Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Smear Testi Sonucu
8 Aralık 2017
Sperm Şekil Bozukluğu
11 Aralık 2017

Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Çiftler evlendikten bir süre sonrasında bebek sahibi olmak istiyor ve bunun heyecanını yaşıyor. Gebeliğe engel her hangi bir durumu olmayan çiftlerin ortalama 6 ay içinde düzenli olarak gerçekleşen korumasız cinsel ilişki ile gebelik elde etmesi mümkün oluyor. Ancak bu gebeliğin ne zaman gerçekleşeceği, varsa ne zaman belli olacağı gibi soruların cevapları çokça merak edilmektedir. Kadın gebe kalır kalmaz hemen belli olur mu, hangi testlerle daha kısa sürede gebelik anlaşılır ya da hangi testin sonucu daha güvenilir? Bu tür soruların yanıtlarına ayrıntılı bir şekilde bakalım.

Ne kadar sürede hamile kalmak mümkündür?

Her hangi bir sağlık sorunu olmayan, üremeye engel bir problemi olmayan, 35 yaşın altındaki çiftler genellikle korumasız düzenli cinsel ilişki ile ortalama 3-6 ay içinde gebelik elde edebilirler. Ancak bazı çiftlerde bu süre 1 yıla kadar da uzayabilmektedir. Bir kadının ilk denemede gebe kalma şansı ise çok düşüktür, ancak imkansız da değildir. Bu bağlamda kadının ne kadar süre içinde gebe kalabileceği aslında yaşla da ilgilidir. Eğer anne adayının yaşı 35 ve üzerindeyse doğal yolla gebe kalma süresi uzayacak, hatta kimi zaman gebe kalmak için üremeye yardımcı tedavilerden destek almak gerekecektir. Bununla birlikte kadının doğurganlık yetisi; yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve alkol, sigara kullanımı ile de bağlantılıdır. Olumsuz koşullar arttıkça gebe kalması da zorlaşacaktır.  Bu bağlamda “ne kadar süre içinde hamile kalabilirim” sorusunun yanıtı pek çok faktöre bağlıdır.

Hamile kalabilme süresi ile ilgili yapılan istatistiklere göre bir kadının hamile kalma olasılığı ilk ay içinde oldukça zor olmakla birlikte ilerleyen 3 ayda içinde bu şans artar. Düzenli olarak korumasız cinsel ilişki yaşanan 1 sene içinde ise bir rahatsızlığı olmayan neredeyse bütün çiftler gebelik elde edebiliyor.

Bir çift 1 sene boyunca denemesine rağmen gebelik elde edemediyse, daha fazla vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır. Bu durumda doktor, gerekli testler, muayeneleri yapacak ve bir doğurganlık problemi tespit ederse de tedaviye başlanacaktır.

Özellikle de anne adayının 35 yaşın üstünde olduğu ve 6 aylık süredir denediği halde gebe kalamadığı gibi bir durum varsa acilen doktora başvurmak gerekir. Tüm dünyada çiftlerin ortalama % 85’i doğal yolla gebelik elde edebilmekteyken, geri kalan % 15’i ise üremeye yardımcı bir tedavi yöntemine ihtiyaç duymaktadır. 6 ay, 1 yıl gibi bir süre deneme yaptığı halde gebe kalamayan kadınlar mutlaka doktora başvurup sorun olup olmadığını öğrenmelidir.

Gebelik ne zaman belli olur?

yumurtlama-testi-1

Bir kadının gebe kaldığını anlaması için öncelikle adetinizin üzerinden 10 gün kadar geçmesi gerekir. Kadının ilişkiden kaç gün sonra gebe kalabileceğini ayarlamak ise maalesef imkansızdır. Kadınların adeti geciktikten sonra bazı erken gebelik belirtilerini hissetmeleri durumunda gebelikten şüphelenmek mümkün olur. Zaten kadınların büyük çoğunluğu gebe kaldığını hamileliğin 4. haftasında fark eder ve bu da aslında son adet tarihinden 20-25 gün sonrasına denk gelir.

Kadınların yaşı hamile kalma oranlarını nasıl etkiler?

modern yaşamın kısırlığa etkisi var mıdır

Kadınların ne kadar süre içinde hamile kalabilecekleri sorunun yanıtı büyük ölçüde kadının kaç yaşında olduğu ile ilgilidir. Zira kadın yaşlandıkça, hamile kalması da zorlaşmaktadır. Çünkü kadının yumurta kalitesi yaşla birlikte düşmektedir. Ancak erkekteki doğurganlık oranı 50’li yaşlara kadar düşmez. Bu bakımdan 20’li yaşlardaki kadınlar,1 yıl denedikten sonra % 85 ihtimalle gebe kalabilirken, 30’lu yaşlarda bu oran yüzde 65’e, 40’lı yaşlarda ise yüzde 38’e kadar düşüyor. 45 yaşını geçmiş kadınların ise doğal yollarla hamile kalma ihtimali neredeyse yok denilebilir.

