüzünüzde koyu lekelerin oluştuğunu fark etmek olabilir. Bazen yüz ile birlikte kollarda ve bacaklarda da koyu lekeler görülebilmektedir.

Kloazma ve melazma olarak bilinen, aynı zamanda gebelik maskesi olarak da adlandırılan bu rahatsızlıklık özellikle alın, burun ve elmacık kemikleri üzerinde kendini koyu lekeler şeklinde gösterebilir. Bu rahatsızlık en çok yüzde görülse de vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. Cildin kararması özellikle güneşe çok maruz kalan kol ve bacak gibi bölgelerde görülebilmektedir. Gebelik maskesine linea nigraya sebep olan hiperpigmentasyon neden olur.

Hiperpigmantasyon, ciltte oluşan koyu lekeleri ifade eder. Artan melanin miktarı bu lekelere neden olmaktadır. Hiperpigmentasyon sorunu genelde doğumdan sonra geçse de bazen yıllarca geçmeyebilmektedir. Bu lekelerden rahatsız oluyorsanız doktorunuzla konuşup neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak özellikle sabah 10 – 2 arası güneşe çıkmamak, en az 30 faktör güneş kremi kullanmak melazma belirtilerinin azalmasını sağlayabilir.

Hiperpigmentasyon neden olur?

Hamilelik döneminde östrojen ile birlikte progesteron salgılanır. Bu hormonlar ciltte koyu lekelerin oluşmasında sorumludurlar. Hamileliğin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterinde pigmentten sorumlu olan melanosit hücreleri artma eğilimindedir. Bu durumun da lekelenmelere neden olduğu düşünülmektedir. 

Melazmaya neden olan hormonlar, bebeğinizin gelişmesi açısından önemlidir. Örneğin, östrojen bebeğinizin normal gelişimine destek olurken progesteron ise rahmin kalınlaşmasına ve bebeğinizin büyümesi için uygun bir ortam hazırlanmasına yardımcı olur. Bu hormonlar çok önemli olduğu için ciltte oluşan koyulukları engellemek mümkün değildir. 

  • PUPPP (Gebeliğin Döküntülü Kaşıntısı)

Soluk renkli kırmızı kabarıklıkların oluşturduğu bir durumdur. Genelde karın, bacaklar, kollar ve göğüs bölgesinde meydana gelen PUPPP genelde doğum ile birlikte geçmektedir. Bu rahatsızlık derinin kaşınmasına neden olur. PUPPP belirtilerini azaltmak istiyorsanız ılık su ile duş alabilir, soğuk kompres uygulayabilir, bol kıyafetler giyebilir ve PUPPP olan bölgelerde sabun kullanmaktan kaçınabilirsiniz.

  • Çatlaklar

Çatlaklar hamilelikte yaygın olarak görülmektedir. Genelde kırmızı-mor renge sahip olan çatlaklar zaman geçtikçe beyazlaşmaktadır. Her ne kadar görüntüleri hafiflese de tamamen geçmemektedir. Doğum sonrası tedaviler lazer ya da kremler denenebilir

Çatlak oluşumunu engellemenin kesin bir yolu olmasa da cildinizi nemlendiriciler ile nemli tutarak çatlak oluşma riskini azaltabilirsiniz.

  • Akrokordon

Akrokordonlar ya da ‘skin tag’ denilen oluşumlar hamilelikte yaygın olarak görülmektedir. Genelde boyun, göğüs, sırt bölgesinde meydana gelen lezyonlardır.

Bu lezyonlar genelde tehlikeli ya da kanserli yapılar değillerdir. Ancak kişiyi rahatsız ediyorlarsa doktor tarafından alınabilmektedir.

  • Akne

Hamilelikte akne sorunu kötüleşebilmektedir. Akne için pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunları doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca şunları yapabilirsiniz:

  • Yüzünüzü ılık su ile yıkamak
  • Günde iki kez yumuşak bir temizleyici ile yıkamak
  • Saçları yüz bölgesinden uzak tutmak
  • Her gün yıkanmak
  • Akneleri sıkmaktan kaçınmak
  • Yağsız kozmetik ürünleri kullanmak

Hamilelikte damarlar ile ilgili meydana gelen değişimler ise şunlar olabilmektedir:

  • Varis

Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler deriyi etkileyebildiği gibi artan kan hacmi de etkileyebilmektedir. Varisli damarlar genelde acı vericidir ve genelde artan vücut ağırlığı buna neden olmaktadır. Bu dönemde bacaklara giden kan akışı azalır. Hamilelikte görülen varis genelde doğumdan sonra geçmektedir. 

Belirtileri azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Ayakta durduğunuz ya da oturduğunuz zamanlar arasında denge kurun.
  • Uzun zaman oturacaksanız bacaklarınızı bağdaş yapmayın.
  • Bacaklarınızı mümkün olduğunda yukarda tutun.
  • Sık sık egzersiz yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.