Kadınlarda görülen bir cinsel işlev bozukluğu olan vajinismus, pelvis kaslarının istemsiz olarak kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Sebebi çoğu kez psikolojik hikayelere dayanan vajinismus sorununa nadiren de olsa vajinadaki doğumsal ya da sonradan oluşan anatomik bozukluklar sebep olabilmektedir. Vajinismus problemi yaşayan kadınlar çoğunlukla hiç cinsel ilişki yaşamamışlardır. Ancak bazı vakalarda yıllarca sağlıklı bir cinsel hayatı olan kadın, yaşadığı olumsuz bir cinsel deneyimin, tacizin, tecavüzün sonucunda bir daha ilişkiye giremeyebilmektedir. Vajinismus sorununda kadın cinsellik konusunda isteklidir, ön sevişmede sorun yaşamaz ve zevk alır. Fakat tam da cinsel birleşme olacağı sırada, pelvis kasları kasılır ve erkeğin cinsel organı vajinadan içeri giremez. Bu sorun çoğu zaman kadınları ve dolayısıyla da çiftleri cinsel yaşamdan koparır, uzaklaştırır.
Vajinismus sorunu yaşayan bazı kadınlar, kendilerini zorlayarak ilişkiye girebilirler ya da ilişki gerçekleşmese de sadece penisin başı vajinaya girer ve kadın bu şekilde gebe kalabilir. Bununla beraber erkeğin cinsel organı vajinaya hiç giremese bile, erkek boşalırken vajinanın kenarına bulaşan spermler içeri girebilir ve nadiren de olsa bu şekilde gebelik gerçekleşebilir. İşte bu durumda hamile olan kadının vajinismus tedavisi olması gerekir. Bu tedavi süreci normal dönemdeki vajinismus tedavisinden daha zor ve ihtiyatlı geçmesi gereken bir süreçtir. Ayrıca vajinismus sorununda kadın vajinasının kenarlarına, içine her hangi bir şekilde temas edilmesine izin vermediği, kasıldığı için rutin gebelik kontrolleri bile zorlukla gerçekleştirilebilir. Vajinal kontroller yapılamadığında, doktor tarafından başka bir yol, yöntem bulunabilir. Ancak vajinismus sorunu yaşayan kadınların normal doğumdan korkmaları, endişelenmeleri ve hatta normal doğum fobisine sahip olmaları büyük bir problemdir. Bu durumda gebenin ve hekimin sezaryen doğuma hazırlıklı olmaları gerekir.
Vajinismus problemi olduğu halde, gebe kalmış olan kadınlar için gebeliğin 3. ve 6. ayları arasında tedavi mümkündür. Ancak anne adayının kanama, düşük, erken doğum gibi riskler taşımıyor olması gerekmektedir. Tüm koşulların uygun ve sağlıklı olduğu gebeliklerde 3. ve 6. aylar arasında vajinismus tedavisi yapılırsa kadın normal doğum fobisinden kurtulabilir ve psikolojik olarak daha rahat bir gebelik süreci geçirir. Gebelikte vajinismus tedavisi ortalama olarak 3 gün sürmekte ve cinsel bilişsel-davranışsal tedavi yöntemi ile sorun çözülebilmektedir. Bu tedavi sürecinde kadın cinsellik, cinsel organlar, kadın ve erkek vücudu konularında bilgilendirilir, bilinçlendirilir. Ayrıca ayna terapisi, kegel egzersizleri ve masaj terapisi ile kadın kendi vücudu ve vajinası ile barıştırılır. Gebelikte uygulanan vajinismus tedavisi sonucunda bu sorundan tamamen kurtulmak mümkündür ve sorun bir daha tekrarlamaz. Ayrıca bir sonraki gebelikte de rahatlıkla normal doğum yapılabilir.
Bazı çiftler vajinismus sorunu için doktora gitmeye, tedavi görmeye yanaşmadıkları için bebek sahibi olabilmek amacıyla tüp bebek tedavisini tercih etmekteler. Ancak cinsellik sadece bebek sahibi olabilmek için değil, çiftlerin yaşamını mutlu devam ettirebilmesi için gerekmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi pek çok ilacın kullanılmasını gerektirdiğinden bu ilaçların yan etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte tüp bebek tedavileriyle elde edilen gebeliklerde düşük, erken doğum, ölü doğum gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Ancak vajinismus tedavi edildikten sonra gebe kalan kadının gebeliği, tıpkı doğal yolla gerçekleşen hamileliklerdeki gibi sorunsuz ya da daha az sorunlu geçmektedir.