Daha kısa sürede hamile kalmak mümkün mü?

hamilelik-4

Kısa süre içinde gebe kalmak isteyen kadınların öncelikle yumurtlama dönemlerini hesaplayıp takip etmeleri gerekiyor. Zira gebe kalabilmek için yumurtlama döneminde ilişkiye girmek şart. Bu konuda yapılan araştırmalara göre yumurtlama dönemini takip ederek ilişkiye giren çiftler çok aha kısa süre içinde gebelik elde edebilmekteler. Yumurtlama dönemini bilen kadın, yumurtlamadan 3 gün öncesinden başlayarak bir hafta süre ile 2 günde bir korumasız cinsel ilişkiye girerse gebelik gerçekleşir.

Hamilelik kaç günde belli olur?

hamilelik-5

Korumasız olarak girilen her ilişki hamilelikle sonuçlanmaz. Bu bağlamda kadının gebe kalıp kalamadığını anlamak için adetinin gecikmesini beklemesi daha doğru olacaktır. Zira gebelik ilişkiden sonra değil, adet gecikmesinden sonra belli olmaktadır. Korumasız cinsel ilişkinin ardından yaşanacak olan adetin 10 gün kadar gecikmesi hamileliğe işaret olabilir. Kadın, bu dönem içinde bazı hamilelik belirtileri de hissedebilir. Ancak bu belirtilere pek güvenmemekte de fayda var. Çünkü gebeliği çok isteyen kadınlar, zaman zaman psikolojik olarak da bazı belirtiler yaşayabilirler. Kadın eğer zamanında adet olmazsa ve aşağıdaki belirtileri yaşarsa hamile kalmış olma olasılığı yüksektir;

  • Göğüslerde acı ve ağrı,
  • Adetin gecikmesi ya da gerçekleşmemesi,
  • Sürekli hasta, yorgun hissetmek,
  • Adet dönemi ağrılarına benzer ağrılar,
  • Mide krampları,
  • Hafif kanama ve lekelenmeler,
  • Karında şişkinlik,
  • Normalden daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Uzun süreli kabızlık,
  • İshal,
  • Bazı yemeklerden ve kokulardan tiksinme, rahatsız olma,
  • Ağızda kuruluk,
  • Sürekli yorgunluk, halsiz hissetme,
  • Uykuya doyamama,
  • Sırt ağrısı gebeliğin erken belirtileri arasındadır.

Yukarıda sayılan tüm bu rahatsız edici durumlar, hamileliğin erken dönem belirtileri olarak bilinmektedir. Bunlardan bir veya birkaçının ortaya çıkması durumunda kadının kesin hamile olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak bu konuda dikkat etmekte fayda var. Eğer kadın, bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsa bir gebelik testi uygulaması doğru olur. Eczaneden alınan idrarda gebelik testleri pozitif sonuç verirse, kadın kesinlikle hamiledir. Ancak bu testler negatif sonuç verirse, bu onun kesinlikle gebe olmadığını göstermez. Şöyle ki; hamilelik hormonunun kadının idrarında kendisini göstermesi için biraz zaman gerekmektedir. Yani kadın testi yaptığında gebelik daha yeni ise negatif çıkabilir. Böyle bir durumda birkaç gün bekleyip yeniden test yapmak daha doğru olacaktır. Fakat kanda gebelik testinin sonucu tamamen kesindir. Zira gebelik gerçekleştiğinde gebelik hormonu kendini kanda çok daha kısa sürede göstermektedir. Kan testlerinin sonuçları % 99 oranında kesindir. Bu bağlamda gebelikten şüphelenen kadın, vakit kaybetmeden kanda gebelik testi yaptırmalıdır.

Hamilelik oluşumu

Gebeliğin gerçekleşmesi için en uygun zaman yumurtlama dönemi ve bu dönemin 2 gün öncesidir. Cinsel ilişki sayesinde kadının vajinasına düşen spermin yumurta ile karşılaşıp yumurtayı dölleyebilmesi için kadının yumurtlamış olması gerekir. Bunun için hamile kalmak isteyen kadın, öncelikle yumurtlama dönemini takip etmeli, ardından bu dönem içindeki ortalama 1 hafta, 10 gün içinde 2 gün arayla korumasız cinsel ilişkiye girmelidir. Bu dönem içinde çok nadir ya da her gün üst üste ilişki yaşamak değil, düzenli olarak 2 ya da en fazla 3 gün arayla cinsel ilişkiye girmek en doğrusu olacaktır. Bu sayede yeterince olgunlaşmış sperm bulmak, kaliteli bir döllenme elde etmek mümkün olacaktır.

2 Comments

  1. naciye dedi ki:

    yumurtalama donemim 20 temmuzdu esimle korunmadik ama bazi bel agrilarim ve yorgunluk var diye test yaptim tek cizgi cikti bu dogru mudur

  2. elif dedi ki:

    merhaba ben 4 5 ay kadar diane kullandım doğum kontrol hiç bırakmadan adet engelleme amaçlı şuan şse gebe kaşmak istiyorum c’nsel ilişki sırasndnada denedik ama olma olasılığı nedir adet olsam bıraksam olurmuyum 😩

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.