Hamilelikte şeker hastalığı, gebeliğe bağlı ortaya çıkabilir. Bazı anne adaylarında şeker hastalığı gebelikten önce de bulunabilir. Bu durum pregastasyonel şeker hastalığı olarak adlandırılabilir. Bazı anne adaylarında ise şeker yükselmesi gebelikle beraber ortaya çıkar.
Anne adayları genellikle gebelik şekerini fark edemez. Bu durum genellikle gebelik döneminde yapılan testler sonucu koyulmaktadır. Ancak genellikle meydana gelen belirtiler susuzluk, kilo kaybı, yemek yemek ve sık sık tuvalete çıkmak olarak sayılabilir.
Teşhis için şeker yükleme testi yapılmaktadır. Gebeliğin 24 ve 28. Haftalarında yapılan bu test, her gebe anne adayına yapılır. 50 gram şeker yükleme testi yapılır. Bu test yalnızca tarama testidir ve gebelik teşhisinin koyulması için yeterli değildir. Şayet ilk test sonucu 140’dan yüksek çıkmış ise 100 gram glukoz testi daha yapılır. 100 gram glikoz testinin sonucuna göre gebelikte şeker teşhisi yapılabilir.
Gebelik şekeri için tedavi genellikle beslenme düzeninin yeniden sağlanması ile olmaktadır. Beslenme düzeninin gözden geçirilmesi yeterli gelmez ise insülin tedavisine başlanması gerekebilir. Tablet şeklinde olan şeker düşürücü ilaçlar hamilelikte kullanılmaktadır.
Genellikle şeker hastalığı doğumdan sonra geçer. Hamileliklerinde, gebelik şekeri teşhisi almış anne adayları doğumdan 6 hafta sonra şeker yükleme testine tabii tutulur. Bu test sayesinde şeker hastalığının devam edip etmediği belirlenir. Şeker yükleme testinin sonuçları doğru çıksa dahi, ileriki zamanlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu unutulmamalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.