Gebelikte Yasak Olan 8 Şey

Emzirmek Gebelikten Korur mu ?
1 Kasım 2016
Gebelikte Diyet Yapılır mı?
3 Kasım 2016

Gebelikte Yasak Olan 8 Şey

Gebelikte Yasak Olan 8 Şey

  1. Alkol

Sigara ne kadar zararlı ise, alkol de oldukça zararlıdır. Alkolün içerisindeki maddeler, bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Gebelik döneminde anne adayları alkol tüketirse, bebekte zeka geriliği söz konusu olabilir. Bunun dışında anane adayında düşük ve erken doğum riskleri de söz konusu olabilmektedir.

Gebeliğin ilk 3 ayında tüketilen alkol, direkt olarak plasenta ile embriyoya geçer. Bunun dışında gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin hayati organları geliştiği için alkol kullanımı, bu gelişimi olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple de bebeğin hayati organlarının gelişimi yavaşlayabilir ya da geri kalabilir.

Hamileliğin her döneminde alkolden uzak durulması gerekmektedir. Bebeklerde fiziksel anomaliye yol açan alkol, fetal alkol sendromuna yol açabilmektedir. Bebeklerin fiziksel ve zihinsel çeşitli anormallikleri söz konusu olabilir.

  1. Uyuşturucu madde kullanım

Uyuşturucu maddeler bebekler için ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Uyuşturucu; anne adayının düşük yapmasına, erken doğuma ve plasentadan bebeğe uyuşturucu madde geçip bebeğin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Hamilelik dönemindeki anne adayları şayet uyuşturucu madde kullanırsa, bebekleri de bağımlı olarak dünyaya gelmektedir. Bebek dünyaya geldikten sonra titreme, yeme bozukluğu, uyku sorunları söz konusu olabilir.

  1. Tomografi

Tomografi, ciddi oranda radyasyon içermektedir. Bu sebeple de hamile olan anne adaylarının tomografi çekmesi tavsiye edilmemektedir. Tomografi, anne karnındaki bebeğin radyasyona maruz kalmasına yol açabilmektedir.

  1. Aşırı nemli ve sıcak ortamlar

Hamilelik döneminde vücutta bulunan kan seviyesi artar. Kan seviyesinin artması kaynaklı olarak kalp da fazla çalışır. Bu sebeple de anne adaylarının aşırı sıcak ortamlarda bulunması önerilmemektedir. Bu sıcak ortamlarda anne adayının kalp sorunları söz konusu olabilir.

  1. Çiğ et tüketilmemeli

Şarküteri ürünleri yani çiğ etler, gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Çiğ etler; bağırsaklarda parazit oluşmasına yol açabilmektedir. Bu sebeple de besin zehirlenmesi söz konusu olabilir. Çiğ etlerin sindirimi zordur. Bu sebeple de bebek ve anne hayatını tehlikeye atabilir.

stres ve hamilelik

  1. Stres

Stres, gebelik dönemini olumsuz etkileyen başlıca faktördür. Anne adayının şiddetli strese maruz kalması sebebiyle bebek için olumsuzluklar söz konusu olabilmektedir.Anne adayı aşırı strese maruz kaldığından şüpheleniyorsa mutlaka profesyonel bir yardım almalıdır.

  1. Çok fazla ayakta kalınmamalı

Hamileliğin her döneminde anne adayı aşırı yorucu fiziksel eylemlerden kaçınmalıdır. Karın bölgesinin zorlanması, sakatlıklara yol açabilmektedir. Uzun süre oturmaktan ya da uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır.

  1. Bilinçsiz ilaç kullanımı

Anne adayı hamilelik dönemi boyunca bilinçsiz ilaç kullanmamalıdır.  Basit ağrı kesiciler dahi gebelik dönemi için sakıncalı olabilir. Bu sebeple de ilaç kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.