Hamilelik erkekten gelen sperm hücrelerinin kadının yumurtalığından atılan yumurta hücreleriyle tubeuterina ya da fallop tüpleri de denen tüp organının ucundaki fimbria denilen saçaklı yapılarla yakalanıp rahim içine kadar ulaştırılıp, burada döllenmesi ile başlar.hamileliğin bu haftasından itibaren 8.haftaya kadar olan süresi embriyo, 8.haftadan bebeğin doğana kadar geçen süresi ise fetüs olarak isimlendirilir.
Embriyo rahim içine yerleştikten yaklaşık 5-6 gün içinde gebelik hormonu da denen B-HCG hormonu salgılanmaya başlar. Hamileliğin tam tespit edilebilmesi için en önemli kıstas bu hormonun kan değerlerinde istenilen aralıklarda olmasıdır. Gebelik zaman içerisinde ilerledikçe gebelik hormonunun seviyesi de artar ve idrarda da B- HCG hormonu tespit edilebilir hale gelir. Bu da idrarda da hamilelik testi yapmaya imkan sağlar. Kan tahlillerinde yapılan testler sonucunda B-HCG miktarını hamileliğin en erken vakitlerinde tespit etmek mümkündür. Bu yüzden idrar testine göre güvenilirliği oldukça fazladır.idrar testinde tespit edilen hamilelik sonuçlarının yanlış çıkması çok düşük bir ihtimaldir. Yalnız çok erken hamileliklerde idrar testleri hamileliği göstermeyebilir. Bu durumda testi zamanla tekrar etmek doğru sonuca ulaştırır.
Kan tahlillerinde yapılan B-HCG hormonu idrar tahlilinde yada radyolojik görüntülemede[ultrason]ortaya çıkmayan hamileliklerin tespitinde yardımcı olmasının yanında düşük, dış gebelik, mol gebelik [ mol gebelik de döllenme sırasında genetik bir sıkıntının oluşması sonucurahim içinde anormal doku büyümesine yol açar ve hücreler üzüm salkımı görünümünde bir doku yığınına dönüşür bu yüzden üzüm gebeliği olarak da anılır ] gibi sıkıntılı durumların tespitinde ve takiplerinde kullanılan çok önemli bir tahlildir.
İdrarda yapılan hamilelik tahlili bebek beklenmeye başlandığı günler içinde sonuç vermesi beklenmez. Doğru sonuç alabilmek için menstrüasyonun gecikmesini bekleyip tahlili o zaman yapmak daha sağlıklı bir netice verir. Çünkü hamile olan kişinin kanında belli bir seviyeye ulaşan B-HCG hormonu daha sonra idrara geçmeye başlar. Hamilelik yumurtlama dönemine yakın zamanda sperm ve yumurta hücresinin döllenmesi sonucu oluşabilir.döllenme gerçekleşse bile bu döllenmiş hücrenin rahim içine kadar ulaşması 6 ila 10 gün alır. Bundan sonra oluşan B-HCG hormonunun kana karışması ve sonra idrara geçmesi birkaç gün sürebilir.yani hamilelik oluşmuş ise B-HCG hormonunun idrara geçmesi yaklaşık 15 gün sürer.
Bu yüzden hamilelik şüphesi olan aday hamilelik testini beklenen menstrüasyon gecikmesinden sonra yapmalıdır. Eğer yapılan tahlilde hamilelik sonucu pozitif çıkmazsa test 1 hafta sonra tekrarlanmalıdır.
Beklenen menstrüasyon geciktikten yaklaşık bir hafta sonra yani hamileliğin 5. Haftasında vajinal ultrason ile hamilelik tespit edilebilir. Bununla birliktehamileliğin en az 6.haftasından sonra da karın bölgesinden bakılan ultrasonla da görülebilir. Yani bunun için aylık olan menstrüasyonun 2 hafta gecikmesi gerekir.
Kan değerlerinde bakılan B-HCG hormonunun değeri 1500 olarak ölçüldüğünde gebelik kesesi vajinal ultrason ile tespit edilebilir, bu hormon değeri 2000-3000 e ulaştığında ise yine karın bölgesinden bakılan ultrason ile hamilelik tespit edilebilir. Belirtilen miktarın altındaki değerlerde tespiti mümkün değildir.
Gerek idrar gerekse kan testinin hamilelik var demesi büyük ölçüde hamileliğin varlığını kanıtlar ancak hamileliğin herhangi bir problemi hakkında bilgi veremez. Bu yüzden hamilelik teşhis edildikten sonra ultrason ile de muayene çok önemlidir. Dış gebelik gibi önemli bir sorun sadece ultrason ile tespit edilebilir…